Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 4 maj 2011

Världsnamn läxar upp Björklunds flumskola

Så kom då stunden när den här provinsen vid världens ände slutligen fick ett perspektiv utifrån vida världen exakt på hur illa det står till med deras tänkande.

Världens mest ryktbara förkämpe för Människans rättigheter (och med versalt M talar jag nu om arten homo sapiens) förebrår Sveriges skolminister Jan Björklund för att han låtit landet sjunka ner i ett töcken av rasistiska tongångar och brist på historisk medvetenhet (AB, SvD)

Uppvaknandet för det här landet blir gruvligt - alla dessa gaphalsar i varenda kommentarspalt som fått precis allt om bakfoten. Bäva månde de när de inser att de nu, i tonåren, måste bryta ner hela den skeva världsbild de redan är på got väg att färdigställa och som skulle lett dem in i ett meningslöst liv, stämplade som reaktionära idioter av varje tänkande människa. 

Jag tänker på landets Sverigedemokrater och faktiskt fler än så. En tiondel av befolkningen som helt enkelt inte världen behöver längre därför att de själva vänt verkligheten ryggen. Det är Jan Björklund-problematik igen: De lever i en förställningsvärld som man kan likna vid en karta över terrängen som kanske räcker för lågstadieelever men där världen kräver insikter i ämnen som inte ens finns med på den förenklade kartan.





Vem är då Jesse Jackson, astrologiskt? Till skillnad från det bottenskrap i AB:s tyckarspalt som ondgör sig över att Jackson skilt sig och därmed inte har rätt att uttala sig om svenskars olater, påminner kortbiografin på Astrodatabank om hans eminenta framgångar som diplomat där andra misslyckats. 

Det är en kraftfull själ, och minsann får inte den mäktiga Tamas guna här sin upprättelse efter att ett antal ynkryggar till svenska högerpolitiker - bland annat statministern - visat hur illa den här kvaliteten kan uttrycka sig i fel händer.

Naturligtvis kan man säga att prästen och demokratiske politikern Jesse Jackson arbetat sig mot makten, där Tamas guna verkar trivas bäst, men sedan har vi också frågor om vilket syftet med maktsträvan är och om syftet på objektiva (andliga) grunder kan sägas vara ädelt eller, som i Fredrik Reinfeldts fall, bara ett egocentriskt ställningstagande för Penningen.

Som någon läsare kanske har sett har jag nu börjat väva in ännu en tolkningsparameter när horoskop med klockslag dyker upp. Det gör bloggen än mer omöjlig att begripa för en som kommer hit utan någon som helst förkunskap. 

Men jag kände att jag själv måste ta nästa steg när nu redan några vediska (indiska) tolkningsregler används. Och planeternas verksamma natur förefaller mig vara den kanske viktigaste regel jag mött i den vediska astrologin. Det var därför jag från början lade in ett stycke om den i den översiktliga texten om planeternas vänskapsförhållanden med mera.

I det här horoskopet blir den naturliga illgärningsmannen Saturnus automatiskt en verksam välgörare eftersom den härskar över det första viktiga huset - ett hus som samtidigt både är ett kendra-hus och ett trikona-hus.

Saturnus själv befinner sig sedan i ännu ett trikona-hus vilket skapar en koppling eller en yoga mellan ego och hjärta - en människa som är ärlig i sina synpunkter (även om kombinationen bara är mänsklig och kan missta sig). Att det är Saturnus som verkar genom hjärtats och intelligensens femte hus är intressant i detta fall då Saturnus har med förtryck, underklass och samhällets hackordning att göra! Medborgarrättskämpe var ordet.

Födelsetiden 14.15 är A-rankad i Louis Roddens respekterade datasamling och det ger den lite irriterande månplaceringen 29.59 Väduren. Hur skönt för tolkningen hade det inte varit att ha den i Oxen för ett tydligt budskap även på känslosidan om en jordnära pliktmänniska (Månen + Saturnus) som vill se sina ideal förverkligade även i den fysiska verkligheten.

Men naturligtvis kan man dra en poäng på ett sinne i slutet av Eld och en formalist i början av Jord - här har vi ju den klassiska KAMPEN som uppstår när ett klart (eldigt/upplyst) sinne möter den motsträviga materien eller det faktum att landet inte ligger som visionären vill se det. 

Notera t.ex. hur mycket radikalare svenska socialdemokraterna tycks ha blivit i samma ögonblick de fick Håkan Juholt - troligen med Månen i Väduren - som ny partiledare. Bort Mona Sahlins mammiga och något inflexibla Måne i Oxen, en placering som lutade sig alltför långt åt högerns marknadsekonomi och rent materialistiska värderingar. (Den gav henne åtminstone trubbel då olycksplaneten Mars stod "skadad" i samma tecken.)

Aktivism hör Väduren till, zodiakens inledande tecken är en pionjär, en "mover and shaker".

*****


Från sidan om planeternas verksamma natur, kanske någon undrar vad tabellkolumnen "Yoga karaka" står för. Termen betyder "föreningens signifikator" men vad innebär det att Stenbocksascendenten har Venus som en yoga karaka?

Svaret är enkelt: Med Stenbocken i första huset blir Venus en slags minsta gemensamma nämnare, en förbindelse (yoga) eller länk som knyter samman ett kendra-hus (här: 10e i venusianska Vågen) och ett trikona-hus (här: 5e i venusianska Oxen). Den indiska astrologins logik håller långt: som framgår av tabellen är Venus också en tillfällig välgörare i Stenbockshoroskop (vilket den förstås även är i naturligt tillstånd). 

Och därtill anses Saturnus och Venus vara planetära vänner i indisk astrologi. Man skönjer här logiken som håller ihop den vediska astrologin där västastrologer bara flummar iväg och hittar på egna saker (vilka naturligtvis då genast "föds" i andevärlden och börjar leva sitt eget liv).

Venus står "skadad" i Skorpionen i horoskopet men i någon mån måste man därför friköpa den från de negativa konnotationer den annars skulle ha. Likväl var inte Jesse Jacksons början i livet lätt. Han hånades som liten för att vara en "oäkting" eftersom farsan stack.

Hur ser fadersindikationen ut i horoskopet? Indisk astrologi har två traditioner som verkar jämnstarka, Solen (tillika naturligt kopplad till femte "lejonhuset", barnens hus) och Jupiter (som via dess sanskritnamn Guru för tankarna till fadersgestalten som den som inviger avkomman i världens gång utanför och utöver moderns/Månens trygga hem och de språkliga färdigheter som kommer barnet till del via modern och som astrologin indikerar genom att upphöja Månen i orala (talspråkliga) Oxen.

Jesse Jackson har en Sol i nionde huset, Solen är en neutral gestalt ur perspektiv av en Stenbocksascendent, varken vän eller fiende. Solen i 9e kan naturligtvis tolkas som en sinnebild för Gud eftersom huset står för avlägsna horisonter bortom det man kan se från det lokala perspektivet. 

Möjligen kunde man gissa att en fadersgestalt (Solen) bortom Jesses synrand senare i livet blir till en föreställning om Gud Fader, där men aldrig direkt sedd... Men det är kanske att trivialisera och överreducera frågan på det sätt som socialrealistiska människor och sekulära psykologer tenderar att göra i frågor om religionen. Deras egen världsbild är så klen så att den smittar av sig på allt annat också och de blir extremt dåliga vägvisare i de stora frågorna.

Nej, det är fadersgestalten via Jupiter som ger distinkta besked i det här horoskopet. Medan Jupiter och Saturnus i vänskapsschemat tolererar varandra (precis som expansion och kontraktion knappast kan hata varandra - fanns inte den ena funnes inte heller den andra), händer det saker i samband med planeternas verksamma natur. Stenbocksascendenten leder till att Jupiter intar rollen som en verksam kraft till ont eller till problem. 

Och nu ska Jupiter betraktas som faderns signifikator. Ur egot eller personen Jesse Jacksons perspektiv (1a huset) är således Jupiter en antitetisk kraft eller en källa till ont. Jupiter i opposition med en skadad Venus längsmed den "dräggiga" sataniska axeln indikerar att sensualistiska Venus och fadern (Jupiter) kan ha varit en ansvarslös njutningssökare.

*****

Ju mer man tittar på horoskopet, ju mer inser man att Jesse Jacksons egen gärning helt kommer från den strama och moralistiska Saturnus - det är samma sammanbitna ton från honom som från USA:s första färgade president Barack Obama, också med hackordningens Stenbocken stigande och dessutom med Saturnus hemma i härskarläge stigande i öster!

Alla andra planeter i Jesse Jacksons horoskop spelar bara små kompletterande roller jämfört med denna gigantiska Saturnus som insisterar på att vara gränsdragare i denna världen och en den politiska korrekthetens rikslikare!

Jackson och Obama tillhör en av de många folkslag andra förgripit sig på genom historien men ibland lyser den stränga Saturnus nådigt över någon av de betrampade, och då uppstår stora Rättskipare. Jämför horoskopet för ögonblicket då Obama vedergäller bin Ladins attack mot USA. Saturnus var nyckelplanet där också, så vitt jag kan avgöra.

Man kan också fråga sig om andligheten i ett horoskop där Jordelementet dominerar de tre trikona-husen, även kända som dharma-hus ("det du måste göra för att vara din sanna natur trogen"). Jackson tillhör en enkel frikyrkorörelse och jag begrundade i ett tidigare inlägg med trettio kristna teologer det faktum att Jordelementet tycks vanlig i den här yrkeskåren. 

Kan det ha att göra med att kristendomen i dag är en så doktrinär och traditionalistisk företeelse - en institution (Jord) där inte längre anden lever (ande = Luft eller Eld eller en kombination av dem båda)? Från det att dogmer formulerats är ju hela jobbet gjort och sedan behövs bara förvaltare (Jord) och tradörer. Jesus var med all säkerhet inte en Jord-varelse utan en Eld/Luft-typ. En extremist som snart nog kom på kant med etablissemanget (Jord).

Jesse Jacksons Måne/sinne i 30e graden av ett Eldtecken och etablissemangets stela Saturnus i nästa tecken (Jord) påminner faktiskt om det rena sinnets kamp mot förstockade traditioner. Månen i Väduren disponeras från Mars i Vatten så att det finns en enorm känslohetta (Eld + Vatten = urladdning) Jacksons sinne. 

Apropå Vatten är hans Baptistkyrka en kristen riktning som kräver ett avgörande i vuxen ålder (vuxendop i vatten). Att avgöra sig för anden (Eld) och därefter sänkas i Vatten. Baptismen är därför troligen en mer andligt levande gren av den kristna traditionen än t.ex. den fnösktorra f.d. svenska statskyrkan som inte längre sysslar med religion (att återskapa individens koppling till sitt högre medvetande) utan enbart med samhällspolitiska ställningstaganden. Som statskyrka blev den lila socialrealistisk som det övriga sekulära samhället och därför tycks den vara döende. Nästa "väckelse" kommer att ha ett helt annat formspråk.

Jesse Jacksons skicklighet som talare och diplomat, då? Den är enkel. Solen i det firade 9e huset och dess disponent i det världsligt inflytelserika 10e! Jungfrun och Vågen fungerar fint tillsammans, båda är rationella tecken och apropå Venus "skada" i Skorpionen (Venus är dock talaren Merkurius disponent här), så måste man åter påminna sig att Venus tillhör de goda i horoskop med Stenbocken som ascendent. Venus ockuperar också 11e huset för klubbar, ideologier, ideal med mera - det elfte är ett av de "bra" husen. 

Vid en hastig och rätt ytlig analys som detta är, förefaller det bara vara ur Jupiter-som-fadersgestaltens perspektiv som Venus skada visar sig genom faderns omoral. Jesse Jacksons egen otrohet - som någon ur dunklet hade fått en susning om i AB:s kommentarspalt - får inte göra att man tappar perspektivet på hela Jacksons livsgärning. Kärleken/partnerskapet är en möjligen svag punkt i horoskopet pga. placeringen i Skorpionen även om Venus är på Jacksons sida enligt läran om dess verksamma natur.

Jag önskar jag varit född i Indien och haft 20 års vedisk erfarenhet bakom mig nu istället för västastrologin!

En sak till. Biografin på Astrodatabank nämner att Jackson arbetar som medlare och förlikare, men att hans metod är att, "[take] side with the underdogs and use his imposing and dominating presence to publicly shame the other side".

Här tycker jag mig tydligt se att han är en JORD-människa i första hand, precis som horoskopet visar. Det är materiella villkor han brinner för i första hand ("Himmelen kan vänta...") och beskrivningen av handlingsmodellen är så typisk för den buffliga Oxen eller övermaga Stenbocken/Saturnus! Men även bufflighet kan alltså användas i den högre rättvisans tjänst och det tror jag tjänaren Sol-Jungfrun i det högre samvetets nionde hus är mycket medveten om.

2 kommentarer:

Planet-notifier sa...

Och Pluto, what about den jäveln, då!

Seaward sa...

Om du backar ut två steg ser du att här bedrivs "siderisk" astrologi.

Den söker sig åter till antika metoder. Uranus, Neptunus och Pluto är inte synliga för blotta ögat och existerade inte i antikens beskrivning av verksamma astrologiska faktorer.