Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 20 juni 2011

Mars attack gav freakigt dödsfall vid 31

När en människa dör ung, bara 31 år, och i sömnen bara undrar man vad livets mening är. Men astrologin påminner om att vi verkar gå in i tiden och sedan lämna den enligt förbokat schema.

Nästan lika tydligt som fallet med Natascha Kampuschs kidnappning är musikern Kjellvanders bortgång, och jag noterar genast två viktiga transiter som nuddar vid horoskopets märkligaste del - överbetoningen på hjärtats tecken Lejonet.

Tidningarna säger inte hur han somnade in i sömnen, men jag kan bara föreställa mig ett av två ting, att hjärtat stannade eller en hjärnblödning.



Den transiterande Månen når Stenbocken (ett gränsdragande tecken) strax före klockan tre på lördagsmorgonen, men denna "sekundvisare" i prognostiska sammanhang tycks inte påverka födelsehoroskopet i inre planetkretsen.

Däremot upptäckte den brittiske astrologen Charles Carter att snabb och lindrig död hängde samman med Jupiters aspekter och även om han använde den västerländska zodiaken och de västerländska aspekterna, är Jupiter faktiskt aktiv på den här sideriska himmelen (brukande vediska aspekter).

"Befrielsens" planet aspekterar för närvarande sitt födelseläge på 120 graders avstånd under en ettårig passage genom Väduren (hjärnans zodiaktecken för övrigt).

Väduren råkar också vara musikerns födelsetecken, även om Jupiter hade tre grader kvar till en exakt konjunktion med Solen - symbolen för hjärta och livet.

Vad som är intressant är hur födelsehoroskopets Lejon (hjärtats tecken) är så överfyllt av planetära budskap, vissa av dem i konflikt med varandra, och att Jupiter så att säga kontaktar sig själv mitt i den smeten och öppnar en väg ut under ett år. Här visar sig istället transiterande Jupiter redan ha passerat den natala positionen med två grader.

Vid enstaka tidigare horoskop där inte placeringarna verkar stämma riktigt har jag hypotetiskt föreslagit att man måste vidga blicken och se till helheten. 

Om det här hypotetiska hjärtstilleståndet (eller hjärnblödningen) inte enbart var en följd av Jupiter utan genom att även olycks- och attackplaneten Mars - också i den medfödda smeten i hjärtats tecken - att också denna Mars vid tiden aspekterade "smeten", är det möjligen så att det exakta tillfället måste ha varit när båda planeterna stod så optimalt som möjligt? 

Minns universalgeniet Friedrich von Leibniz - om att detta är den bästa av möjliga världar givet dess ingångsvärden. (Han snodde f.ö. den idén från Förvandlingarnas bok, den konfucianska spådomsklassikern.) Applicera Leibniz resonemang på transiterna!

Jupiter var således redan lite förbi den exakta aspekten till sin natala placering, men vad om Mars?

Ja, titta noga på horoskopet! Det är skrämmande. Mars i Oxens 4e grad har den klassiska "en grad kvar till exaktitud" (en av Charles Carters käpphästar om när en transit hugger till). Och Mars befann sig vid dödstillfället i exakt 90-gradersvinkel till en annan illgärningsman mitt i Lejonhjärtats smet: den omåttliga "förhöjningens" Drakhuvud.

Man kan säga att under det år "den lätta vägen ut" - Jupiter - aspekterar sitt eget medfödda läge mitt i en svår smet av problem i Lejonets tecken, var den nu som närmast också Solen (hjärtat) i Väduren. 

Detta var dessutom det enda tillfälle under dess årslånga passage genom Väduren då också Mars - även den en del av den medfödda smeten - aspekterade - med sin sedvanliga ondska - livet och Lejonet och hjärtat.

Det som hände kunde inte ha hänt annat än dessa dagar. Natal Sol som disponerade över natalt Lejon påverkades djävulskt genialiskt - två planeter lyckades slå tre flugor i en smäll, Jupiter gjorde ett dubbeljobb mot både tecken och dess disponent, och attackplaneten Mars var den som styrde över det mest exakta läget i tiden.

Det verkar som om "sekundvisaren" Månen inte ens behövdes här, men troligen dog musikern just som Månen gjorde entré i liemannen Saturnus eget tecken Stenbocken. För även Stenbockens härskare är en del av den medfödda smeten och Saturnus är Solens ömsesidiga fiende, den som stryper livet.

Jag är som sagt inte prognosskapare, men tittar nyfiket på systemet. Det är ganska uppenbart att astrologin har viktiga saker att säga när man gör sig mödan att titta efter. Kanske allt i våra liv är schemalagt ner i minsta detalj? 

Problemet är, vem har tid att sitta och räkna ut livet framöver? Bättre att leva det så gott man kan - på den utlagda räls man inte ser finns där!

Nej skeptiker och ateister har verkligen inte en suck om att det pågår ting i denna värld de inte ens berett plats för på sina förkrympta kartritningar! Astrologi är filosofi. Astrologi är nyckeln till sann religion.

*****

Om Gustaf Kjellvanders bortgång i DN, AB, SvD, Expr.

*****

För en helt annan tagning på Mars, se nyskrivna 2 vampyrförfattare, 2 Månen i Fiskarna.

Se även transitstudien Mer ond bråd död - Jackass-stjärna död vid 34.

*****


PS. Mars drar i sin attack mot Lejonet med sig "avhuggna" Draksvansen som just i retrograd rörelse nått Oxen. Det är mycket möjligt att vi här alltså har ytterligare en transiterande faktor i attack mot "smeten" i Lejonet - Drakhuvud och -svans verkar utgöra två sidor av samma historia.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Det här fick mig att minnas ett helt oväntat, tragiskt dödsfall av en bekant (fd kollega) som dog i sömnen vid 44 års ålder. Någon dödsorsak hittades aldrig trots obduktion, och enligt vad jag hörde fanns det liknande fall med yngre till synes friska människor som plötsligt dör i sömnen utan att dödsorsak kan fastställas.

Om man undersöker det fallet på samma sätt hittar man transiterande mars och Rahu i konjunktion till natala jupiter och i opposition mot natala solen (och pluto nära den) i Lejonet. Just den natt när dödsfallet inträffade gick månen i exakt konjunktion till natala Saturnus.

Nej, som sagt, vem kan räkna ut sånt här i förväg? Och vem kan i vilket fall veta exakt hur sådana här transiter visar sig - alla födda den dagen dog ju inte. Bäst att inte veta.
S

Seaward sa...

Kusligt, samma planeter i troliga huvudroller! Det borde vara teoretiskt möjligt att räkna ut det, om man tydligt förstått födelsehoroskopets svaga punkter och sedan använder den vediska Dasha-metoden (planeterära cykler - se Natascha Kampusch horoskop eller bloggens första stickprov på Dasha-systemet: Ted Gärdestad).

T.o.m. i detta fall, fast jag inte skriker ut det, är den medfödda kopplingen till hjärtat (livet) extremt ominös, med Gränsdragaren Saturnus med Månen (livets in- och utgång). Med dataprogram kan man lätt ta reda på vilka år den natala Jupiter för "förlossning" aspekteras av sig själv, och sedan studera om även och i så fall hur Mars attackerar den medfödda akilleshälen under dessa år. Möjligen måste i dessa fall (ditt och 31-åringen) också noderna studeras.

Bland astrologer genom historien har det varit en sport att förutsäga sin egen dödsdag så att eftervärlden kunde verifiera att man sett och förstått Gudens vilja.

Men som sagt, jag tycker det finns bättre saker att använda astrologin till än akter av stoiskt bravado (det sista var en självmotsägelse, en sann stoiker söker enbart jämnmod).

Anonym sa...

Ja, det låter sannerligen som en morbid sport!

Noterade efteråt att 44-åringen i födeleshoroskopet hade månen i vågen, under attack från saturnus i stenbocken. Så även där fanns kopplingen månen/saturnus. Och Även när 31-åringen dog hade månen just gått in i Stenbocken, precis som för henne (plus att hon också hade natala Saturnus där).
S
S

Anonym sa...

PS. Dessutom stod Saturnus i Kräftan vid dödsfallet - opposition och reception med månen!

Seaward sa...

Tidningarna skrev parallellt med 31-åringen om den 34-årige amerikanske äventyraren som körde ihjäl sig något dygn senare.

Jag har skrivit ett inlägg om honom där också flera av dina senaste iakttagelser återkommer. Men texten är så grötig att jag nog måste skriva om den och förtydliga mönstren. Därmed missar den "aktualistetsfönstret" (som är knappt ett dygn för den ytliga typen som bara surfar runt med syftet att stilla "dagens blodtörst").