Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 30 juni 2011

Gry & kladdigheten

Gry Forssell säger att hon inte googlar sig själv, blir ledsen av det hon ser. Jag förmodar att det handlar om uppkastningarna från den unga svenska pöbeln - näthatet från människor som aldrig kommer att bli något alls i sina liv (en individs potential går i dagen tidigt). 

Men inte heller den här bloggen var värst nådig i genomgången av hennes horoskop. Och det kanske finns fog för det kärva omdömet. Eller vad säga om en människa som har så lite koll över sin egen image (eller bra koll!) att sådana här rubriker resulterar:



Det är naturligtvis Månen i Kräftan som ligger bakom det här uttalandet. Astrologins mest renodlade sinnebild för det avgrundsdjupa begäret. Gry säger det själv: hon kan inte sluta titta. Samma själsdefekt uttrycker sig också som shoppomani (en annan av hennes åkommor - se tidigare inlägg) och torskar och porrsurfare. Här har vi alltså en renodlad bild av Kräftan som en av antikens fyra laster

Den här exceptionella primitivismen, att fingra på männens kroppar det är en annan historia (alla har nog mött den här beröringstypen någon gång - ett fascinerande släkte). 

Beröringssinnet ligger intressant under Luftelementet - tänk "smekande vind mot kinden". Jag tror jag i något äldre inlägg kopplade beröringen till Jordelementet, om så kan ha varit åberopar jag förvirring ev. baserad på västerländsk tradition. Den försiktiga vinkling mot den indiska grenen som bloggen följer är emellertid otvetydig: Luft är beröringssinnet, precis som Eld (oproblematiskt) står för synen.

Gry har såväl Solen som "kontakttagaren" Merkurius i Luft! Men jag kan inte slita mig från tanken om Jordelementet som beröringens element - fysikalitet, kropp, "något att ta i". 

Och det visar sig att Gry har Vattumannens härskare Saturnus - essentiellt en Luftplanet - rustik och stadigt förankrad i Jordtecknet Oxen, varifrån den sänder ut sin kontrollerande, fastgreppande arm mot Solen i Vattumannen! "Sol" är platshållare för "män" kan tilläggas. Modellen kan testas på andra "klängiga" eller "kladdiga" personer! Men jag misstänker förstås att beteendet kan uppstå under flera olika konfigurationer.
:-)

Inga kommentarer: