Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 20 juni 2011

Kreativitet, själen & stjärnorna

DN beskriver hur den materialistisk-reduktiva epidemiologen Paul Lichtenstein på Karolinska kom på den ljusa idén att falsifiera myten att geni eller kreativitet och psykiska problem är relaterade. Och fann tydliga mönster som talade för det motsatta. 

Undantaget bankmänniskor och revisorer, båda "jordnära" yrken där kunderna värdesätter en fantasilös människa som bara förvaltar ens pengar eller korrekt beräknar ens skattesats.

Den korrekta förståelsen av dna ligger ännu flera generationer fram i tiden och kommer att kräva en utvidgning av begreppet epigenetik ("invid generna") utsträcks en bit i rummet. För som filosofen Plotinus sade så har vi vår existens inne i själen och med denna menas främst vår tillvaro i världen. Solsystemets planeter är de antikens gudar som i sina banor väver ett psykiskt substrat varav biologin bara är det sista och i jämförelsen obetydliga skiktet av vår upplevda verklighet. 

Det här visste antikens människor, men med materialismen havererade hela det mänskliga projektet och sedan flera hundra år famlar mänskligheten i blindo med enbart de fem yttre sinnena som vägledare. Man kan säga att västerlandet som helhet blivit schizofrent (kluven hjärna, kluvet medvetande), en så handikappande sjukdom enligt DN att det kreativa geniet inte förmår tränga igenom just i det fallet.

Den som lever enbart på en sida av sin natur begår ett så svårt brott mot sitt fulla väsen att sidopersonligheter uppstår. Det är därför det materialistisk-sekulära västerlandets 1900-tal när mänsklighetens saga summeras kommer att kvarstå som den svartaste och mest mordiska perioden någonsin. David Berlinski (MIT-matematiker) summerade det ansenliga antal miljoner dödsoffer för den sekulära människans "civilisationsprojekt" i "The Devil's Delusion" - boken i sig en "up yours" till darwinisten Richard Dawkins för hans "The God Delusion".

Den här bloggen har funnit preliminära indikationer på att Plotinus och antikens astrologiska system är ett gigantiskt epigenetiskt system som indikerar människans subtila, psykiska nivåer. Eftersom astrologin utgörs av en kumulativ mängd traditioner är systemet lite oöverskådligt och i delar korrupt.

Intressant är hur de fyra elementen, själva kärnan, närmast tycks ha övergivits i västerlandet, vilket bloggen påpekar helt enkelt beror på zodiaktecknen (bärare av subsystemet elementen) ligger 80% fel till följd av vårdagjämningens precession som västastrologin inte kompenserar för (till skillnad från indierna).

Justerar man zodiaken återuppstår de tajta tecken som antikens stjärntydare kände och det står t.ex. helt klart att renodlade fysikalister som Jordtecknet Jungfrun är hälsosamt, sifferexakt och gör sig perfekt som en matematiker eller revisor (exempel 1, exempel 2, exempel 3). 

Ingen besvärlig kreativitet, tvärtom en ibland nästan besvärande fantasilöshet och dyrkan av "metod" - se särskilt exempel 3, "semiotikens fader" C.S. Peirces besatthet av att skapa system för att "kontrollera" och systematisera fenomenen, men även exempel 2, franske astronomen och matematikern Jacques Vallee som ovanligt nog för en "revisorstyp" också ställde sig positiv till UFO-fenomenets existens). 

Men ingen fara - lika barn leker ju bäst och därav zodiakens delning på positivt polariserade tecken (Eld och Luft) och negativt polariserade (Eld och Vatten). Jungfrun har också visat sig vara det mest diskriminerande tecknet när det kommer att avgränsa inte bara summor i kredit- och debet-kolumner utan också människor från varandra. Således tittar nattsidan Månen dystert fram genom det här jordbundna tecknet hos nazister och främlingsfientliga människor. Naturligtvis har dessa helt "rationella" skäl för att hävda sitt apartheidtänkande. Det synes som det går skiljelinjer också inom grundmodellen. Och det vet alla astrologer. 

Gränsen mellan kreativa/instabila och okreativa/stabila går t.ex. inte mellan en enkel skärning mellan himmel och jord. Bloggen har visat att den största problemskaparen kan vara den oheliga alliansen mellan Luft och Vatten som rent spontant förefaller ha mycket med manodepressivitet att göra, särskilt om Luftelementet dessförinnan sporras av Eld.
En särstudie av samtliga Nobelprisbelönade fysiker visade en statistiskt signifikant underrepresentation av osynken mellan Luft och Vatten hos denna grupp. Jag är långt ifrån övertygad om att professor Lichtensteins forskargrupp gjorde rätt som inkluderade forskare i gruppen kreativa naturer. Själva den vetenskapliga metoden är så bindande att det snarare är "revisorstypen" som attraheras till många vetenskaper. 

Studien DN förevisar verkar vila på bräcklig grund, och det kan kanske ses i själva uppsåtet: att falsifiera varje samband mellan geni och extrema psykiska tillstånd. Jag förstår inte hur man ens kan ha en så märklig grundinställning med mindre man tänkt mycket lite kring själens mysterier. Av detta följer samma brist på inlevelse i villkoren för olika yrkens perfekta utförande. 

Heder åt Paul Lichstenstein för att i sann vetenskaplig anda ha tänkt om inför de ovedersägliga resultaten! Som rönen presenteras, ansluter han sig mycket nära till vad den här bloggen har skrivit om under 2½ år. Att professorn är född två dygn före undertecknad kan inte förvånad någon som förstår den epigenetik som är astrologin! (Se karta nedan.)

Man kan också tänka sig att vissa av de extremare fallen av Eld och Vatten - "sensationalister" som Madonna - också borde vara överrepresenterade i samband med bipolaritet. Men naturligtvis arbetar astrologin med ännu fler byggbitar, husdelningssystemet som länkar de celesta omina till jorden, bjuder t.ex. på femte kreativitetssektorn.

Dessa få noteringar avslöjar för den observanta läsaren att astrologin är en långt mycket mer nyanserad modell än det DN rapporterar om. Men vänta bara några generationer ska ni - vi - få se. Då år många av oss återfödda och vi kommer i den tiden (världen är då global och all kunskap finns nästan överallt), inte längre att uppleva Platons och Plotinus tankar om  Världssjälen som problematisk. Humanisterna och andra materialismens förespråkare kommer att av framtiden att ses med medlidsam blick och vara föremål för historisk forskning - hur kunde materialismen som världsbild få ett sådant fotfäste? 

Occams rakkniv? Snåla människor har aldrig lyckats med något i slutändan. Argumentet om argumentationens ekonomi fungerar inte ens efter mänsklighetens upptäckt av irreducibelt komplexa system.

*****


Tillägg - ministudie



Paul Lichtensteins horoskop för den 20 oktober 1959. Genom att substituera Månen för det okända ascendenttecknet (Chandra lagna vid saknad födelsetid) uppstår det intressanta fenomenet att Solen och olycksplaneten Mars placerar sig i sjätte huset för hälsa, Jungfruns materialistiska hus. Specialiteten var som sagt epidemiologi.

Solen i Vågen antyder att proaktivt, intellektuellt förhållningssätt till sjätte hälsoområdet och som sådan tecknar Luft genom ett jordiska område det bloggen kallat torr "rationalism". Solen är redan som det är fallen i Vågen och dess svaga husplacering ger en bra förklaring till den fadda livssynen (reduktiv materialism även känd som den naturalistiska hållningen inom filosofin).


Jämför gärna med förändringen som inträffat den 22 okt 1959 - undertecknads horoskop. Läkarens sataniska axel (Oxen/Skorpionen) har försvunnit - den axeln ger f.ö. ett andra bud om alltför hård bindning till materiella faktorer. Månen är förvisso stabilt placerad i Oxen och oppositionen mot Jupiter (framgång) i Skorpionen (förgiftningens tecken) gör som synes ändå gott inom den fallna domän axeln representerar. Det här är en klassisk "läkarsignatur"!

"Djävulens järngrepp" har dock släppt två dagar senare och Världssjälen är åter i position att låta nyfikna själar reinkarnera på jorden. Undertecknad, projicerande för mycket vetgirighet och kreativitet för begriplighet hos samtidens arbetsgivare (se hypotes om arbetsmarknadens "mismatch"-problematik här) släpptes in i RumTiden under nästa månplacering, den merkuriska Tvillingarna.

Kommunikatören kan vagt identifieras med gnosis eller kunskap, men inte med vishet. Den alternativa tradition som likställer Merkurius/Hermes med ett högre själsligt led är problematisk eftersom detta i astrologin mappas upp genom Jupiter/Skytten.

Se också tonvikten på det femte kreativitetshuset och besinna att den här bloggen efter 2½ år omfattar cirka 8.000 sidor, trots att en gräns om två timmars bloggande per dygn satts. 

En intelligent väninna kallade mig hypoman, och det kan stämma men inte som ett mellanstadium mellan depression och mani utan om ett "kroniskt" medfött tillstånd av ständig nyfikenhet och upptäckarglädje.

Finns det då sinnessjukdom i min släkt? Ja, jag tycker mig ha hört historier om depression och t.o.m. självmord på fädernet. Min far var en oerhört kreativ eller konstnärlig själ, prisbelönad fotograf i ungdomen. Men han vågade inte följa den böjelsen utan lierade sig med Mammon. Även hans far var artistisk, en speleman. Ett fall av schizofreni hos en släkting till mormodern och viss synskhet hos både mormodern och modern.

För en indikation om hur vissa astrologiska indikationer kan upprepas inom en släkt, se några observationer av hur Vågens tecken tittar fram om och om igen i närmaste släkten i inlägget Marcus Birro & andra om abort.

Inga kommentarer: