Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 24 juni 2011

Den hycklande Buju Banton




Buju Banton: En gång en slackness-rappare på Jamaica som propagerade lösaktig sex i texterna. Skrev vid femton en naiv homohatar-text som reaktion på en lokalnyhet om en våldtäkt av en man på en annan man.

(DN: försök orka er igenom Wikipedias artiklar innan ni propagerar menande attityder mot reggaemusikens homofobi! Homosexualitet är en inte obetydlig komponent i svår kriminalitet - det är lätt att glömma nu när sinnessjukhusen stängts igen och alla förväntas fylla rollen som köpare av tjänster ute på livets marknad.)

Buju Banton: På 90-talet omvänd till den inhemska rastafarireligionen efter att ha sett vänner dödade i eskalerande våld på turistön - påeldat av våldsamt vapen- och aggressionsdyrkande låttexter. 

Och så sent 00-tal: arresterad för förberedelser till distribution av 5 kilo kokain och olaga vapeninnehav i USA. Nu dömd till 10 år i amerikanskt fängelse (SvD, AB).

*****

Reggaesångarens degeneration är typisk för ett av världens mest söndriga, lågsinnade och egoistiska länder, Jamaica. Ska man lita på ryktbara historikern Nick Campion finns exakt tid för när dokumentet undertecknades som gav Jamaica oberoende från Storbritannien. Nationalhoroskopet upprepar i viktiga delar (ascendent- och soltecken) den materialistiska privategoismen i Fredrik Reinfeldts horoskop. 

Det är det här "bli rik för min egen del"-tänkandet Reinfeldts sökt förgifta svenskarna med i några år som tycks förklara hur de jamaicanska reggaeartisterna alla trillar dit på själviska trick att se om sitt eget hus - t.o.m. i konflikt med sina värderingar eller sin religion!

Sedan Jamaica blev ett transitland för sydamerikanska knarkbaroner (se den här lokala ganstern) tycks inte ens reggaemusikens fram till nu mest firade artist kunna hålla sig för att dryga ut inkomsterna. Här anas sjuklig girighet.

Tyvärr ställer bristen på födelsetid för Buju Banton till det. Under förmiddagen byter Månen (sinnelaget) tecken, från expansiva Skytten till kontraktiva Stenbocken. Mitt på dagen ligger Månen i Stenbockens 2a grad så sannolikheten är något större för den senare placeringen.

När jag tittar på utgivningstakten för hans album sedan debuten 1992 styrks jag i uppfattningen att han har Månen i kontraktiva Stenbocken. Han har givit ut anmärkningsvärt få skivor för att vara en reggaeartist - bara tio stycken på 18 år. Vanligen är de så produktiva att de formligen dränker marknaden med nytt halvtuggat material - t.ex. debuterade rapparen Sizzla bara tre år efter Buju Banton, och hans albumkatalog på Wikipedia omfattar redan 42 album!

På Jamaicas nästan obefintliga livescen har artisterna sedan åtminstone 70-talet försökt försörja sig genom enbart en strid ström av nya skivinspelningar (oftast i minimala upplagor.) Inte så Buju Banton, vars nästan direkta genombrott i hemlandet snart gav honom internationella skivkontrakt, som brukar innebära en helt annan affärsmodell, promotat album och så långa turnéer för att albumet ska sälja så länge som möjligt.[1]

När man begrundar produktiva Sizzlas horoskop, ser man hur stark hans passion är (Rajas guna), Solen i Väduren driver verkligen på och ett fixerat sinnelag (Månen) i Skorpionen gör att han verkligen ångar och fräser ("sizzle") när Eld och Vatten kommer samman. Sizzla må vara ett extremt exempel på överproduktivitet, men han illustrerar perfekt varför jag tror på Buju Bantons sinne i Stenbocken. 



Stenbocken tillhör också den passionerade kvaliteten men den här lidelsen är den rakt motsatta. Den har en passion till makt och kontroll och det är från Stenbockens härskare Saturnus vi får talesättet "less is more". Stenbockarna är snåla och försöker mjölka ut maximalt ur sina investeringar (eller skivinspelningar), Stenbocken är arbetsgivaren, "The Man" eller t.o.m. "Rovkapitalet" (Stenbocken söker ackumulera världen på ett ställe, under sin egen kontroll).

Lägger vi nu in Månen i Buju Bantons horoskop hamnar den därför direkt i "rövslickarposition" till Storkapitalet - Månen söker simulera det som Solen ger ut. Buju Banton har bytt riktning mer än en gång i livet och han styrs av det som är politiskt korrekt. Det var inte svårt att göra avbön för sin antihomo-låt eftersom det också bara var Mån-Stenbocken som speglade - obearbetat - en aktualitet. 

Stenbocken sysslar med yta, inte med genuina själsliga sentiment, dess talang är att ta in världen och återskapa den för sitt inre sinne. Den är fenomenal på att bedra sig själv att den verkligen upplever på ett eller annat sätt - men den ser inte att den direkt har kopierat - importerat - en hållning från omvärlden.

Pga. den här fixeringen vid yttre förhållanden går t.ex. Stenbocken och historia hand i hand. Men samtidigt anses Månen "skadad" i Stenbocken, den kan sälja sig till världen för lite judaspengar. När det inte världserövrarprojektet vill sig blir Mån-Stenbocken helt förkrossad, som "schlager-Anna" fick erfara!

Lägg nu till detta att de lätta pengarnas indikation, Jupiter, också befinner sig i Stenbocken det här året. Jupiter står som bäst för filosofi och religion (högre kunskapsvägar, ren intuition med mera), men i Stenbocken anses planeten vara "fallen". Vi har redan här en saftig indikation om en realpolitiker eller en religiös hycklare. 

Jag har inte exakt klart för mig vad Buju Bantons hemkokade rastareligion innehåller för moraliska käpphästar, men eftersom marijuanan redan är en rituell del, tar man uppenbarligen inte särskilt hårt på handel med annan slags narkotika heller. 

Storartade reggaesångaren Gregory Isaacs som hade sin musikaliskt bästa tid under rotreggaens gyllene 70-tal, var också en man som bar rastaflätorna som spel för gallerierna men syltade in sig totalt i kokainmissbruk och blev kåkfarare. Buju Banton har uppenbarligen Stenbock i sin själ och därmed en smartare och mer affärsmässig sida. Men det höll bara så långt...

Med Månen skadad i Stenbocken blir Buju Banton Rovkapitalets bästa vän - ingen vettig människa skulle sälja sin själ till Djävulen. Hans involvering i handel och transaktioner syns av Merkurius i Kräftan och Venus (pengarna) i samma tecken. 

Axeln Stenbock/Kräfta är den i särklass mest äregiriga och materiellt hungrande axeln. Att beteckna Oxe/Skorpion, en annan Jord- och Vattenaxel, som "den sataniska principen" var inte helt exakt - även Stenbock/Kräfta skulle kunna beskriva människans livegenskap under denna världens herre.

Buju Bantons omdöme är inte på topp. Mars i Fiskarna attackerar Tvillingarna, hans soltecken, där vi också hittar Gränsdragaren (Saturnus) och den bestraffade (avhuggna) Draksvansen. Eftersom Vatten och Luft i svårare fall skapar desinformation, lögnaktighet eller dubbelspel är det inte svårt att sluta sig till att den materialistiska sidan (Stenbock/Kräfta) totalt dominerat den här människan hela livet. 

Han var, som man hånfullt sade på 1970-talet, en "badrumsrasta", en som självcentrerat stod och fixade med sina dreadlocks framför badrumsspegeln och kanske ropade "Jah!" (Gud!) i texterna. Men allt var bara en fråga om yttre stil och maner. Månen med Jupiter indikerar att den här artisten hade ungefär samma känslodjup som en liten dypöl. Men Rovkapitalet älskar att klä upp årets Idol och den korkade publiken tänder på samma TYPER varje gång.

