Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 8 maj 2011

Victoria Tolstoys astrologiska look-alike




Ibland rycker man till inför ett mänskligt uttryck, kanske i kombination ett uttalande. Som t.ex. när jazzsångerskan Viktoria Tolstoy säger sig vara en renodlad känslovarelse - "allt jag gör går på feeling" - och hårdstirrar sig rakt genom DN-fotografens kamera.

I mötet med fotot visste jag på en tusendels sekund att hon hade ett horoskop som nära matchade Pontus Gårdingers, en annan individ som påfallande ofta går att finna i programkoncept som helt handlar om att röra vid publikens känslosträngar. 

Men jag kunde inte ana hur nära de stod varandra, astrologiskt! Viktorias födelsedag är 29/7 följde nästan exakt tio år efter Pontus (20/7 1964).

Och vid båda tidpunkterna visar sig samma tydliga barn av känslans Vattenelement - båda har Solen i Kräftan (lidelsefullt Vatten) och Månen i Skorpionen (fixerat eller stagnant Vatten). 

Mars (i Lejonet) i attack mot egna Skorpionsjälen,
det hungrande Drakhuvudets typ av själ.

Eld mot Vatten - känslomässig intensitet: "artisttemperament."
Men även: extrema känslor av oförrätter, och långsinthet!

De fysionomiska parallellerna (för den med svag estetisk blick) är naturligtvis de identiska mandelformade ögonen, munnarna och kraniets allmänna struktur. Varför Gårdinger fått mer av hästansikte beror på att hans psyke inte är eldfängt utan begränsat av Saturnus. 

Alla som studerat planeterna under många år vet att Åldermannen Saturnus tenderar att producera gängliga kroppsbyggnader med ibland extremt smala ansikten. Ibland följer även mental stupiditet och materialistisk ytlighet med Saturnus, vilket sannerligen inte Tolstoys helt materiebefriade horoskop i känslolägenas element Vatten och Eld kan lastas för! 

Jag överdrev därför när jag antydde deras verkligt nära astrologiska relation. Men Solen och Månen bilder mellan sig 144 kombinationer och att hitta båda Ljusen i samma tecken hos båda det är faktiskt en rätt långtgående parallell. Ibland kan två individer bli nästan identiska i utseendet enbart genom en Sol på samma ställe (ett bra blogginlägg är det med Magnus Härenstam och hans tyska look-alike).

Bloggens tanke är att mänskligheten så småningom kommer att återupptäcka att vi är formade främst av solsystemet, och att biologin kommer att skickas på sophögen i dess nuvarande form. Astrologin tecknar det man löst kunde kalla epigenetiska faktorer. 

De flesta som tog sig genom gymnasiet minns väl den parodi på filosofisk skolning som dök upp först så sent i det svenska skolväsendet: Platons tanke om Trädet som idé (eller form) och de jordiska träden som enskilda instantieringar som avviker lite här och var från det rena idéträdet. 

Se Viktoria och Pontus som två utgestaltningar av samma träd. Astrologi är platonism.

Tolstoys uttalande bekräftar också bloggens tes om att det är Vatten som är det bästa elementet för musiken, trots många fina sångröster i Jordelementet.

Att Lejonet krigar in sig mot Skorpionen och att "ALLT" sångerskan gör går på feeling påminner om att bloggen kallat Lejonets Ljus och Skorpionens Mörker för en dramadrottnings signatur.

Ibland blottas den finare sensibiliteten ut, men här matchas den hysteriskt uppskruvad känslomässigheten (Drakhuvudet är involverat!) av flera viktiga placeringar i intellektuell Luft. Jag tror inte rubriken är helt korrekt eller också har Tolstoy lämnar enorma arealer av sitt inre helt outforskat. Ibland händer det när båda Ljusen befinner sig i syndafallets tillstånd: sub Luna, under Månen - under vattenytan, i den obeständiga känslans våld. 

När det gäller musiken som uttryck för viljan att uppföra katedralbyggande är Luftelementet en kandidat, och därför ägnar sig Tolstoy åt den mer intellektuella jazzen istället för hojta banala fotbollsläktarrefränger.

(Apropå katedralbyggande har både Bach och Benny Andersson Månen i merkuriska/matematiska Jungfrun, men vi kanske inte ska öppna för många trådar samtidigt!)


Nästan fånigt tydligt blir idén om att leva för känslorna om man kopplar in en Sol-Skorpion som sångerskan Marie Bergman. På vissa bilder (här måste man matcha åldern) påminner hon svagt om Viktoria Tolstoy. En hemsida från 2003 utbrister, snarlikt till DN:s rubriksättning, "Musik är hennes livsstil".

Chansen är 50/50 att också Marie Bergman är född ett genuint blötdjur, under det själiska (men inte nödvändigtvis andliga) Vattenelementet. För under dygnets första hälft kompletteras denna fixerade Sol-Skorpion av ett psyke, en Måne, i Fiskarna (sökande Vatten).

De båda kvinnorna visar Pontus Gårdinger vad Vattenelementet är kapabelt till, även i dess sublunära fallenhet, bara det släpper på narcissismen, sina egna behov, och istället hänger sig åt något verkligt, som tonsättarnas värld.

Kräftan, på tecknets allra mest primitiva nivå, betyder just inte mer än "ansiktslös folkmassa" eller "svajig folksjäl" (nyckfulla sentiment), och det var mot den Gårdingar riktade in sig i sin tv-karriär. Men än är det inte för sent att odla en hobby! Det kan bli en finfin talang som ger en karriär i nästa återfödelse. Så lyder åtminstone teorin.

Inga kommentarer: