Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 11 juni 2011

Film noir för dummies (Förutsägbar regissör?)

Någon tv-kanal sänder en thriller eller möjligen film noir och jag slår upp imdb.com om en svensk regissör jag aldrig hört namnet på, och som lyckats nå Hollywood och filmskapande med den okej men rätt genomsnittliga aktrisen Jennifer Aniston.

Topprankad recensent av "Derailed" är en filmälskare - han har uppenbarligen koll på vad som givit en fungerande femme fatale genom filmhistorien. Aniston är inte där, inte än. Och vad gäller filmen som sådan, sågar han den brutalt.

In the opening minutes of "Derailed," Charles Schine (Clive Owen) helps his daughter, Amy (Addison Timlin), with her book report, telling her the author constantly keeps the reader guessing with plot twists and turns.

You have to be unbelievably dense not to know that director Mikael Håfström and screenwriter Stuart Beattie meant that reference as a foreshadowing of their story. Unfortunately, instead it's only reference, because "Derailed" turns out to be one of the most predictable, unthrilling noir movies to hit theaters in a long while.

När jag tittar på regissören Mikael Håfström anar jag varför recensenten är så avtänd. Horoskopet antyder en människa som är alltför cerebral, en som "tänker action" istället för att skapa den. Förutsägbarheten, att recensenten ser händelser komma tjugo minuter i förväg, ska troligen kopplas till den överpedagogiska tendensen hos Solen och Saturnus. 

Inte heller t.ex. Humanisternas ordförande Christer Sturmark, Solen och Saturnus i opposition, är någon vidare dramatiker, och mycket riktigt har han fokuserat på att med överpedagogiska pekpinnar söka fostra landets begåvningsreserv och få dem att hata redan ordet religion.



Ger dominant Sattva guna för mycket ljus (övertydlighet)
för den mörka och stämningsmättade genren film noir?


Eftersom filmen faktiskt fått 6,5 i snitt, strax över "okejets" fem, kan den inte vara den totala kalkon recensenten hävdar.
Jag roas av att se att det tydligen går att nå Hollywood som svensk filmare om man har Ingmar Bergmans ungefärliga mönster i sitt horoskop. 

Som en uppmärksam läsare påpekade syntes Bermans födelsecertifikat i DN och hans tidpunkt ger en Jungfruascendent med Månen (och aggressiva Mars) i Jungfrun och Solen och framgångens Jupiter i Tvillingarna - dubbel betoning på den kalla merkuriska tänkaren med andra ord. Solens disponent Merkurius i Kräftan med det tecknets naturliga tendens att uppslukas av sinnevärldens flöde.

Lasse Hallström föddes med ett enormt fokuserat sinnelag i Tvillingarna (Månen med stabilisatorn Saturnus) samt Jupiter i Jungfrun. Båda faktorerna disponerade från sinnesbegärliga Merkurius i Kräftan.

Och Mikael Håfström ansluter sig till den här ungefärliga modellen med en Sol i Tvillingarna, en Måne i Jungfrun och - återigen - Merkurius i Kräftan!

Notera minsta gemensamma nämnaren Merkurius i Kräftan hos alla tre regissörerna - nu börjar det kanske klarna varför Kräftan dominerade som ascendenttecken på de skådespelarhoroskop jag gick igenom (med känd födelsetid). Kräftan som skyddat revir - en låtsasvärld i världen - och så en kommunikatör, Merkurius, som viftar med sin magiska stav och via kommunikation dirigerar förloppet. 

Kanske Merkurius är underskattad i sin roll som gudarnas budbärare? Kanske den här planeter styr och ställer mer än man tror? Fråga medierna - "den tredje statsmakten"!

Här en artikel (engelsk) som tecknar historiska sammanhang där man hittar Merkurius/Hermes och hans stav eller dirigentpinne.

Jag kan bara tillägga att den västerländska tradition som kopplar Merkurius till nervsystemet är dåligt tänkande. (I vedisk astrologi är Saturnus knuten till nervsystemet). Vad Merkurius "kontrollerar" är en subtilare kropp inom den fysiska kroppen.

Artikeln nämner de två kanalerna i indisk kundalinilära, en positiv och en negativ, som ringlar sig längsmed ryggraden. Staven tecknar den "pneumatiska energin" eller en subtil variant som kan knytas till Luftelementet och som är den kanal som binder samman människans högre andliga och lägre materiella hälft. Därav Merkurius som den lille springpojken.

Den merkuriska staven med två ringlande ormar beskriver alltså den ande eller pneumatiska Luft som rör oss. Det är begripligt att en låg och materialistisk astrologi flyttat över resonemanget på kroppens nervsystem.

Aristoteles hade kanske sagt att det "aktiva intellektet" kommunicerar en stund med människan, åtminstone tills dess hon blivit igenslaggad av sina egna ingrodda tanke- och beteendemönster. Efter det kommer inte längre Merkurius i kontakt med människan och planeten har bara sin simplaste funktion kvar, som emblem för tjuvar och handelsmän och simpel logik!

Se även om anden/pneuma i hybridinlägget Fantomens horoskop och kabbala


Inga kommentarer: