Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 23 juni 2011

Fredrik Lindström, perfekt pratmakare (2)


Fredrik Lindström och Hans Rosenfeldt -
castade i samma roll i "På minuten"


I inlägget om den avlidna Jackass-stjärnan Ryan Dunn upplevde jag en snarlik utstrålning till Fredrik Lindströms. Båda uttryckte våghalsighet, fast på olika sätt. Båda männen var födda med ett sinne i brand, Dunn med Månen och Mars i Väduren och Lindström med samma kombination i något mer pondusfyllda Lejonet.

Den ene ute och flög och flängde, den andre bänkad i någon radio- eller tv-studio, orerande för högtryck. Här är skillnaden mellan Vädurens Rajas, en röjig och passionerad kvalitet, och Lejonets Tamas, som är mer satt i sina mönster och vanor. De vill ha ett kubiskt rum att verka inuti och dominera, de är inte längre intresserade av att "bara" härja av sig, likt deras unga föregångare Väduren.

Fredrik Lindströms horoskop visade sig vara oerhört enkelt och tydligt. Det beskriver perfekt mannen själv och det han sysslar med. Men bara med den ursprungliga zodiaken! För vad har Kräftan, Lindströms västerländska (tropiska) soltecken överhuvudtaget att göra med det han blivit så känd för? Ingenting!

Vad har Lindströms sideriska soltecken Tvillingarna att göra med hans framtoning? Allt!



Lindström är en pratmakare exakt som kommunikatören Tvillingarna - hans svada i "På minuten" är legendarisk! Han hade en så kreativ feedback till sig själva att ingen förutom Hans Rosenfeldt kunnat matcha (och toppa!) honom i konsten att klara en minut spontant historieberättande utan grammatiska eller andra felaktigheter. 

Och är det inte fascinerande att båda männen är Sol-Tvillingar för den logiskt exakta (grammatiskt korrekta) språkligheten och Mån-Lejon för ett sinne som förmår expandera och förstora vad än Solen producerar!

Det finns en sanskrit-term i den vediska astrologin som heter sambandha - det är förstås vårt svenska "samband".  Sambandha uppstår t.ex. vid ömsesidig reception (två teckenhärskare på ömsesidig visit i den andres tecken), men även denna Sol disponerad av ett sinne som genast bollar tillbaka till Solen, skulle kunna betecknas som sambandha (full och djupgående kontakt mellan parterna).

Intellektuellt måste detta vara en av de starkaste sol/månkombinationer som existerar. När jag tidigt i bloggens historia skrev om Hans Rosenfeldt hade jag ingen aning om att Lindström, hans lika, hade exakt samma Sol och Måne! En lysande bekräftelse av den sideriska zodiaken.

Vad om hans låt gå-mentalitet när det gäller språklig korrekthet? Ja, i psyket eller själen är han ju själv något av en slugger - Mars med Månen är en förgrovad natur, raka motsatsen till den raffinerade Venus med Månen, och det är uppenbart att den "faderliga" och "toleranta" Lejon-Månen accepterar mer skräp i språket än t.ex. en snål och exakt språkpolis som merkuriska Jungfrun.

På temat det konkreta orden har vi förstås redan lämnat den andligt-kreativa Eld/Luft-nivån och talar om orden som konkreta ting. Och här ser man Lindströms permissivitet: Merkurius slår faktiskt i ett rätt slafsigt tecken, Oxen, och tillsammans med den ytterligt permissiva Venus, hemma i härskarläge. Och Oxen är faktiskt den orala kommunikationen - indisk astrologi är vass och vill skilja denna mer "tillhöftade pratighet" från nästa tecken Tvillingarna, där regelstyrning, logik och grammatik gör entré.

Den som har minnen av "På minuten" kan minnas en yngre Lindström vars ordsvada var rätt "punkig" och rå, faktiskt inte i närheten av Hans Rosenfeldts skrämmande precisa formuleringar och än mer konceptuellt rena spontanleveranser.

Skillnaden, vill jag tro, ligger i att Lindström har Merkurius i ett så pass enkelt tecken - Oxen ljudar och tonar och har sig, det är det lilla barnets orala stadium. Lindström älskar (Venus) helt enkelt att höra sin egen röst.

Rosenfeldts Merkurius verkar från en hela annan nivå, i Vattentecknet Kräftan disponeras kommunikatorn från Månen (i Lejonet) vilket skippar Fredrik Lindströms självsvängning i det fysiska och går rakt mot den supralunära sfärens rena intelligens. Rosenfeldts kommunikatör är "direktkopplad" mot det inre sinnet och i Lejonet - det enda stället i hela zodiaken - svarar Månen direkt på signalerna från Solen, den rena intelligensens planet.

Men fast Rosenfeldt har ett helt fenomenalt horoskop är Fredrik Lindström ändå i samma liga, för om man tar bort finliret kring Merkurius mer exakta funktionssätt är de som sagt båda Mån-Lejon (Lindström mer förråad pga. Mars närvaro) som direkt tar order från Solen/Intelligensen.

Det är inte förvånande att Fredrik Lindström gjort program om religion - han tillhör den typ av horoskop som man a priori kan säga: se, här är en himmel som har mycket gratis, om individen bara höjer blicken ur samtidens pinsamt grumliga förnekande av möjligheten av andra världar, andra verkligheter.

*****

Se mer om Tvillingarna som pratmakare: Bert Karlsson och Hugo Chavez, samt Tvillingarna som informatör respektive desinformatör.

*****


Tillägg

Det numerologiska värdet för inläggets tidpunkt som vanligt helt oavsiktligt. Tryckte på publiceraknappen och såg därefter att inlägget rubriceras under "1" (1 + 0 + 0 + 0). Intressant, givet att ämnet är REN SOLÄR KREATIVITETET.

Inga kommentarer: