Den har bloggen startade i mars 2009 och avslutades i december 2018. I själva verket passerades målsnöret några månader tidigare med boken "Folksjäl - som i en filterbubbla", vilken sammanfattade och i delar vidareutvecklade många års kommentarer kring det besynnerligt lyckligt lottade men inte självklart goda svenska nationalhoroskopet

Till nya besökare, en kunskapsteoretisk länk:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
"The soul is sold not to the devil for money, but to money itself when it becomes the measure of worth rather than the affirmation of value." /James Hillman - Alchemical Psychology (2010, s.143)

Västerlandets store logiker & mystiker Platon
ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)onsdag 1 juni 2011

Hemsk godnattsaga


- Där ord står mot ord väljer jag att tro på statschefen, sade Håkan Julholt (S) till TT.

Fredrik Reinfeldt vill däremot inte kommentera kungen och intervjun.

När den här usla stormen kring kungen blåst förbi kan det vara dags att närmare syna den fegaste politiker svenska folket någonsin röstat fram till ministerposten. 

Vad är det i den svenska folksjälen som tyckt sig behöva se sig själv genom en så ultimat undanglidande och hal spegelbild?

Landet behöver mer samhörighetskänsla och mindre av självbelåtet speglande sig i senaste teknikköpen. Vi är inte Fattigsverige längre, vi borde vara förbi den här nivån. Bara nollor och mycket små barn går omvägen via prylar för att uppleva att de existerar.

Hoppas svenskarna inser att det kommer att bli "drag under galoscherna" - men på ett bra sätt - med Sverige under Juholt. Det har blivit väldigt kallt i landet med bara teknokrater och moderater från Stockholmstrakten som agendasättare. 

Jag gillade Vetenskapens värld nyligen, avsnittet där en professor (typ) konstaterade att fast folk sätter mer fritid - kvalitetstid - högst på önskelistan, gör de inget annat än syltar in sig ännu djupare i konsumtionsträsket. 

En hållbar framtid för Jorden kommer att kräva mindre prylkonsumtion och jag vet varför folkets önskningar klingar tomt och falskt. De vet inte vad de ska ta sig till med om de plötsligt inte får konsumera mer, utan "tvingas" börja fördjupa sina sociala kontakter. 

De feta egona och solipsisterna bland oss har glömt hur man gör när man "bara" är människa! 

De har blivit en Fredrik Reinfeldt! 

Se, det var en hemsk godnattsaga. 

Bu på dig, mycket lilla vän.

1 kommentar:

  1. "Fredrik Reinfeldt vill däremot inte kommentera kungen"
    ---------------------
    Typiskt att den fege Reinfeldt inte ställer upp för Kungen. Och denne statsminister skall vi vara tvungna att hålla i hand när åskan går?
    Rune

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.