Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 8 juni 2011

Aj aj aj, AB! (Om patologisk lögn)

Aj aj aj, Aftonbladet! Oprah-biografen Kitty Kelley, påstår tidningen, i maskopi med svenska bokförlaget som naturligtvis vill sälja många exemplar, "har aldrig blivit beslagen med en lögn"!

Dessvärre är engelska Wikipedia till bredden fylld av detaljer som sammantagna inte går att förbise. Historien är dessutom försedd med rikliga källhänvisningar. 

Kelley's credibility and sources have been called into question multiple times and she has been accused of sloppy reporting, poor fact checking, lying, misusing words, badly misquoting, taking material out of context and violating agreements.

Former president
Ronald Reagan has described Kelley’s work as containing "flagrant and absurd falsehoods" that "exceed the bounds of decency" and Barbara Walters said books like Kelley’s are all about finding dirt, not the truth.




Ur astrologisk synvinkel bekräftar Kelleys horoskop exakt vad jag häromdagen skrev om AB:s skribent Aagård i anslutning till Rudolf Steiner, att också han är "all about finding dirt, not the truth" när det gäller frågor om filosofi och religion. Ett solkigt sinne med andra ord. Vilken historia han har bakom sig vet jag inte, men berättelsen om Kelleys ungdomskleptomani går som hand i handske med hennes senare tummande på fakta.

Den springande punkten tycks också i Kelleys fall vara storkorset i Tamas guna, mörkrets kvalitet. Indierna kanske inte har helt fel som talar om att denna mest trögflytande ström i universum som mänskligt psyke tangerar "sinnessjukdom"!

Jag har dock kunnat observera storkorset i Tamas hos bekanta. De är under stillsamma former vänliga och trevliga som vem som helst, men så fort minsta friktion uppstår kommer smålögner och "justeringar" av historien. De sätter strax hårt mot hårt som om hela deras universum står och faller med att just deras historia är den korrekta (t.o.m. när lögnen ligger i öppen dager). 

Oerhört enerverande - och därför talar jag om bekanta, inte om vänner. Men så har jag också storkorset i mörkrets motsats, ljusets Sattva och astrologins principer och tanken att "lika barn leker bäst" verkar stämma. Ljus och Mörker har inget med varandra att göra.

"Ljug inte för mig", sade min far när jag var runt nio, "jag ser det i din panna". Exakt vad han såg vet jag inte, men han hade också den merkuriska faktaprincipen stigande i öster som Tvillingarnas tecken.

Det intressanta är att när Sattva spårar ur, blir de fenomenala lögnare! Till skillnad från de fyrkantiga tamasiska perspektiven har de redan sonderat terrängen hos fienden genom att ständigt vara vaken och kan servera honom eller henne just den historia som hon känner igen sig i och uppfattar som sann. Till skillnad från de lata tamasiska psykena kan de alla fakta innan de börjar vinkla dem!

Inte konstigt att Merkurius är journalistikens emblem, den yrkesgrupp som "vanligt folk" litar allra minst på. Det är t.ex. inget mysterium att Lars Ohly inte vinner folkets förtroende, han har storkorset i Sattva och hans vakna blick tolkas av de obegåvade som "falsk". I själva verket är han bara en mentalt alert människa.

Men är det inte märkligt att det alltid är dårarnas grovkorniga och ofta rent falska verklighetsbild som sätter dagordningen? Göran Hägglund, storkors i mörkret, Anders Borg, storkors i mörkret, Fredrik Reinfeldt, storkors i mörkret.

*****



DN recenserar också och har uppenbarligen inga problem med biografens trovärdighet.

Inga kommentarer: