Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 5 juni 2011

Lögntendensen i Sarah Palins horoskop

Födelseklockslaget har preciserats bättre sedan det andra inlägget om Sarah Palin. Det är 16.00 och inte 16.40 enligt den här källan

AstroTheme i Frankrike har visserligen oerhört många födelseuppgifter men generar sig här lite genom att ha låtit sig nöja med den allra äldsta uppgiften som var ett helt obestyrkt påstående. Får en att undra lite över deras många andra klockslag...

Nu innebar inte preciseringen särskilt mycket eftersom det antika helhussystemet är tolerant. Det är alltjämt en ascendent som faller i Kräftans tecken, tecknet som via härskaren Månen kanske kan klassas som mytomanins tecken. Månen står ju för inre förställningsvärldar som ibland kan slita sig loss och leva sitt helt egna liv utan att kolla upp fakta.



Palins uttalanden har nyligen granskats och hon fick fullt utslag på Pinoccio-barometern för faktafel eller direkta lögner. (DN, AB)

Men Palin har ju Kräftans härskare Månen i dess kanske absolut fantasilösa - dvs. sakliga läge - Stenbocken, och dessutom i kombination med faktamässiga och logiska Merkurius! Så vad är det som pågår?

Innan jag upptäckte den sideriska zodiaken för några år sedan tog jag ganska lätt på planetens bakomliggande disponent. Men den är viktig i det indiska systemet och jag börjar mer och mer se varför.

Tagen för sig ser Mån-Stenbockens disponent Saturnus utmärkt placerad ut i sitt andra härskartecken Vattumannen. Därmed flyter Jord och Luft samman till en utpräglat torr rationalist, en saklig människa som håller sig till empiriska fakta (svenska nationalhoroskopet har den här tendensen).

Men när man sedan granskar Saturnus situation ändras hela det budet till sin motsats! Kvinnan tillhör den grupp man skulle kunna kalla kallhamrade och förslagna lögnare, sociopater som spelar iskalla och hoppas att ingen kommer att syna dem!

Sinnelagets disponent har tre faktorer som talar mot en sund bas för Sarah Palins inre föreställningsvärld: konjunktionen med Solen. Solen och Saturnus är ömsesidiga fiender och eftersom Solen representerar intelligens skulle en tydligt dominant Saturnus i den envigen indikera stupiditet eller tröghet i inlärningen. 

Därtill attackeras Saturnus av den naturliga illgärningsmannen Mars som i Luft definitivt kan ta sig friheter med både fakta och logiken - därav upptäckten att hon inte ens tänker redbart (logiskt). Den problematiken brukar emellertid sortera under "dissociationen", känslor och logik på glid i förhållande till varandra (Vatten och Luft) och faktiskt råder här en dissociation mellan Vattumannen och dess tillfälliga besök i det onda åttonde Vattenhuset, som naturligen tillhör Skorpionen.

Vi har alltså en tendens till "social utstötning" och i Palins bagage har vi dottern med oäkta barnet (social skandal för en fundamentalistkristen) och en del ekonomiska oegentligheter under sin tid som lokalpolitiker (hon tvingades avgå). Båda händelserna påminner om temat om att hamna på kant med samhället (eller den samfällda tanken).

Visst kan man anföra att Solen och Mars är planetära vänner (båda eldiga) men det väger lätt jämfört med den djupa fiendskapen mellan Solen och Saturnus och det faktum att Solen är skadad (detriment) i det saturniska tecknet där samtidigt Saturnus är stark och hemma hos sig själv.

För en Kräftascendent är den naturligt onda Saturnus verksam neutral, dvs. gränsdragaren ställer inte i sig till några ytterligare problem. Man kan t.o.m. säga att det är tur att den patriarkala saturniska principen håller den lunära "galna" principen inom inhägnad. 

Syndafallet ner under Månens fantasier om jordelivet är dock bara en begränsad smutsfläck i ett annat upplyst och fullt medvetet universum. Stjärnorna - gudarna - tittar med medlidande ner på den irrationella Naturens alla fångar som vrider och vänder sig, fångna i en malström av affekterade sinnestillstånd. Maya - drömmen.

Men denna Saturnus skadas alltså av kontakten med två naturligt onda planeter, Solen och Mars. Solen här är visserligen också verksamt neutral, och den naturligt onda Mars anses vara verksamt god för en Kräftascendent.

Jag är inte riktigt nöjd med läran om verksamma härskare i fallet Palin! Tekniskt sett är det ingen större fara med det fantasifulla sinnelagets disponent Saturnus!

Har sökandet börjat i fel ända? En del tyder på det, för av de två planeter som förvandlas till verksamma illgörare för en Kräftascendent, Venus och Merkurius, är den senare just den som astrologin associerar med lögn och desinformation när den är i blåsväder! Merkurius skarvar ihop en historia för att ha något att säga! Därmed har vi alltså ett sinne/psyke som är skadat (Månen i detriment i Stenbocken) nära kopplad till den gatusmarta pojken Merkurius som här inte har några samvetsbetänkligheter när den stuvar om fakta lite hur som helst för att producera ett svar.

Och man ska inte tappa sikte på att Mars som "temporär välgörare" i åttonde inte kan ändra det faktum att detta är zodiakens kanske ondaste hus! Så när allt är sagt, återstår ändå det faktum att vi här har en salig röra av Mars spetsiga skärpa men klena moral, Saturnus formalism som så lindar in Solens naturliga direkthet att man kan misstänka ett långt drivet förställningsspel.

Jag har faktiskt noterat en av de mest kallhamrade lögnare med just Solen i åttonde. Så osmart att han lindade in sig i självmotsägelser flera gånger i minuten och sedan obeveklig, bufflig och hotande, när han överbevisades. Solen ger stolthet men i det skorpioniska åttonde dödshuset har vi något liknande Satans stora synd: en extrem hybris över sina egna kvaliteter och som vägrar att gå med på att någon annan Sol redan har synat en själv. Det är naturligtvis otrevliga besked för många, men planeter i åttonde tycks tyda på att individen fötts med ovanligt aktiv karma i detta liv - attityder som bara måste rensas ut ur själsfibrerna!


4 kommentarer:

Popov sa...

Och det snurrar och snurrar och snurrar... Synd att så mycket energi går till spillo.

Seaward sa...

Någon gång i kvartalet föräras bloggen av en reflektion av genier av den här typen.

Näeh! Skojar bara. Tomma åsiktsmaskiner måste finnas, de också. Det är faktiskt sådana som blir till så bra inlägg.

Anonym sa...

BOSTONHERALD.COM In fact, Revere’s own account of the ride in a 1798 letter seems to back up Palin’s claim. Revere describes how after his capture by British officers, he warned them “there would be five hundred Americans there in a short time for I had alarmed the Country all the way up.”Boston University history professor Brendan McConville said, “Basically when Paul Revere was stopped by the British, he did say to them, ‘Look, there is a mobilization going on that you’ll be confronting,’ and the British are aware as they’re marching down the countryside, they hear church bells ringing — she was right about that — and warning shots being fired. That’s accurate.”

Seaward sa...

Ett litet stycke historierevisionism (där källans politiska hemvist är av stort intresse) förändrar inte _sakfrågan_, som gällde Sarah Palins astrologiska indikation på egenmäktighet.

Kvarstår ännu ett generöst antal klantigheter, minns hur hennes urbota dåliga kunskaper terminerade chansen att bli presidentkandidat - hennes minneslappar eller anteckningar på handflatan!

Allt detta stämmer mycket väl med horoskopets flera varningssignaler om den merkuriska kommunikationen som problemkälla i kombination med ett saturniskt psyke.