Det är den här ytliga nivån som är Sveriges problem och förklaringen till alla kvinnliga modebloggar. Sverige har Vågen som ascendent och Venus ligger i Stenbocken i 4e huset som indikerar DJUPET PÅ SJÄLVTILLFREDSSTÄLLELSEN. 

Det svenska nationalhoroskopet är ungefär illa utrustat som Buju Bantons i frågan om att vara nöjd med sitt liv, men Venus i fjärde indikerar vår balsam mot det onda. Men vi har ingen filosofi i landet så i stället shoppar vi, kläder eller teknikprylar. Vi låter oss förföras (Venus) av ytor och strukturer! Vi är som Jamaicas getto fast med pengarna som det här fattiga landet saknar. 

Inte konstigt att Jamaica-horoskopet liknar Fredrik Reinfeldts! Båda stjärnhimlarna beskriver på känslosidan en andlig underklass, den lägsta sortens människa som bara lever för att döva sin existentiella ihålighet och sin ångest bakom jobb och konsumtion och ett rakande för att skaffa sig själv lite mer. Fullständigt fel sätt att närma sig problemet.


Tillägg
Det finns en typ av Måne i Stenbocken som alltid "fungerar" - och det är människor födda till samhällets lägsta klasser och med denna sinnelagsindikation. Minns inlägget om att Saturnus representerar arbetarklassen i vedisk astrologi. 

Här indikeras i stället genuint klassmedvetande. Dvs, världen har även här ätit sig in så i varje por av själen att individen inte upplever sig som något mer än en produkt av sina sociala omständigheter. Hon är det totala offret, den andligt utblottade! Detta är zodiakens absolut mest döda zon och från och med nu kan det bara bli bättre!

Föds istället en individ under Mån-Stenbocken till överklassen, så får vi i allmänhet formidabla skitstövlar eftersom det finns så lite individualitet bortom klass- och kategoritänkandet i detta tecken!

Ur detta perspektiv kan man betrakta Buju Banton som ett förspillt livsöde. Han kom från fattigdomen och ville bara materiellt förmerande. Det både började och slutade under karmas planet, lagens långa arm - Saturnus. Han slapp i alla fall klippa av sig sina rastaflätor - yttre identitetsmarkör - i fängelset, vilket naturligtvis var en mindre medvind i motgången för en ytlig hycklare som bara lever via rollspelen.


_____
1. Den som bara känner till Bob Marleys handfull skivor på stora europeiska skivbolaget Island Records - hans sista årtionde i världsberömmelse - kan häpna över den enorma produktion han redan hade bakom sig med början i det tidiga 60-talet. Bara en av hans producenter, Danny Sims, släppte för något årtionde sedan dussinet cd-skivor med gamla Marley-inspelningar från åren just före det "stora skivkontraktet"!

7 kommentarer:

Anonym sa...

Underbar läsning! Du analyserar Buju Bantons horoskop i samband med domen. Snurrigt, vimsigt och väldigt underhållande!

Anonym sa...

Hej!
Du som är Astrolog gör ju ofta jämförelser mellan en del kändisars horoskop.
Jag undrar om du någon gång har jämfört författaren Carl Jonas Love Almqust http://sv.wikipedia.org/wiki/Carl_Jonas_Love_Almqvist med astronomen och författaren Peter Nilsson http://sv.wikipedia.org/wiki/Peter_Nilson med varandra.
Jag har lagt märke till deras likhet i utseende och har understundom undrat om Almquist har återfötts som Peter Nilsson?
Rune

Seaward sa...

Tyvärr slutade jag läsa "vuxenlitteratur" runt tolv, ungefär lika fort som jag hittade den, och ägnade tonåren åt enbart musik. Nästa gång det skrivna ordet dyker upp är som faktalitteratur på universitetet. Sedan förflöt en stor del av livet...

