Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 19 juni 2011

Grekiska horoskopet - respektlös medelmåtta?



Vi präglas fortfarande av vårt ottomanska arv. Vi har en ekonomi och ett samhälle som skulle kunna betecknas som ”post-sultanskt”. I detta frodas medelmåttan och brist på respekt för regler, säger (ekonomen) Stournaras till SvD.    Dagens Nyheter
Med risk för alienera en liten andel av bloggens läsare, tycker jag mig se att horoskopet för Greklands födelse (Nick Campions efterforskning) stämmer bra med högeranalysen. 

När Fredrik Reinfeldt vid någon tidpunkt i sitt liv fastnade i sin förryckta vanföreställning att svenskarna under socialdemokratiskt styre blivit ett sovande folk av passiva bidragstagare, var det troligen individer med den här horoskoptypen han föreställde sig. Horoskopet är sällsynt i sin extrema konstruktion, men män som Reinfeldt sysslar inte med sanningen utan med ideologiska konstrukt. 

Vatten ger en kall grundnatur och ett djupt behov av tillfredsställelse, ett pockande från sinnena på att bli mättade, och Luft för just så mycket rationaliserande tankeverksamhet att man klarar att maskera sin grundläggande simpelhet - hos Reinfeldt illustrerat via projektionen på svaga och sjuka av den egna viljan att bara softa och ändå ha det gott (Solen i Kräftan = trygghet för mig och de i "min klubb"). 

Se bara hur fint han själv lyckats ordna det för sig som statsminister, oerhört hög lön, låg profil och i princip tomgång förutom att upprepa mantrat "mindre skattebördor" - han står inte den grekiska dagdrivarmentaliteten efter ett dugg! (Dagdrivare = det grekiska soltecknet Fiskarna var redan i antiken associerat med lösdrivare, t.ex. sjömän som så att säga "flöt runt" i tillvaron.)

*****

Grekernas självförljugenhet - falska, påklistrade uppfattningar om den egna förträffligheten - syns i horoskopet i formen av två små oheliga allianser av Luft och Vatten. "Dissociation" - elementen speglar varandra ofullkomligt och skeva självbilder är nästan regel när dessa två dominerar ett horoskop. (Se den här Newsmill-artikeln för en redogörelse av dubbelheten hos grekerna och deras lögn om sin ekonomiska situation för att bli medlemsstat i EU.)

Nationalsjälen utgörs av en "fallen" Måne i Skorpionen som är snar till harm och förbittring - kanske en bild av grekerna och deras minnen av fornstora dar! 

Här introduceras dessutom en dos sociopati eftersom psykets disponent Mars befinner sig i rationaliserande Lufttecknet Vattumannen. Denna disponent i Luft till Psyke i Vatten indikerar också en version av det sociala bort- eller utstötningssyndromet, så det är inte märkligt att det moderna Grekland sägs fött just i frigörelsen från turkarna. 

Sedan vet jag för lite om Greklands historia sedan 1821 för att uttala mig. Enligt det här horoskopet framstår de som dryga och intellektuellt hätska eller arroganta. Njutningsmänniskor pga. överbetoningen av Vattenelementet.

Tittar vi på Mars, sinnets disponent, är den emotionellt överhettad via kombination med Venus - fast i ett tänkande tecken. Våra tiders grek som strandraggare och snacksalig retoriker! (Platon, det är länge sedan nu, men skuggor av de gamla filosofernas tonvikt på rationalitet kan anas här.)

Men även i fråga om konceptskapandet (Vattumannen) skjuts skutan i sank genom att det luftiga, intellektuella ambitionerna ytterst bygger på rationaliseringar av en känsla av begränsat inflytande - maktplaneten Saturnus (Vattumannens härskare) står själv i maktlösa Fiskarna ("all at sea") och ger en inriktning åt Vattumannens energiska (Mars + Venus) konceptualiserande. Afrodite i skum uppstigande ur havet - motivet står skrivet i detta horoskop!

*****

Det är notabelt att horoskopet också ges en Skorpionascendent om man räknar med dygnets öppning. Och precis som i Chandra lagna-kartan här ovan (där Månen tjänar som förstahusmarkör) ligger det befolkade soltecknet Fiskarna i lekens (och den obekymrade kreativitetens) femte hus. 

Visserligen bidrar Saturnus till en smula gravitas (Solen + Saturnus = stolthet, tendens att definiera sig genom Saturnus/Kronos, dvs. sin historia), men frågan om landets produktivitet (5e kreativitetshuset) är synnerligen komplex eftersom så många motstridiga budskap samlats här. Merkurius är t.ex. både skadad och fallen på en och samma gång i Fiskarna. Saturnus och Solen värsta fiender, och så vidare.

Rent allmänt ger båda Ljusen i Vatten idéer om en slackernatur eller någon som helst dagdrömmer, just en medelmåtta som bara lever för sinnenas tillfredsställelse!

Tillskottet av Luft gör grekerna till poetiska berättartyper - se bloggens standardförslag till poethoroskop i Marcus Birro där Luft/Vatten dominerar via Tvillingarna/Kräftan. Känsloströmningar söker sitt utlopp, sin översättning på Luftnivån, i språket. (Se det här inlägget där Birros himmel kommenteras med Göran Sommardals.)


Grekland söker som alla andra projicera en officiell yta via tionde huset för status och anseende. Lejonet i tionde, jo jo. Högsta svansföringen! 

Hur håller då Lejonets härskare Solen för det budet. Intressant nog en Sol i Lejonets naturliga hus, det femte för ren kreativ utstrålning. Ett omen som skulle indikera att Grekland förmår projicera en bild av nöje och lek f.o.m. 1821. Att förlägga Mamma Mia! till grekiska övärlden var inte värst vågat. Det vilar något mytologiskt över detta land och denna övärld och ju mer man betänker saken desto bättre stämmer detta Vattendominerade horoskop med dess fläckar av hög blå Luft!

*****

Men naturligtvis indikerar horoskopet samtidigt en plats för konstnärliga själar och inte lågt monetärt patrask som Anders Borg och Fredrik Reinfeldt - själar som troligen aldrig varit annat än marknadsmänniskor eller bönder i något av sina tidigare liv på jorden. De har ännu återfödelserna framför sig som kommer att vidga vyerna och introducera den goda grekiska visionen om en jämnmodig civilisation (ataraxia) som lever måttfullt, utan att vara fångna i en produktions- och konsumtionskarusell. 

Ja, dumpar man den borgerliga synen på grekerna som slöfockar, inser man plötsligt att landets soltecken Fiskarna indikerar zodiakens 12e och mest avancerad budskap: landet som väljer att förlora denna världen för att vinna något större.

Tittar man riktigt noga på planeterna i det grekiska horoskopet kan man se att det är just den uppgiften landet brottas med: Solen och Saturnus i självuppoffrande Fiskarna kan läsas som att livsuppgiften är att rena sig från begärsnaturen, passera Reinfeldts och Borgs pinsamma verklighetsbeskrivning. Vem vill inte ha mer fritid - mer kvalitetstid att förverkliga sig som människa? Alla vill det.

Den imbecilla idén om en omoralisk marknad som svensk höger bekänner sig till, söker man förgäves efter i det grekiska nationalhoroskopet, i den meningen är det ett slackerhoroskop för den som ännu sitter fast i ekorrhjulet. Men å andra sidan är det ett horoskop som - konflikterat - söker en annan och högre vision för mänskligt liv. Inte konstigt att det är under en extremistisk högerpolitisk period på jorden landet får svåra ekonomiska problem. 

Människor i gemen har väl aldrig tänkt så illa och förkrympt som under Rovkapitalismens tid, i Sverige representerad av Reinfeldts små mutor i formen av jobbskatteavdrag. Vi dompterades till att bli Maskinens trogna konsumtionsslavar allihop - andligt döda människor, arbetande och frossande, med utslagna och döende i rännstenarna - människor vi blundade för. Samtidigt hyllade vi den grekiska drömmen (Mamma Mia!) om det fria och behagliga livet. Vilket fullständigt haveri till världsbild, vilka otroliga livslögner!

De tecken på självförljugenhet som finns i det grekiska horoskopet är i själva verket allmängiltiga, frågor för hela västcivilisationen. Grekland som västerlandets vagga - horoskopet är symboliskt viktigt, inte minst påminner det om vårt invandrarhat och ogillande av muslimer!

Till de sorgligaste uttrycken för livslögn hör svenskarnas slaveri under Rovkapitalismen och deras belöning i några få veckors fejkad frihet i ett charterpardis. Hur ytliga kulissväggar låter sig fattighjonen från Sverige nöjas med?

*****

När jag i tanken smakar på de grekiska planetplaceringarna tycker jag mig se ett "övergångshoroskop" - det är helt klart att ett döende land beskrivs. Solen och Saturnus i Fiskarna, det är en sortins budskap som ges, och Månen som en politisk entitets "ingång och utgång" indikerar att landet kommer att dö precis som det föddes, involverat i en social bortstötningsmekanism av något slag.

De föddes genom kampen att fjärma sig från ottomanska imperiet, och nu tycks det vara EU som visar utmobbningssyndromet gentemot Grekland. Vulgära Anders Borg kallar dem "kriminellt ansvarslösa" (SvD). 

Men då ska man veta att Borg själv har Djävulens signatur i sitt horoskop. Den negativt bindande kraft som söker äga människorna och hindra deras sinnen från att mogna och växa sig större än "tänket inuti lådan". (Kuben är sedan det antika Egypten en symbol för världen.) Borgs Måne i Oxen kopplad till pengarnas Venus i Skorpionen är bara för mycket! Han är som ett svart hål som när han ser en tjuga eller miljon greppar den för att aldrig mer släppa den. 

D J Ä V U L E N = ren negativitet.

Fruktan i blicken ett tecken på att
Djävulen smugit sig nära inpå!



PS. Mars och Venus minglar också med giriga Drakhuvudet (södra månnoden) i det fjärde huset för upplevd egen lycka (och stelliet påverkar förstås beteendet utåt i tionde huset för officiell självpresentation). 

Horoskopet är i själva verket så komplext att de här kommentarerna är lite av hawaiihockey. Kartan behöver flera timmars ingående analys, en lyx jag inte kostat på mig här. Vad t.ex. om AB:s uppgift, att grekiska folket är genomkorrumperat av svartjobb och mutor? Titta på det mörkläggande dissociationsfenomenet mellan Måne i Vatten och Mars i Luft i 4e huset för "det privata"!

Prova också det här uttalandet mot det sociala utstötningssyndromet: "Vi har aldrig haft enighet mellan medborgare och staten. Staten har inte kunnat motivera sin existens inför medborgarna."


Inga kommentarer: