Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 23 juni 2011

Diors psykstörda designer i rätten


Diors homosexuella (naturligtvis!) chefsdesigner åker i finkan för att ha på fyllan ha förolämpat omgivningen med en kärleksförklaring till Adolf Hitler (AB, Expr). Det hade dessutom hänt tidigare. Det är inte lätt för de här låga själarna som återföds i en ny kropp när Ödet försöker få dem att justera sin karaktär. (Ja, en själ tycks ha personlighet!) 

Jag vill minnas, när skandalen nådde pressen första gången, att John Gallianos komplicerad etniska härkomst nämndes. Gay och lågstatusbakgrund - är det konstigt att den här typen av miljö driver fram en ytlig klädmentalitet och en kompensatorisk identifikation med "starka" typer - typ Hitler? De här människorna är rena haverier, och frågan är om soppan ingick i Ödesplanen? 

Inte ens i den klassiska indiska filosofin, känd för själavandringen, är tänkarna ense men den vediska astrologen ligger nära ett deterministiskt synsätt. Dvs, precis som den reduktiva 1800-talsmaterialismen i västerlandet borde man i princip kunna räkna ut exakt när allt i livet kommer att hända utifrån födelsehoroskopets styrkor och svagheter. Den här riktningen ser alltså de fyra elementen som fyra typer av atomer (samma syn hos Platon som troligen övertog en del tankar från den indiska filosofin) och på dessa "låga nivåer" i universum är Ödet redan arrangerat. Den inkarnerande själen följer bara med på resan som en Observatör och iakttagare. 

Grekiske naturfilosofen Aristoteles var t.ex. tveksam till om det fanns någon individ alls hemma - han såg bara ett komplex av habituerade beteendemönster - inte olikt den amerikanska behaviorismen som svenska psykologer återigen älskar eftersom kognitiv beteendeterapi inte bryr sig om individens intelligens och minne utan bara söker förändra beteendet (behavior) - ungefär som man dresserar hundar. 

Att Sverige har så nära till scientismens förklaringar beror på att vi är så i grunden sekulariserade (avkristnade) och har strukit frågan om själen från dagordningen. Att det finns underbegåvade folkslag, det ansåg redan antikens etnologer. Fascinerande nog de enklare folkslagen och de gömmer sig därför bakom högteknologiska prylar precis som homodesignern Galliano döljer sin psykologiska problematik bakom överdrivet klädintresse. 

Det typiskt för den underbegåvade är att snabbt och enkelt vilja ha svar. E överförenklar just för att de inte är begåvade nog att överblicka alla ämnets komplikationer innan de ritar upp sin förklaringsmodell...

Synnerligen komplicerat problem med
"egenmäktighet" alternativt "den egna makten".

Gallianos horoskop kan sammanfattas i problemet med stå i skuggan av sig själv, att vara totalt omedveten om sina egna drivkrafter. En av "de sovande" som senantikens kunskapssökare skulle ha sagt.

Det kanske mest fascinerande med vedisk astrologi är att deras lärosatser kan flyttas runt i horoskopet och appliceras som symboliska sanningar. Första jag-huset är t.ex. självmedvetet men har "bakom ryggen" ett omedvetet, illustrerat av det tolfte huset. Det är ett dåligt omen att ha förstahusets härskare bakom ryggen på sig själv - symboliskt har vi här ett hus som agerar i blindo, går på omedveten impuls vilket kan ge de mest oförutsägbara resultat.

Vid genomgången av ett antal individer i porrbranschen reagerade jag på hur vanligt det var att de hade Venus bakom ryggen på Mars, dvs. den amorösa Afrodite stod i ett symboliskt tolftehusläge relativt den våldsbenägna eller grovt lustfyllda Mars. 

Jag uttryckte det där som att bestialitet ställde Venus i förlorarläget, primitivism (Mars) sätter kooperationens Venus på undantag. Porr representerar den djupaste själviskhet som finns eftersom målgruppen är socialt inkompetenta losers. Ego (Mars) indikerar alltså outvecklade människor.

Porr är och förblir ett uttryck för sjuka själar, både de som spelar in filmerna och de som så fullständigt saknar egen psykisk dynamik att de måste titta på den. Den med ett fungerande psyke (sjätte sinnet, Månen) behöver inte ha data in genom de yttre sinnesorganen. Egentligen är porrkonsumenten bara en variant på den allmänna andliga död som råder i västerlandet, vars hela uppbyggnad går ut på att konsumera sig genom livet.

Gallianos horoskop kan på goda grunder beskrivas i dessa termer - här finns, som vi ska se, flera tecken på djup psykisk störning. 

Det är nymåne och psyket anses "bränt" av Solen, handlingsmänniskan Solen överväger jämfört med intresset av Månens reflektion. Aktivister och distanslösa typer har mycket med nymånen att göra. Det är en projektstartare.

Man kan fråga sig om det är så stor förlust att Månen i Stenbocken är bränd (osynliggjord). Att relationen till kvinnor försämras i ett manligt horoskop, är uppenbart (ointresserad av kvinnor eller av deras inre). Månen anses ju skadad ("detriment") under passagen genom den ytliga och strukturorienterade Stenbocken. Vad bindning till Månens företeelser, kvinnor t.ex., som återstår, kommer att stanna vid dem som rent kroppsliga strukturer -  Barbiedockor, objektifierade ting. 

Gång på gång i samband med Månen i Stenbocken har den här förmågan att designa en yta dykt upp men lika ofta i samband med tillstånd av ångestfyllda inre tillstånd. Månen i Stenbocken kan per definition inte vara nöjd i sin själ eftersom den har importerat den objektiva omvärlden och tagit den till sig med hull och hår. Sålt sin själ till Djävulen med andra ord. 

Den som inte längre har något inre psykiskt svängrum eftersom frågor om det yttre tar upp all plats, har gjort sig själv till ett lätt offer för omedvetna hämndattacker på den egna personen. Den som gör sig till vän med världen blir automatiskt Guds fiende, dvs. råkar i konflikt med sitt eget verkliga jag. 

"Översjälen" blir pissed-off på att vara bunden till ett kroppsfordon som överhuvudtaget inte lyssnar på chauffören! Enligt det här synsättet finns alltså en fri vilja som går bortom de fyra elementen. Medresenären i ödesspelet är inte enbart en passiv iakttagare, andesjälen kan sticka in direktiv i den lägre ödesstyrda världen - förutsatt att den materiella människokroppen kan lyssna. 

Men då verkar vi vara tillbaka vid predestination igen - för vissa horoskop antyder en oerhört låg lyhördhet! Är dessa människovarelser då zombies, mer förutbestämda än vissa andra? Ja, det verkar vara slutsatsen. Se de tre gunas som en grov indikation på vilka som äger fri vilja och vilka som är automatiserade beteendekomplex i Aristoteles dystra mening. Sattva är de friaste, Tamas de mest zombieliknande (Fredrik Reinfeldt) och Rajas ett vibrerande mellanläge där individen ibland hör sin inre röst, ibland inte.

I Gallianos Chandra lagna-horoskop (Månen/Chandra hoppar in som förstahusmarkör när födelsetiden är okänd) gäller nu resonemanget om de tre kvaliteterna. Hans enorma betoning på Sattva guna (hela sex planeter), genomsnittliga betoning av Rajas guna, men totala brist på Tamas guna, skulle visserligen kunna tyda på en principlöshet (det goda Tamas ger är dock en förmåga att hålla sig på bana).

Men accepteras en provisorisk Stenbocksascendent (genom Månen), hamnar förstahusets disponent Saturnus i det tolfte för mörkläggning, instinkt, drömmar och så vidare - omedvetenhetens hussektor.

Detta blir förödande eftersom Månen, som inåt kopplar till det omedvetna är skadad i det här horoskopet ("detriment") och dessutom bränd.

VI HAR TRE STÖRNINGSOMEN MOT PSYKET I ETT OCH SAMMA HOROSKOP!

Granskar man Solens och Månens disponent Saturnus, så befinner den sig i ett märkligt turbulent tillstånd, den med. Här knyter visserligen formens planet båda välgörarna till sig, Venus och Jupiter. 

Men mellan de två välvilliga och den saturniska formprincipen kilar illgärningsmannen Mars in sig, och det är därför en stor kärlek (Venus + expanderande Jupiter) som uttrycker sig genom hatiska (Mars) handlingar eller instinkter. Dessa formaliseras och förhärdas till sist i Saturnus och det är uppenbart att Galliano har en nazist inne i sin själ! En riktigt sjuk människa som begravt sin goda sida (Venus/Jupiter) längst inne! Bara på sprit och droger råkade sanningen titta fram!

Till den tyska naziledningen under Andra världskriget tycks ovanligt många homosexuella och perverter ha dragits - jag har inte räknat men genom åren reagerat på hur ofta "den lilla detaljen" har nämnts. Bloggens kanske första tanke kring det homosexuella problemet var att den som bytt kön mellan två liv - och inte gillar förändringen - har som ett alternativ att spöka ut sig, sminka upp sig, och överhuvudtaget försöka leva ett låtsasliv ovanpå den psykologiska verkligheten. Total självlögn med andra ord. Och i den här kategorin hör fd Dior-designern John Galliano hemma. 

AB nämner att Galliano legat på torken i två månader. Som om ett petande på symptomen skulle åtgärda roten till allt hans onda. Hypnosregression som låter individen konfrontera sina tidigare liv, verkar vara enda sättet att få bukt med andliga skador, nu när ingen längre är religiös och via bön eller meditationer själv kan hela sig. Det sekulära samhället är ett rent hån mot människan. Homosexualitet har friskförklarats. Varför är då djursex fortfarande förbjudet? Ska vissa grupper få leva ut sin patologi ska väl andra?

Nå, mänskligheten kommer att förstå sig längre in i framtiden. Kunskapen om själavandringen har när allt kommer omkring bara funnits på jorden i några tusen år (före syndafallet reinkarnerade ingen). Arten har troligen en bra bit kvar.

*****

Fler exempel på det världsliga psykets, Månen i Stenbocken, ibland oerhörda fixeringar vid stil och yta:



Andra homosexuella Månen i Stenbocken, de tycks i huvudsak falla i en av två kategorier, antingen bestialiska mördare eller också glamour/underhållning:
  • Albert Fish - pedofil torterare och mördare
  • Aleksa Lundberg - homo skådespelare, genomgick könsbyte
  • Annie Leibovitz - homo fotograf
  • Björn Axén - gay hovfrisör, begick självmord efter hiv/aids-besked
  • Joe Meek - gay, tondöv musikproducent, mördare och sedan självmord
  • Liberace - gay entertainer
  • Patrick Kearney - homo massmördare
  • Roland Barthes - litteraturkritiker (kom aldrig officiellt ut)
  • Samantha Fox - lesbisk popsångerska
  • Ted Haggard - gay evangelist - predikade mot homosexualitet

Man får inte glömma att Skytten och Stenbocken som soltecken var de tydligt minst kriminella i "Stora skurktestet", men det här horoskopet handlar om astrologi på en långt mer komplex nivå. Och naturligtvis är Månen i Stenbocken bara i undantagsfall så störd som i det här fallet.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag hajade till när jag såg födelsedatumet, för jag kände en gång en kille som var född just den dagen. Snygg och trevlig och intelligent (fast ateist minns jag), och ärligt talat var jag själv intresserad av att "få till något" med honom, men det blev inte så. Jag blev förstås besviken, men han sa något kryptiskt om tidigare negativa erfarenheter. Ändå tog han kontakt igen, men då hade jag just träffat min blivande... Och det slår mig när jag läser detta att han kanske var bög... utan att kommit ut eller ens fattat det själv, kanske. I vilket fall fick jag veta att han avled i cancer för några år sen, 47 år gammal.
S

Seaward sa...

Jag tror man vid sidan av gay också kan föreställa sig asexualitet när Saturnus är dominant och inget annat livar upp. Jag har ett annat (anonymt) fall av bränd Sol/Måne i Stenbocken, oerhört ansiktslikhet med modedesignern och med remarkabelt dålig kontakt med modern. Ett liv av självinneslutenhet och extremt "världslig" (grund). Dåliga, avstannade relationer, så vitt jag vet. Hemmiljö: icke-kommunicerande föräldrar. Självmordsförsök senare i livet. Saturnus i Vatten.