Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 26 juni 2011

Indiankvinnan på 120 & långsamma Saturnus

Myndigheterna söker f.n. säkerställa Maria Pereiras identitet för att bekräfta att hon verkligen är 120 år gammal och därmed världens med råge äldsta levande person (SvD). Men horoskopet indikerar att så kan vara fallet.




De antika spelreglerna tar tid att återupptäcka. Föga hade jag kunnat gissa att åldermannen Saturnus i nära konjunktion med Solen (livskraften) i härskarläge i Lejonet skulle betyda "långt liv" eller "kändisskap för sitt långa liv". I min värld har Solens och Saturnus ömsesidiga fiendskap dominerat synfältet, fastän det naturligtvis inte saknats framgångsrika människor de år Saturnus passerat genom sin fiendes tecken.

Men precis som jag kommenterat att den iskalla och konserverande Saturnus i kontakt med Venus tycks spela en roll för människor som behåller skönheten (eller åtminstone ett ungdomligt utseende) långt upp i åren, på samma sätt tycks Saturnus i Lejonet i kombination med den starkaste Solen kunna läsas som "under din ålderdom/Saturnus kommer du alltjämt att lysa med Solens fulla kraft". Eller något liknande.

Det finns andra intressanta detaljer här också. Månen i Väduren i opposition med anpassbarhetens Venus hemma i härskarläge i Vågen. Jag misstänker att den här kvinnan var makalöst vacker under en lång del av sitt liv!

Vad gäller psyket (Månen) och Eldmänniskornas tendens att leva för hårt kan man fundera mycket över att även Mars (sinnets disponent) befinner sig i ett härskarläge. Libido eller livskraften i sexualdriftens tecken Skorpionen. Det skulle kunna läsas som djupa och stadiga förankringar i biologisk livsduglighet! Uppenbarligen är en Mars vänd inåt, mot djupen, och stadig som i fixerade Skorpionen en källa till livskraft. 

Eld/Vatten-krig brukar ju tära på människan och det är horoskopet är verkligen udda, för flera tolkningsregler hamnar i konflikt med varandra. Lejon/Skorpion eller Liv och Död kan förekomma hos dramadrottningar som hela tiden spelar över, och Månen i Väduren plockar ju också upp Mars-i-Vatten. 

Men Mars i Skorpionen är en stabil position, en lågmäld position, och när också Saturnus lägger band på Sol-Lejonets tendens till excess och dramatisering är det möjigt att vi på denna himmel ser en perfekt bild av "energikonservering"!

Horoskopet innehåller en uppseendeväckande mängd nyckelplaceringar:

  • Solen i Lejonet = härskarläge
  • Månen i Väduren (neutral)
  • Merkurius i Jungfrun = härskarläge och upphöjt läge
  • Venus i Vågen = härskarläge
  • Mars i Skorpionen = härskarläge
  • Jupiter i Stenbocken = fallen
  • Saturnus i Lejonet = skadad/i detriment

Gåtan är förstås de två yttre ödesskaparna, Saturnus och Jupiter som både tekniskt sett är klent placerade.

Kan man tänka sig att extremt långt liv inte så mycket är en fråga om dessa grova målarpenslar utan om att balans i alla de små sakerna mellan födelse och död är vad som skapar hållbarhet? Något att fundera över. 

Och så förstås den skenbara motsägelsen med en maximalt stark Sol och en gränsdragande Saturnus i klen placering och bara några få grader från Solen... Är det Solen som faktiskt tar kontrollen och använder sig av Saturnus - dragaren av den yttersta gränsen?

Jag kan inte säga mer, eftersom jag inser att inte heller "horoskop för de långlivade" är något jag funderat över tidigare...

Det här horoskopet behöver studeras sida vid sida med andra som också uppnått mycket hög ålder, och jag tror Michelle Pfeiffer, som obegripligt nog inte verkar åldras alls, kommer att leva länge... Också detta ett fall av båda Ljusen i Eld samt geriatrikens Saturnus i det "renaste" och mest transparenta av elementen.



Det är horoskopet förtjänar en egen genomgång vid tillfälle. Inte bara är kvinnan vacker bortom beskrivning, hon är extremt intelligent också! Solen i sitt upphöjda läge och exakt i mitten av Väduren för maximal vitalitet och därtill aspekterad av "förmeraren" Jupiter. Hela detta högintressanta drama bäddas sedan in i månnodsaxeln som tycks kunna göra människöden större än livet självt!

Framgångsplaneten Jupiter knyter an till Drakhuvudet, och fastän båda husen är svaga råder ingen tvekan om vad detta är. Väduren är huvudets tecken och det aktiveras av en upphöjd Sol, gynnas av lyckoplaneten Jupiter som i sig är förstärkt av Drakhuvudet. Vilken kombination!

Jag kan föreställa mig att hälften av alla kvinnor hatar Michelle för att hon fått allt här i livet och andra hälften dyrkar henne som en gudinna. Solen i tolfte är intressant, jag tycker mig minnas att den här märkligt "icke-karrriäristiska" Solen ibland glimtar till bland verkligt begåvade skådespelare. Det kanske har att göra med tolfte husets dragning mot den inre fantasin...

Ttill skillnad från den yttre fantasin, ska tilläggas, den som går under namnet trist socialrealism! Läs kommentarerna till SvD-artikeln och bli mörkrädda över svenskens mentalitet: "borde kunna styrkas ganom att spåra anhöriga", "kol-12-metod för datering av kvinnans ålder"... Jag säger bara: lägg ner all naturvetenskaplig utbildning, svenskarna håller på att förlora sin själ och sitt förstånd totalt! Sicken torftighet, vilketn brist på kreativa infallsvinklar.

Det här landet kommer inte att lyckas UPPFINNA sig ur det B-lag av nationer vi halkat ner till. Ta ovanstående himlar av idel ELD som en fingervisning om att själar som redan renats i ELD är gudomligare än ingenjörer, naturvetare och allmänna materialister.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Det här fick mig att undar hur Jeannes Calments horoskop kan ha sett ut - hon som blev världens dokumenterat äldsta människa, född 1875 i Arles och död 1997 - 122 år således. (Hon ska som ung ha expedierat Vincent van Gogh som köpte färg i hennes pappas färghandel.)Horoskopet, med ascendent och allt, finns på Astrothème. Enda direkta likheten som jag kan se är att hon också hade mars i skorpionen. Solen och asc i Vattumannen och månen i Lejonet. Men du kanske kan se mer...
S

Seaward sa...

Ett "måste-horoskop" om man ska börja samla datum för ovanligt långlivat folk!

Det finns garanterat säkert astrologiska traditioner för den här saken ("yogas"/kombinationer för långt liv i vedisk astrologi, och säkert motsvarande observationer i västastrologin).

Det är bara jag som aldrig funderat på saken tidigare, men som misstänker att en seg rackare som Saturnus kan vara bra att ha på sin sida.

Den tycks sinka känslomognaden så att vuxna människor ofta fortfarande ser ut som tonåringar. Och det är, tror jag, för mycket känslor som sliter ut kroppen i förtid. Grekerna hyllade apati som det bästa själsliga tillståndet. "Apatisk" är en glidning, grekerna avsåg något i stil "upphöjd lugn", "jämnmod" - kanske som en Saturnus upphöjd i Vågen, gracefull och inte lika osocial som Saturnus i härskarläge kan vara men samtidigt inte benägen till att tippa över.

Människor som blivit väldigt gamla har ofta pekat på att de levt "rutinliv", och 122-åringens tre tecken i TAMAS GUNA indikerar något av en rutinmänniska...

Men den gudarna älskar dör ung, och det är uppenbart att Tamas eller Mörkrets kvalitet, inte är gudarnas favoritplats. Djupast ner i gyttjan hittar vi materialister som Fredrik Reinfeldt och Anders Borg. :-)

Logiken för långt liv är egentligen enkel. Saturnus = kyla = konservation = långt liv.

Men det är innan man börjat bedöma vad mer som händer på himlen... Horoskop för ond bråd död, som 31-årige musikern häromdan, borde visa en Saturnus i svåra problem. Han hade Saturnus och Månen i Lejonet istället för indiankvinnans Saturnus och Sol i Lejonet. Kan den tydligt förgängliga Månen (flyktiga biologiska cykler, obeständighet i största allmänhet) kan ha med dessa frågor att göra?

Återigen: vet inte. Med intresse för frågan och ovanligt kort/långt liv bör man kunna konstruera en hypotes och testa mot (många) horoskop.

Anonym sa...

Jag vet en 93-årig kvinna som har månen och saturnus i kräftan... och solen i vattumannen hon med. Calment hade ju både sol och asc i Vattumannen, så Saturnus var ju viktig, och den stod stark i Stenbocken. Hon ska ha levt ett lugnt och bekvämt liv, står det i franska Wikipedia.
F.ö. stämmer nog det där med sinnesinställning, kan jag tänka mig. Och den varierar ju också mellan personer födda samma dag, som ju inte alla blir gamla. Det kanske har med ascendenten att göra... och med karma förstås. Som säkert hör ihop. Det finns ju någon teori om att en själ alltid får samma ascendent i alla inkarnationer medan allt annat förstås varierar.
S

Anonym sa...

PS. Det slog mig att jag läst om Robert Hahns pappa som blev 93 år. Han hade solen/saturnus i fiskarna (och månen i lejonet!). Vid en seans som återges i en bok sägs att han var rädd att släppa taget och "klamrade sig fast". I annat fall hade han fått dö tidigare. Skulle inte förvåna mig om det är något typiskt för Saturnus i vatten ihop med sol/måne.
S

Seaward sa...

Av den här handfullen horoskop i luften samtidigt finns inget entydigt, vad jag kan se. Jag överlåter med varm hand åt hågade astrologer att hitta "det varaktiga mönstret". Det kan nog behövas några dussin, minst, för att hitta en trend.
:-)

På temat undersökningar funderar jag f.n. på uppföljningstest av redan gjorda småstudier. På gamla skurktestet (c 200 st) tycks jag ha samlat på mig över 100 nya horoskop.

Man måste ju se huruvida en trend som visar sig i en samling data fortsätter att dyka upp. Eftersom jag aldrig kommer att börja rota i arkiv i stor skala blir de här studierna begränsade...

PS. Samma ascendent vid varje återfödelse låter fullständigt taget ur luften. Vem har varit på plats i alla dessa liv med kristallklart logiskt sinne och antecknat födelsetid? Fanns det ens tidmätning till hands i vissa av de här liven? Jag förstår skeptiker som finner New Age vara en osmaklig gröt av dårfinkar och deras illa genomtänkta förklaringar. :-)

Samtidigt är ut ur kroppen-rapporter gamla som gatan. En lång redogörelse finns hos Platon och det är lätt att se hur föreställningar om det hinsides vuxit fram ur sådana rapporter.