Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 15 juni 2011

Koljonen: Jupiter i Luft i Sattva guna

"Äkta", "smart", "universalgeni" (ett ord som brukar reserveras för andar av Friedrich von Leibniz [1] kaliber, integralkalkylens upptäckare och "uppfinnare" av det binära talsystemet) - SvD gödslar så mycket superlativer över programledaren Johanna Koljonen att man nästan misstänker hemlig avståndsförälskelse från den kvinnliga skribenten.

Eftersom astrologin har vissa signaturer som anses tyda på förhöjd intelligens beslöt jag mig för att undersöka föremålet för SvD:s underdåniga dyrkan av mänsklig begåvning, för övrigt ett klassiskt exempel på den sekulära människans omedelbara perversion sedan hon eliminerat den transcendentala "referenspunkten" (Gud). Genast börjar människor skapa sig avgudar hämtade från sin egen omedelbara sinnesvärld. Resultaten brukar bli löjeväckande.

Ska man för ett ögonblick acceptera den sekulära kulturens dödstörtning in i imbecilliteten skanderande förnuftets och intelligensens lov, ledda av generaltokarna i Humanisterna (= egots självbespegling), så skulle Koljonen ändå kunna vara lite av en mönsterbild! En guldkalv för de tankesvaga att dansa runt och fåfängt spegla sig i.



Här har vi den grundtyp som motsvarar det antika elementära schemat som jag nyligen, i inlägget om den misstänkta författaren bakom pennamnet Shakespeare var inne på: zodiakens kreativa Eld/Luft-del.

Inte för att Jord/Vatten saknar skapandekraft men den är ofta baserad på sinnesintryck, realistisk, avbildande. Skapande som ett montage av redan befintliga komponenter. Recycling. Med Eld/Luft kommer det verkligen blixtar från klar himmel - "out of the blue".

Båda Ljusen i Luft och vid bruk av Chandra lagna-metoden (Månen ersätter den okända födelsetiden för ett ascendenttecken) Luft i Eldhus och vice versa. Men det viktiga här, är förstås eminente västastrologen Charles Carters studier av förhöjd intelligens närhelst Solen nuddas av eldkropparna Mars eller Jupiter, i synnerhet den senare. Och det förhållandet har vi här. 

Vedisk astrologi kallar - felaktigt i mina ögon - Merkurius Buddhi och kopplar den till "intelligens" fast dess normala funktion "bara" är logik och därmed inte intelligensen i sig om man accepterar högre kognitiva tillstånd.

Merkurius motpol Jupiter är ett högre kognitivt tillstånd och kan jämföras med en medvetenheten som inte färdas längsmed en sträcka, eller tänker seriellt, en tanke logiskt baserad på en föregående (mentalisering), utan bidar i hela ämnet, hela världen på en enda gång. Koljonens Sol (urbilden för Intelligens med stort I) färdas här med såväl Merkurius och Jupiter så det behövs inget dividerande om vad intellektet täcker in och vad som sorterar under intelligens. Hon har det.

Månen eller sinnet i Vågen plockar naturligtvis upp den är sattviska (rörliga, nyfikna, perspektivrika) intellektualiteten, och ingjuter en smula rajasisk passion. Men ingen regel utan undantag, Fredrik Reinfeldts Mån-Våg är den kallaste fisk jag någonsin hört, helt utan passion och ett mentalt processande som verkligen närapå skär ihop när han kämpar för att sätta samman defensivt formulerade meningar som inte totalt saknar grammatisk innebörd. 

I politikerfallet måste man dock skylla på att Månen ensam försöker återspegla intellektuell eller rationell natur medan Reinfeldts övriga horoskop, Solen inte minst, sjunker ner i de mörka vattendjupen. Hela Reinfeldts världsbild är ett försök att humanisera den djuriska själviska och djupt irrationella instinkten att enbart se om sitt eget hus, vilket förklarar den moderata politiken. Så fungerar inte alls Koljonens horoskop där Solen i Tvillingarna är en fullständigt fri agent! En perfektobservatör.

Månen i Vågen är faktiskt upphängd på en Venus i Kräftan, så horoskopet har den lättast tänkbara anstrykning till Reinfeldts klaniska grundton. Jag misstänker att Koljonen är en ganska folkskygg och introvert människa men att Solen tar henne i kragen och driver på.

Samtidigt blir den dubbla nivån av stämningsfullt Vatten och verbaliseringen i Vågen av stämningslägen en tillgång för konstnärliga typer. "Osynken" mellan Vatten och Luft är inte allvarlig med Venus och Månen, planeterna är inte i sig onda.

Däremot tittar det här horoskopet fram bara timmarna efter nyheten om "isbaronessan" som styckade två män och frös ner dem. Se i det här inlägget hur mörderskan hade en väldigt snarlik Saturnus/Sol-problematik i normalt livsbejakande Lejonet som söker kontrollera Månen.

Hos Koljonen, som uppenbarligen i sinnet står nära "stora" frågor som den om krig, är passande nog Sol-Lejonet utbytt mot krigaren Mars - och psyket (Månen) anfäktas i enlighet därmed. Märkligt nog slängde jag (lite slarvigt) ihop en rubrik som inkluderade förkortningen "iq". I Koljonen har vi då motbilden till den korkade glassförsäljaren, en antisaturnisk Sol, en jupiterisk Sol och med den en fördomsfrihet och sattvisk rörelseförmåga till varjehanda perspektiv.

Jo, det kanske ligger något i SvD-skribentens hyllningar ändå. Jag får försöka komma ihåg att lyssna på det här radioprogrammet!


*****


Tillägg

Astrologin är ett delikat vägande av faktorer. Här undvek jag det faktum att Jupiter anses skadad ("detriment") i Tvillingarna, i positionen motsatt den där planeten kan verka på sina egna villkor. 

Här tvingas den väldiga Zeus ner på lägre nivå (Luft) och kanaliseras genom det rännande, oroliga ibland neurotiska seriella intellektets alla korridorer. Jupiter har tappat överblicken, tappat samtidigheten som är nyckeln till dess väsen - därav kanske Koljonens intresse för "stora frågor". 

Koljonen söker återvinna det som astrologin egentligen menar med intelligens, det som Katolska kyrkan benämner Spiritus intellectus. Ibland märks det att det andliga medvetandet är skadat, men i Tvillingarna sker framsteg på återställelsens väg (se kyrkofadern Origenes). I nästa liv på jorden kanske t.o.m. de här människorna är djupt trygga i sin andliga medvetenhet.

Ibland avslöjar sig begränsningarna i den blott merkuriska faktahanteringen av de "stora frågorna" - de som kräver enorm överblick över många discipliner. Lena Einhorn skulle aldrig ha försökt sig på att leka religionsforskare med sin filosofi- och religionssignifikator Jupiter skadad i Tvillingarna, opponerad från yviga kombinationen av Mars och giriga Drakhuvudet i Skytten. Hennes kompositfigur Jesus/Paulus är troligen religionshistoriens genom tiderna mest idiotiska rekonstruktionsförsök... 

Den handfull recensenter som hade kompetens att uttala sig, bland andra dåvarande ärkebiskopen, tonade humant ner sitt omdöme. Det obildade svenska folket köpte naturligtvis smörjan på basis av att författaren förtjänat sin uppskattning i helt andra ämnen.


_____
1. Leibniz hade samma kombination av intelligensens Sol och expansivitetens Jupiter som Johanna Koljonen.

Inga kommentarer: