Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 5 juni 2011

Enäggstvillingarnas simultana in- och utgång



Inför livshistorien om de två fransiskanermunkarna och enäggstvillingarna Julian och Adrian, slafsigt summerad i Expressen ("Födda i Buffalo"? Det finns dussintals Buffalo i USA!), föremål för en mängd simultana händelser i livet innan de också dog samma dygn, en på morgonen och en på kvällen, ser naturligtvis materialisten beviset på genernas allmakt och kanske t.o.m. en mörk bild av våra liv som helt determinerade genom våra materiella byggbitar.

Men detta är vad astrologin alltid sagt, särskilt den indiska grenen som egentligen är filosofins praktiska gren. Huruvida atomer egentligen existerar (ingen har någonsin sett en) var ett problem redan i antiken och precis som i Grekland finns det en atomistisk riktning i Indien. Enligt denna motsvarar de fyra elementen Eld, Luft, Vatten och Jord fyra slags atomer, precis som hos Platon (vars påverkan utifrån knappast kan betvivlas). 

Synsättet kan jämföras med den något tidigare Empedokles som inte var atomist utan betraktade de fyra elementen som universums grundläggande substanser. 

Aristoteles, anti-atomist, synes här utgöra ett försök till syntes av Empedokles och Platon, som postulerade Platons idéer eller former men hävdade att de alltid kommer förbundna med prima materia - ursubstansen - vilken i praktiken kan lämnas därhän eftersom den här helt "oinformerad" och därför aldrig kan iakttas. Vad vi ser och upplever är, enligt Aristoteles, de fyra elementen (eviga som hos Empedokles) som i olika kombinationer bildar alla ting i världen. 

Redan i den indiska versionen av de fyra elementens atomer ingår att även våra sinnen är sammansatta av materiella atomer - sinnet eller manas tecknas alltså med Månen i astrologin. Människors sinnesorientering skiljer sig högst väsentligt åt och de båda munkbröderna var hantverkare i sina liv, ödmjuka och enkla byggare i det fysiska.

Det förvånar därför inte att se deras närmast identiska sinne i mästerbyggaren Stenbockens tecken (Jordelementet). Även deras delade Sol är intressant, för den ligger i "jaglösa" Fiskarna. Sol i Vatten och Måne i Jord = blomstrande biologiskt liv. Typiskt nog arbetade de även som trädgårdsmästare!

Det ser verkligen ut som om dessa båda biologiska bröder i allt väsentligt var två instantieringar av SAMMA SJÄL. Den ene hade dålig syn på höger öga, den andre på vänster! Ibland får Naturen ett litet knäppryck och kor föder kalvar med två huvuden eller en mor föder enäggstvillingar.

Att de sedan upplever sig som unika individer beror förstås på att Världssjälen, när den ynglar av sig sina materialiserade instantieringar, gör så i tid och rum, dvs. det som är samma idé eller form "i Himmelen" (evigheten) blir separata kroppar sedan de spatio-temporala dimensionerna lagts på. 

Minns filosofen Kant som betraktade tid och rum som overkliga begreppskategorier som var inbyggda i människans själva grundväv - som människor kan vi inte annat än se oss själva som ockuperande en viss volym och på färd från födelse till död. Egentligen är detta en enda stor illusion. Vi har knockat oss själv omedvetna för att kunna falla ner i den här ständigt fortgående drömmen som Moder Maya tillhandahåller.

Det är Moder Maya som ateister, skeptiska naturvetare och materialisten Fredrik Reinfeldt så fullständigt blivit sövda av att de därifrån förnekar existensen utanför tid och rum! 

Moder Maya är deterministisk och det är därför astrologin fungerar - se hur norska politikern Siv Jensen bröt ryggraden under just den nymåne som accentuerar hennes medfödda ondska.

*****

Världens gång är alltså, enligt ålderdomliga synsätt och radikal 1800-talsmaterialism determinerad (människans medvetande är bara en sidoprodukt av atomernas kollisioner, vilka, säger materialisterna, skulle kunna kartläggas och bevisas vara ett helt deterministiskt "ödessystem" givet tillräckligt kraftiga datorer).

Märkligt nog möts här, åtminstone ungefärligen, österlandets karma- och reinkarnationsbegrepp och denna västerlandets degenererade fortsättning på Aristoteles (som också rensade bort Platons själavandrings- och karmalära ur sitt program). 

Men i varje generation är de så få själar som är mogna att se att deras av de fyra elementen sammansatta psyke inte är hela historien, att det finns en Observatör innanför egomedvetenheten - exempelvis genom handgripliga ut ur kroppen-upplevelser eller förödande jungianska synkroniciteter - att vi nog får dras med den västerländska imbecilliteten ännu en tid.

För atomlära, fyra element och vad man än vill, är ändå bara den mänskliga artens försök att schematisera sina upplevelser. Det är tragiskt att en del är så idéhistoriskt omedvetna att de faktiskt tror på Darwin och evolutionen. De drömmer Mayas dröm!

De båda munkbröderna tycks ha varit fullt medvetna om att de delade samma medvetandeliv i Månens sinnesbägare, och redan där påminns man om att det finns en annan inom oss, en Observatör. Här gick antikens vägar återigen isär, var denna individuella själ (atman) verkligen individuell? 

Italienske filosofen Plotinus (200-talet) har skapat västerlandets mäktigaste text (Enneaderna) där han argumenterar för detta, gentemot indiska, monistiska läror som t.ex. buddhismen som förnekade eviga individuella själar. 

Det är väl för övrigt därför buddhismen är så trendig i väst sedan åtminstone 1950-talet. En sekulär materialist, utan tro vare sig på en Gud eller en evig natur, faller naturligtvis lätt in i Buddhas lära om att allt är lidande och att människans enda uppgift i livet är att söka trassla sig ur det materiella kretsloppet.

*****

På tvillingbrödernas karta har jag åter blandat två olika perspektiv i färgsättningen i ett tafatt försök att illustrera en egenhet. Det ena perspektivet består i att tredje huset normalt är merkuriskt-logiskt (tillhör Tvillingarna i den naturliga zodiaken) och essentiellt luftblått. Här ockuperar tillfälligen Fiskarna (Vatten) huset. Därav den blå-gröna toningen som påminner om tredjehusets mixade natur.

Men Mars i Fiskarna angriper från det omedvetna eller instinktiva Vattenelementet religionens och filosofins planet "skadad" och "bara" belägen i det logiskt tänkande Luftelementet (Tvillingarna). Därav det andra perspektivet där istället en rusch av gröna vatten söker derangera det "rena förnuftet", den rena logiska tanken hos Tvillingarna.

Sammantaget kan man säga att munkarnas Sol/Mars (en intelligenshöjande kombination) sätter ifråga eller utmanar sitt eget ideologiska fundament (Jupiter disponerar över allt i Fiskarna)! 

Fiskarnas offerberedskap är här så total att de inte ens propsar på sin egen lära, sin egen ideologi!

Är inte detta Fiskarnas ultimata offer av "denna världen", så säg.

Här, givet den religiösa kontexten, måste man misstänka ett av de fall där Vatten och Luft inte är en skadlig kombination eftersom den andliga människan per definition är den som tillerkänner sin egen kognition en okränkbar position utanför tid och rum. 

Den vakna människan (och detta är definitivt inte vad Fredrik Reinfeldt kan tänkas anse "vaket" i förhållande till sitt ohöljda förakt för "det sovande folket") vet med sig att hon är ande! 

Därmed kan inte logik (Luft) och instinkt (Vatten) kollidera, skapa dissociativa villor i formen av lögnaktighet, blindfläckar eller de många andra problem som bloggen regelbundet iakttar i samband med de här två svårförenliga elementen. Astrologins byggklotsar - eller åtminstone undertecknads förtrogenhet med dem - är inte perfekta på den här rätt elementära tolkningsnivån.

*****

Jag har tidigare redogjort för den brittiska psykiatern Arthur Guirdham som såg mentala störningar (ett av uttrycken för Luft och Vatten i osynk) som uttryck för individens rädsla för sin egen andliga synskhet. Guirdham var själv synsk och kunde se och kommunicera med diskarnerade entiteter och hade således inte enbart till patientrapporter för denna tanke.

Läkaren hade själv en mild form av dissociationen, hans solära horoskophalva i Luft och den lunära halvan i Vatten. Ganska träffande: hur lyfta de omedvetna, själsliga strömningarna (Månen) in i fullt dagmedvetande (Solen) utan "förluster" eller skevheter i översättningen? Här är skillnaden mellan en patologisk svamlare och en genuint klärvoajant människa.

Jag tror de många ateister och skeptiker bloggen granskat här och de synnerligen allvarliga störningar Luft/Vatten som tycks vara ett stående inslag därför har att göra med de här människornas RÄDSLA att göra, mer än något annat. 

När fruktan (Vattenelemetet) dominerar i ett horoskop, då skadas också intelligensen så till den gräns att man inte ens kan avgöra hur ett språkligt korrekt argument ser ut. Det är därför Vatten/Luft i osynk saknas bland Nobelpristagarna i fysik. Det har en generell tendens att sänka kvaliteten på det egna tänkandet så att verkligt stor vetenskap sällan resulterar.

Hur de båda munkbröderna skulle ha gjort sig i ett sådant sammanhang kan man bara spekulera över. De har faktiskt samma Mars i attack mot Tvillingarna som den notoriske desinformatören "Garvarn" från pseudovetenskapliga föreningen Vetenskap och Folkbildning. 

En mer eftertänksam jämförelse mellan skeptikerns horoskop och de båda munkarna visar emellertid att de ingenting har gemensamt utöver Mars aspekt mot Tvillingarna. Garvarns horoskop är beklämmande underminerat av denna omedvetna agitator Mars, medan de båda munkarna, som nämnt, var ödmjuka t.o.m. inför sin egen lära!

*****

Tillägg

Munkbrödernas liv även svenskrefererat i AB, men beskrevs bäst i Huffington Post.

Ur den amerikanska läsardiskussionen ser jag en okunnig respons på frågan om det kan vara samma själ i båda kropparna:

I wonder if it ever happens that one soul is split into two bodies? 
NunyaBus99
Being a triplet I can tell you each one of us has our own totally different personalit­y. So if there is a soul, i highly doubt it unless the soul has a bad case of multiple personalit­y disorder :)

Svaranden säger till att börja med inget om huruvida han är en enäggstrilling, och argumentet att han upplever att syskonen har tre skilda personligheter betecknar den typiskt ignoranta och ytliga människa som ser till ytan.

Som jag skrev räcker det med att ockupera en annan plats i rummet för att den blott personliga delen av den levande varelsen ska få "sin synvinkel" på saker och därmed utveckla en egen ståndpunkt - i rummet. Detta uppfattas naturligtvis från ett annat hörn som en annan personlighet.

Jag har ett fall av vanliga tvillingar där parterna har kusliga ögonblick av telepatisk kommunikation vilket astrologiskt skulle förklaras med att de är vävda av samma kosmiska atomer och har en naturlig förmåga att inta varandras perspektiv.

För motsatsen, se t.ex. urladdningarna när en typisk Jordmänniska möter en Eldmänniska, eller än värre när en individ befinner sig i internt inbördeskrig pga ett horoskop med svåra motsättningar mellan Jord och Eld.

För övrigt är det häpnadsväckande hur spirituell den amerikanska diskussionen kring dessa enäggstvillingar är. Skulle aldrig kunna hända i en svensk läsarspalt - där skulle allt stanna vid en teknisk diskussion om biologi...

Inga kommentarer: