Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 17 juni 2011

Den grävande journalisten & psykopatbankiren


Det här är ett prima underhållande astrologiskt dubbelfall. Före detta vd:n för HQ Bank som hotat stämma ekonomijournalisten Carolina Neurath om han inte i förväg fick se vad hon ämnat skriva om honom.

Neuraths horoskop först. Klassisk materialism med tydlig dominans på Jord och Vatten. Att både psyket anses skadat då Månen passerar genom Stenbocken och filosofiplaneten uttryckligen är fallen i samma världsligt orienterade tecken, förtar inte det faktum att Jupiter är en lyckobringare. 

Förutom att hon föddes med ett behagligt utseende har världen redan applåderat och prisbelönat hennes journalistisk. Astrologins tal om "upphöjda" och "fallna" planeter får inte hanteras tanklöst - uppenbarligen gör alltid Jupiter någon nytta, och det är typiskt att hitta horoskoptypen i samband med just ekonomi och revision. (Hennes journalistpris gällde just en granskning av revisorer.)

Jupiter i kombination med den personliga Månen (sinnelaget) leder i Stenbocken förstås till avsevärd äregirighet och det är ju girighet som världen (under rådande brist på sann filosofisk styrning) belönar.

Att Chandra lagna-horoskopet - som ersätter den okända ascendenten med Månen - lyfter upp pengarnas planet i härskarläge i Vågen i tionde huset för karriär, är bara så typiskt en karriärväg tycks destinerad att gå i Mammons tecken. Att det blev grävande journalistik tror jag kan tillskrivas Solen i Skorpionen, alltid pigg på att rota i mörkret och söka liken i garderoberna!

Här kan man fundera över vad problem de båda månnoderna drar in i Venus/Afrodites verksamhet. "Bestraffningens" södra månnod Ketu med Venus stämmer på ett dunkelt sätt överens med en grävande journalistik som söker avslöja oegentligheter!  Dagens SvD ger ett smakprov på Neurath i full karriär.




*****



Avgjort mindre lustig är f.d. bankmannen Patrik Enblad. Jag rubricerar honom sociopat eftersom här är en av de svårare sociala utstötnings- eller dissociationssyndrom bloggen stött på sedan Usama bin Ladins horoskop!

Det är illustrativt att Neuraths Sol-Skorpion aktiverar hans problem mellan Vattumannen/Skorpionen som utgör sagda mobbnings- eller utstötningsproblem. 

Neurath kallade hans hot för skrämseltaktik, och det anknyter nära till mobbningstendensen som ofta bara är ett försök att skilja ur sig från en anonymitet i folkmassan den här typen tyckt uppleva på ett ibland rent hatiskt sätt. Tecknens brist på synergi eller samsyn kan dock ta sig flera olika uttryck och blotta det faktum att båda är aktiva säger inget mer än att här troligen finns en viss social hämning.




Här har saker gått längre än så. Inte bara tvingas Solen i Vattumannen samexistera med sin naturliga fiende Saturnus, här har vi också illgärningsmannen Mars, vilket leder till att transaktionernas herre Merkurius står omgiven av tre naturligt onda planeter och därmed indikerar en falsk, ljugande och bedräglig natur. Detta onda omen måste nästan sägas spikat när Saturnus, skadad av Mars, kastar en lång aspekt mot psykets Måne, ett psyke som anses "fallet" i Skorpionen. 

Luft söker kontrollera och rationalisera de impulser som utgår från ett kroniskt otillfredsställt och girigt sinnelag. Det är en driftig kombination, jag har personligen sett individer redan med enbart Solen och Månen i dessa respektive lägen uppvisa en oerhörd girighet (och lågt utvecklad social kompetens). Det är som om individerna själva stöter ut sig ur samhällsgemenskapen (Vattumannen) genom deras ofärdiga psyke (Månen i Skorpionen). 

Som alltid finns det många undantag, men ju fler horoskop man registrerat, ju tydligare börjar man märka att astrologin faktiskt tecknar existerande grunddispositioner - Platons "idéer" eller "former".

Även i detta horoskop tycks den "bestraffade" (eller bestraffande) södra månnoden spela en nyckelroll, nu kopplad till själva psyket. Och här kan en intressant historia inom den sataniska axeln utläsas: viljan till lätta pengar (Jupiter) är hysteriskt förstärkt av giriga norra månnoden Rahu - redan det ett distinkt omen om en i vissa avseenden obalanserad natur. 

Men eftersom Månen ligger opposit med den avhuggna Draksvansen, anas att högmod som får före fall redan vid födelseögonblicket är en färdigskriven berättelse som nu bara väntar på att gå i uppfyllelse.

Den här själen var sjukligt girig redan före födelsen och har i det här livet bestämt sig för att låta sig bli bestraffad för att långsiktigt ändra sin ödeskurs genom tiden. 

Alternativet till den evolutionistiska läsningen är så hemsk att den knappt kan nämnas. Men hos den judiska sekten Ljusets barn, som introducerade världen för en viss Jesus, läser man i stadgarna om att vi är förutbestämda av evigheten att tillhöra antingen Gud eller Satan. 

Psykopatbankiren synes i sådana fall definitivt tillhöra Mörkrets ande, här bara som utfyllnad för att väcka dem som är predestinerade att se Ljuset, vilket de själva redan tillhörde! Den här extrema synen på livet var långt ifrån unik för judendomen vid den här tiden. Den genomsyrade också den grekiska stoiska filosofin och både indisk och grekisk atomlära. 

Även naturfilosofen Aristoteles var mycket tveksam till människans fria vilja och såg oss som betingade varelser, styrda av ingrodda komplex (jfr Pavlov och hans betingning av hundar). Ett synsätt som närmast är identiskt med astrologin, som just studerar de grundprinciper som är en människas liv och ödeslott. Vi tror vi tänker fritt, men en blick på horoskopet visar att vi tänker precis som stjärnorna indikerar att vi tänker. Kan detta jordeliv vara som ett självspelande piano? Är själen bara en tyst medresenär till en i övrigt helt färdigritad föreställning?

I så fall är även ett uppvaknande ur det egna klichémässiga livet, upptäckten av sina egna tankemönster och den godtyckliga myt man bäddat in sitt liv i inskrivet i färdplanen! Drömmen behåller greppet.

Men tror man på den fria viljan, har man i självinsiktens ögonblick brutit Naturens (astrologins) makt över psyket och erövrat sin egen Sol. För ett horoskop som Enblads, där Saturnus står i vägen för Solen, kan det dock vara så att det här livet är förutbestämt till separation från den egna Intelligensen. 

De erfarenheter själen gör genom en så total degradering ner till materialismens synsätt kommer dock att återspeglas i horoskopet för nästa återfödelse. Troligen har då Saturnus begränsning släppt, under förutsättning att själen korrekt förstått innebörden av vad den var med om under sitt föregående liv.

Notabelt är det här dagens andra inlägg där horoskopet innehåller "den sataniska axeln" som tecknar en ibland bisarrt materialistisk fixering! Se Är Mammons barn hjärnskadade?


Inga kommentarer: