Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 15 juni 2011

Reinfeldt & hans skyddsängel retorikexperten



På en så kallad ironisk blogg, Sven-Erland - insikter från partikansliet på Sveavägen, som faktiskt inte var mycket att hänga upp i julgranen alls, skrattade jag dock gott åt ett bildmontage av Reinfeldt in action, eller brist på sådan. Jag övertar tacksamt dessa praktfulla foton på en man svenska folket avlönar med 140.000 i månaden.

Minns bloggens påpekande, att Reinfeldts arroganta åsikt om att den som är sjuk eller saknar jobb tillhör det "sovande folket", på ett paradoxalt sätt låter sig spåras till hans eget soltecken Kräftan. Detta är ju Månens tecken och därmed sömnens (och återhämtadets). Det är någon form av självförakt som visar sig i den här mannens förnekande av sjukas rätt att återhämta sig. Han gestaltar en defekt version av Kräftans symbol. 

*****

Ärendet för detta inlägg är annars den i huvudsak borgerliga pressen som söker indoktrinera de dummaste av svenskarna. För dem som inte klarar att bedöma argument, sakinnehåll och genuinitet av egen kraft, finns alltid så kallade retorikexperter. De här specialisterna kan peka ut vem som "vann" den politiska debatten. 

Detta verkar mig lika meningslöst som att rösta i schlagerfestivalen, jag menar hur kan den egna ståndpunkten inte påverka tolkningen av debattörerna?

Astrologin avslöjar omedelbart att DN:s inhyrda Elaine Bergqvist naturligtvis inte kan uttala sig objektivt i frågan om Reinfeldt eller Juholt vann sin första riktiga debatt. (Även AB1 och AB2 - "Regeringens lätta poäng under spel med bara ett mål".)

Hon själv är född under exakt samma livssyn/livsmotiv som moderatledaren, Kräftan, som sätter den egna och den närmaste familjens välfärd i centrum och överhuvudtaget inte vet vad begrepp som "solidaritet över gränser" och liknande betyder. 

Det här zodiaktecknet är helt enkelt inte destinerat till att öppna vyerna så mycket. Försåvitt inte andra astrologiska indikationer gör det jobbet förstås, och så sker verkligen inte i retorikexpertens fall, där tvärtom instinkten (Månen) vilar trygg och enkel i Oxen (symbol för materiell komfort, pengar och landägor).

Så här ser det ur när Reinfeldt och retorikexperten Bergqvist matchas, Reinfeldts Jungfruascendent sätter personan och hans planeter i den innersta kretsen:



Utan att gå in på retorikexpertens hela karaktär kan sägas att om hon alls har någon svaghet för maktens män - och det har hon uppenbarligen med realpolitiska Saturnus och filosofiska Jupiter i en konjunktion exakt på graden och i privatismens tecken Jungfrun - så hittar hon språkröret för sin egen vilja till frihet från statlig inblandning i odlandet av sin privategoism. 

Både hon och Reinfeldt är av samma skrot och korn och hennes sinnesstämningar (Månen i Oxen) snappar direkt upp och gillar Reinfeldts Jupiter-Oxe som i politikerns horoskop inte orkar höja sig mer än till precis vad symboliken främst säger: en filosofi om det materiella, och särskilt då rätten till lätta pengar. Reinfeldt är verkligen en liten lakej åt storkapitalet och det är en tyvärr mindre hedrande sida hos Kräftan att de brukar ingratiera sig med de mäktiga för att själv få lite smulor från den verkligt rike mannens bord.

Jag förstår retorikintresset, Elaine Bergqvists kommunikationsplanet kombineras med den aggressiva eller åtminstone energiska Mars i kommunikatörens tecken Tvillingarna. Därifrån riktar Mars en aspekt mot den makthunger som kombinationen Jupiter med Saturnus visade. 

Båda de merkuriska kommunikationstecknen aktiverade och involverade med varandra. Saturnus älskar att rangordna: "vem är nummer ett, vem nummer två?" Saturnus vill gärna projicera en image av auktoriteten och detta lider tyvärr också den här bloggen av, eftersom bloggaren har en stark Saturnus.

Även retorikexpertens Sol (på ett externt plan symbol för lysande, viktiga, enastående individer), i dess koppling till demoniskt hungriga Drakhuvudet visar att kvinnan är nästan sjukligt lysten på att finnas där maktens män befinner sig.

Det är alltså redan givet på förväg varför Elaine måste ge Reinfeldt hela 4 av 5 poäng i debatten. Jag lyssnade en knapp timma och frapperades åter över hur osammanhängande Reinfeldt är i sin tanke. Vid vissa tillfällen harvade han håglöst och trädde upp sina ord i långa vingliga meningar som egentligen knappt utsade någonting. 

Jag håller förstås på Juholts vision om ett solidariskt folk som tillsammans reparerar de skador Reinfeldts egoistiska evangelium orsakat välrärdssamhället. Det erkänner jag villigt. Men det hindrar inte att jag ändå kan höra bristen på driv hos moderaten och hans besynnerligt ojämna flöde. Jag vet inte om han högläste ur ett papper men ibland bara rabblade han upp långa textstycken entonigt och forcerat. Förvånande brist på stadigt tempo från en statsminister. (Även Juholt accelererade här och var, men inte lika graverande.)

Faktum är att det här är precis vad man kan förvänta sig av Reinfeldts ledande zodiaktecken Jungfrun, Kräftan och Vågen. Det finns inte tillräckligt krut i den kombinationen för en karismatisk ledarnatur. Han har krigaren Mars stigande i öster, men i Jungfrun yttrar den sig mest som grinighet eller småvresighet.


Men även om inte retorikexperten varit en kvinna med hjärtat på fel sida av kroppen, hade Juholts uttryck inte passat henne personligen. Som jag skrev i en brasklapp till det egna horoskopet går det egentligen inte att bedöma andra människor - retoriskt eller i andra avseenden - eftersom man själv kan vara född under ohyggligt subjektivistiska "filter". 

Om vi ponerar att Juholt har en eldig Vädurs psyke (Månen når Väduren bara några timmar in på dygnet), är det uppenbart att retorikexpertens Sol-Kräfta slår på nödlarmet redan när den här själen öppnar sig. 

Eld hotar Kräftans Vatten med uttorkning. Kräftans oerhörda och svårmättade begär hotas akut när en Eld-människa kommer i närheten. Det blir ett Eld och Vatten-krig och där Kräftan reagerar genom att helt enkelt stänga dörrarna i självbevarelsedrift. Och den som stänger dörrarna hör inte ens vad den andre försöker säga!

Man kan ana vidden av disharmonin inom artisten Madonna som är född med ett sådant här Eld/Vatten-krig mellan Vädur och Kräfta. Hon bär alltid den irrationella känslan av att vara hotad till livet inom sig! I hennes fall är tydligen anonymitet lika med döden och därför den desperata kampen att hålla sig kvar i rampljuset.

Och som jag många gånger tryckt på, så är Vatten och Luft heller långt ifrån en garanterad framgångsformel. En Sol i Vatten och en Sol i Luft har stora chanser att bara prata förbi varandra. Nu har inte Juholt Solen i Luft, men hans mäktiga "triangel" i Luftelementet är så gigantisk att frågan är om detta inte är huvudtonen i horoskopet. Hos Dalai Lama var en liknande konfiguration distinkt kopplad till rollen som en ansvarstagande ledare för ett intellektuellt medvetet folk (Luft, människor som underkastar sig vissa tankens principer).

Juholts filosofiska välvilja Jupiter i den tänkande folkmajoritetens tecken är, tyvärr, så högt över Reinfeldts och retorikexpertens eget livsuppdrag (Solen i Kräftan, trygghet för bara mig), att det nästan är lite rörande att läsa Elaine Bergqvists rationaliseringar för att få det att framstå som om Reinfeldt vann debatten. Detta har inte med retorik att göra, det är en fråga om att vissa presenterar små partiska perspektiv, andra har nått en position där de kan tänka stort.

Reinfeldts Kräfta i 11e idealhuset betyder att han gör för stort nummer av privatismen. Han är samhällets fiende nummer ett, vilket allt fler har sett vartefter det nya kalla Sverige har tagit form under hans regi. Och naturligtvis, naturfilosofen Aristoteles klassificerade elementen hos två av Reinfeldts tre ledande tecken som kalla, Vatten och Jord.

2 kommentarer:

kråka sa...

Jag har alltid varit synnerligen skeptisk till astrologins vederhäftighet, men efter att ha läst detta ditt inlägg om retoriksexpertens uppenbara likheter i perspektiv och läggning med statsministerns, och dessutom ett antal andra inlägg du gjort på din hyperintressanta och intresseväckande blogg, är jag beredd att delvis tänka om - åtminstone när de astrologiska analyserna utförs av just dig!

Jag har lagt till dig till min lista över bloggar jag gillar. Känn dig hedrad.

Seaward sa...

Tack för positiv kommentar.

Bloggen innehåller faktiskt pilotstudier av den gamla sideriska zodiaken. Vissa statistiskt signifikanta trender _har_ noterats, vilka bekräftar traditionella astrologiska lärosatser.