Almqvist och svensk kultur vet jag i princip ingenting om, jag har rådbråkat min själ men kan inte finna att jag någonsin varit "här" tidigare... Jag läste Poesins mystik av Hans Ruin runt 20, men den pekar förstås ut mot världslitteraturen igen.

Utseendelikhet mellan liven är något amerikanske läkaren Walter Semkiw (icke-synsk) tror hårt på, framlidne brittiske psykiatern Arthur Guirdham (tydligt synsk) - såg variation mellan liven, vissa liknade i senare liv varandra mer än andra.

Ska jag våga en gissning utifrån min mycket måttliga "inre vision" har Guirdham rätt. Jag har under åren mottagit inre bilder av några få tidigare "jag". Ingen av dem liknar den nuvarande svensk jag är... Samtidigt kan jag inte säga att de är tillräckligt detaljerade för en "look-alike"-bedömning med två foton i stil med den här bloggen.

Om något visar bloggens jämförelselekar på något helt annat - att vissa positioner i zodiaken (eller vissa mer komplexa kombinat av zodiaktecken) tycks kunna framkalla tydligt snarlika "former" hos samtida människor utan några jordiska släktband. Det vill säga, Pytagoras fysio(g)nomiska läror (som i antiken kombinerades med astrologin) har något som talar för sig, även om den teoretiska modellen är långt ifrån klar.

Anonym sa...

Må hända du besitter kunnskap om stjärnbilderna men om historia/religion verkar du mindra bildad i..
Bujus handlande är inte nåt annat än en respons på det samhälle hans förfädrar blev tagna till som slavar.. Den handlingen bevisar för mig inte Rastas förfall utan snarare samhällets förfall..
Hans handlande var inte ofelbart men du bör ha i åtanke det politiska maktspel som storstaterna håller i och att den lilla människan har alltid vart.. ja just det.. den lilla människan..

Food clothes & shelter!!!
www.everybodygottoeat.com
Free Buju Banton

Seaward sa...

"historia/religion verkar du mindra bildad i.."

-Kanske tyckte du till i snabbaste laget och utan att ha inspekterat bloggen närmare. Jag har en filosofie kandidat-examen i religionshistoria (och mycket annan påbyggnad)

Jag har f.ö. kommenterat (med sympati) slavarnas elände i nya världen i andra inlägg etiketterade "reggaeartister".

Det här är ett astrologiskt blogginlägg där du lustigt nog tänker exakt som jag skildrar den sämsta sorten av Måne i Stenbocken: total fixering vid miljöfaktorn och noll förmåga att se och höra den inre anden (som skapar behövlig distans till "världen").

Din kommentar är med andra ord mest flum: "Bujus handlande bara i respons på samhället". Men var det inte just det jag sade i texten, fast inte som en generell sanning utan kopplat till vissa själsindikationer?

Jag tror faktiskt inte ens du läst texten. Din kommentar får stå kvar eftersom den, fastän missriktad, är städad.


PS. Jämför gärna Buju Bantons "karriär" med mitt inlägg om (nu döda) reggaemusikern Vivian Jackson - en man som inte vek sig och handlade i "repsons på samhället" !!!

Anonym sa...

En filosofie kandidat... Jo,jo...den killen kan han. Oj, oj, oj...bildad, begåvad, förfinad. En knivskarp hjärna som skär genom den besudlade svenska pöbeln, men lämnar inga stinkande kadaver efter sig. Allt är så sublimt, esoteriskt och upphöjt. Tack...

Anonym sa...

Kalla Buju Banton för materiell badrumsrasta?? wicked... Buju e tung.. så tung blir man inte på slicka röv.. Alla fake artister där ute.. det spelar ingen roll hur många miljoner album dom säljer dom kommer ändå aldrig bli i närheten så tunga sizzla,buju lr big youth m.m är.. Budskapen är äkta.. ett ord som man i musikindustrin är tyvärr allt för obekant med.. Nej du en så länge skiner solen på Buju** Bless
FREE BUJU BANTON