Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 23 juni 2011

Lejonets tecken som maffiaboss


James Bulger 1953. Ännu bara en smågangster. Bild från Wikipedia

 
Hur hamnade den här bilden här?

En iriskättad maffiaboss som FBI jagat i årtionden har äntligen gripits (Expr, DN, SvD). Hur passande att hitta en nymåne i Lejonet - både Sol och Måne för extra emfas på det möjligen bossigaste tecknet! (Gripandet har skapat en olycklig lucka på FBI-listan över hett eftersökta! DN - tidningens tanke tycks vara att USA behöver nya superskurkar!)




Månen är bränd hela dygnet, vilket ibland ger väldigt märkbara yttre effekter, då och då psykiska problem: den solära handlingsmänniskan tar över och benägenheten att reflektera/Månen över sina initiativ minskar - problem med impulskontrollen helt enkelt. I Eldelementet kan det vara tydligare än i andra tecken eftersom Elden är naturligt utagerande, men jag har inte hårda fakta på detta.

En tydligt märkbar effekt på den unga Bulgers hemmiljö var att fadern - Solen - "brände" hemmet (Månen) genom att som enkel diversearbetare gå och förlora ena armen i en industriolycka. Med en inte längre arbetsför familjefar berättar Wikipedia att familjen snabbt hamnade i samma urbota fattigdom Fredrik Reinfeldt så gärna vill se införd även här i Sverige. (Det dög liksom inte att socialdemokratin skapade ett gott samhälle för alla, vissa är naturligt onda i själen och försöker bryta ner det andra byggt upp.)

Samma kriminella tendens som hos Reinfeldt ses även i maffialedarens horoskop och problemet är även nu Jungfrun, det profitlystna tecknet. Hos Reinfeldt går hans Jungfrupersonlighets härskare Merkurius bakom ryggen (12e huset) och driver ett låtsasspel utåt och återinför bakom ryggen på väljarna en "förlorarnas samhällsklass" i Sverige. Jag har slut på ord för detta stolpskott till politiker. En statsman är han verkligen inte!

Jungfrun vill ha samma som kungen Lejonet, men eftersom bara en kan vara boss måste de välja samhällets undersida. Minns att nattplaneten Månen visar förhöjd kriminalitet då den passerar merkantila Jungfrun. En påminnelse om att Merkurius var och är handelsmännens gud på den stojiga marknadsplatsen - och tjuvarnas. (Reinfeldt: marknadsplatsens springpojke med en horribelt dold och dubbeltalande Merkurius!)

Fånigt nog är olycka mot armarna en av de tydligaste läsarterna av Mars kopplad till Merkurius! Dessutom är den redan från början amoraliska Merkurius angripen av båda de primära illgärningsmännen - även Saturnus kastar en aspekt mot Jungfrun.

*****

Man kan inte säga att alla blir gangsterledare under ett sådant här horoskop, men det beskriver märkligt väl hur en som vill lysa och dominera (Lejon-Solen) inte låter något stå i hans eller hennes väg. De vill leda och dominera i stor skala, även om de personliga kvaliteterna ibland är så ringa att det som i fallet med Humanisternas ordförande bara blir en ledarposition för en liten sekt med missanpassade religionshatare (barn med trista minnen från barndomshemmets kristendom eller barn utan egna erfarenheter och totalt uppfuckade av sin tidsanda - obildning ger alltid lättledda nollor).

Maffiabossens horoskop påminner perfekt om att Merkurius, fast bloggen kanske slarvat i studiet med den här lilla mellanhanden, är en kritisk faktor vid utvärderingen av ett horoskops moraliska nivå.

Visst kan man säga att Bulgers sociala miljö gjorde honom till kriminell, men enligt astrologin var han gangster redan när han föddes. Hans val stod mellan att disciplinera sin vilja till makt och dominans eller att släppa fram de distinkt dåliga sidor som den här förfulade Merkurius tecknar. 

Att Merkurius klassas som upphöjd i Jungfrun tycks inte hjälpa när den har två onda omen mot sig. Men det finns säkerligen många människor med Merkurius under attack från både Mars och Saturnus som åtminstone söker hålla skattefusk och svartjobb till ett minimum. Att maffia-Bulgers Merkurius är ett skolboksexempel på tjuven Hermes i hans prydno, är dock säkert.

*****

Hur långt kan man ta studiet av moral med enbart en Chandra lagna (Månen som ascendent när inte födelsetimman är känd)? Inte särskilt långt. Efter några månader med det här indiska systemet känner jag att den känsla av precision det ger att kunna referera till planeternas husplaceringar är falsk. Ibland stämmer symboliken kusligt bra, ibland klickar det inte alls. I det senare fallet är det förmodligen för att den faktiska födelsetiden ger en helt annan ascendent och andra planeter som "verksamma väl- och illgörare".

Tar man t.ex. Lejonet som ascendent (här alltså en månascendent), betyder det att maffiabossen har Solen, Mars och Jupiter på sin sida, de är verksamma välgörare. Kan man verkligen argumentera för att Mars/Merkurius gjorde honom något gott? Ett helt liv i brottets tecken om än en framgångsrik brottskarriär?

Lejonascendenten gör å andra sidan Merkurius, Venus och Saturnus till verksamma illgärningsmän, så här har vi nu ändå två mot en - gangstern har butalitetens Mars "på sin sida", men transaktionernas Merkurius och lagens långa arm Saturnus mot sig. Givet härvan på himmelen, Saturnus, Mars, Merkurius, kvarstår underliga vibbar hur man än vrider och vänder på saken... 

Att han inte har Venus (pengar) med sig, en Venus i hemmiljöns tecken Kräftan, rimmar i det här läget väl med verkligheten. Jag har påpekat en tendens att Vattentecken inte märker när de har nog, hungern och otillfredsställelsen i elementet bara fortsätter samla på sig mer.  

Med en så respektsökande Sol som Lejonet, kan man förstå hur en ung Bulger inte stillatigande tänkt sig leva kvar i fattigdom. Kräftans tecken är helt orienterad mot behovet av grundtrygghet, men sätter ribban lite högre än Oxen som eftersträvar mat i magen. Kräftan tittar ännu några meter längre ut på livet och satsar på att bygga sig en borg för att bättre parera livets plötsliga väderomslag.

*****

Det här Chandra lagna-horoskopet ger en femetta i nionde huset för genuin moral, dvs. samvetet. (Konventionell moral ligger under tionde huset som sköter sina kort för ett bra renommé i samhället, nionde agerar inifrån en andlig medvetenhet om att objektivt rätt och fel existerar).

Tack vare ett fenomenalt bra tips på ett chatforum för indisk astrologi uppsnappade jag att Rahu kan sägas agera som megafon eller förstärkare för sin tillfälliga disponent. Här har vi alltså Rahu i nionde i Väduren och i moralfrågan blåser den upp sin bakomliggande Mars (Vädurens härskare) något ofantligt. 

Vad innebär det för en inre känsla av rätt och fel? Skurken hade visserligen Mars "på sin sida", men som moralindikator angrips Mars av två planeter som båda är verksamma för det onda, tjuven Merkurius och den försåtliga ränksmidaren Saturnus (så kan en dåligt fungerande Saturnus beskrivas!).

Nionde husets slutord är alltså lika bedövande usla som en granskning av tjuvplaneten Merkurius. Därmed har Chandra lagna-horoskopet den här gången slagit huvudet på spiken totalt. Horoskopet tecknar ett moraliskt haveri. Så mycket för det imponerande Sol-Lejonet när alla dess underlydande drar åt fel håll.


2 kommentarer:

Anonym sa...

Det där briljanta chatforumet för indisk astrologi, var hittar man det?

Tack för dina (som vanligt) briljanta analyser!

Keep up the good work!

Seaward sa...

Tack för omdömet! Tyvärr minns jag inte adressen, jag har inte bokmärkt den. Jag brukar googla på kombinationer av astrologiska termer och nyckelord från JYOTISH. Då hittar man direkt mer obskyra sajter och fora.