Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 5 juni 2011

Beteendevetare i sjönöd

"Bli professionell på Facebook" tycker en beteendevetare i SvD. Historien förtäljer att hon "rekordsnabbt" fyllde sin maxgräns på 5.000 vänner. 

Jag menar att tecknet på psykisk störning går långt tidigare och bestämde mig för att själv utreda beteendet hos denna beteendevetare.



Horoskopet ser i förstone inte extremt ut. Men att temat är sociala nätverk går inte att missa med Solen - vad hjärtat klappar för - i gruppsociala Vattumannens tecken och dessutom, om vi använder Månen som ställföreträdande ascendenttecken, i tionde stenbockshuset för ära och prestige. Där, via husplaceringen, satt det distinkt stenbockiga uttrycket "professionell"!

Tittar man istället på det jordnära sinnet (Månen) i Oxen finner man status- och prestigeaspekten gå igen där också, men nu genom sinnets disponent Venus, på plats just i ytligt strukturfixerade Stenbocken.

Jag kan föreställa mig hur mycket tid den här människan ägnat åt sortering av allt mellan himmel och jord i livet. T.o.m. tidningsfotot skriker - via den extremt rätvinkliga hårklippningen - om Saturnus närmast plågsamt fyrkantiga sätt att närma sig livet i syfte att geometrisera, kontrollera och instrumentalisera det.

Här uppenbarligen bara till sin egen fördel och inte ens för någon god sak - det kan vara Månen i zodiakens första tredjedel som drar ner horoskopets i övrigt höga tonläge till en fråga "bara" om personalism.

"Allt du presenterar på din wall ska du kunna läsa på ett löp och stå för det. Dina digitala spår kan du aldrig radera ut."

Se där! I den meningen har vi början till total cynism - ett yttre spel för gallerierna som bloggen liknat vid fariseernas hycklande putsande ritualkärlens mässingsytor (Jesus gormade högt över dessa aborterade pseudomänniskor.)

Det är symptomatiskt att den enda innerliga (och äkta) punkten i ovanstående horoskop, Vattennivån, visar, via fjärde huset, viljan att framstå som en vinnare (Jupiter i Lejonet). Och vad gäller Fiskarna - den universella empatins tecken - en enda stor ångest där spontana uttryck (Mars) helt underkuvas av den sociala rövslickaren Saturnus.

Sant, jag har också upptäckt vilket tyranneri Facebook är mot det ärliga i människan och hur själva systemet tycks framföda sådana här realpolitiska ställningstaganden som beteendevetaren för på tal. Detta handlar inte om det goda omdömet att tänka efter två gånger innan man pratar ut utan just om att systemet är repressivt och sakta urholkar och trivialiserar människan.

Mitt förslag är helt annorlunda: skit i det system som göder hyckleriet och umgås med vänner i fora där ni alla kan spela ut era hela register. Världen behöver inte fler hämmade rövslickare, den behöver genuina människor som inte snöper sig själva dygnet långt.

*****

Vad gäller den rent patologiska sidan hos "samlartypen", har vi tidigare sett hur det kalla Vattenelementet drar mot missbruk av olika slag. I det här horoskopet har vi tre viktiga planeter disponerad av organisatören Saturnus och den är själv aningen störd genom den perspektivlösa överdriftens Rahu (giriga Drakhuvudet) samt illgärningsmannen Mars som i Fiskarna sprätter hit och dit.

Jo, nog finns störd och hungrig aktivitet nog i den här sektionen av zodiaken nog för att diktatorn och organisatören Saturnus heltidsjobb via sina utposter Solen, Månen, Merkurius och Venus att reda ut de översvämningar som den själv piskar upp!

I övrigt kan närmast föregående inlägg om Sarah Palin eventuellt ge några ytterligare ledtrådar, men då ska genast sägas att beteendevetarens Sol opposit Jupiter faktiskt ger ett odiskutabelt mått av intelligens, vilket inte Sarah Palins horoskop kan beskyllas för.

Inga kommentarer: