Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 3 maj 2011

Vågens tecken: Sitta på två stolar samtidigt

[Med viss reservation för rådatats riktighet...]

Jag läser med stigande fascination en redogörelse i SvD för socialdemokraterna utifrån den suggestiva rubriken, "Juholt börjar med språket". Men Göran Eriksson, politiske skribent på tidningen sedan fem år, kommer ingenstans med sitt material. 

Just som man tror sig se en insinuant undertext om det stora oppositionspartiet undermineras vinkeln och Eriksson närmast häcklar Nya Moderaterna för att ha skapat ett nyspråk för att maskera sin gamla vanliga reaktionära överklassagenda!

Och redogörelsen för "juholtskan" har heller egentligen ingen politisk udd. Efter att ha läst slutknorren...

"Det nya språket är alltså redan här.
Den nya politiken kommer senare"

...har frågetecknen hopat sig. Vad var detta? Har inte alltid språket skapat verkligheten, tecknen lett vägen och öppnat sinnet? En truism som punchline?

Vilket zodiaktecken kan ligga bakom en så beige text?

Oturligt nog heter skribenten alltså Göran Eriksson, vilka vi säkert har en miljon av i Sverige, men jag ger nätet en chans. Via den här länken från februari 2005 noterar jag Svenskans värvning av den då 41-årige journalisten. 

Ännu en "klassresa" från landsortens lokaltidningar in till (kungliga) huvudstaden. Det borde i maj 2011 innebära en 47-åring och kanske är turen med mig, Birthday.se ger bara en enda träff i Stockholm med det namnet och den åldern.
Och när jag ser en nymåne i Vågen - tecknet som söker vara opartiskt intill leda - verkar jag ha hittat rätt. 

Och en besvärande tanke uppstår att jag under läsningen irriterades av mitt eget soltecken, Vågen, och dess vilja att åtminstone framstå som korrekt i varje läge! 

Under det här lilla spaningsarbetet råkar jag dessutom (i länken) hitta ännu en plattityd signerad Eriksson:
"En bra politisk analys driver en väl underbyggd tes."
Kan någon förklara vad det betyder vore jag tacksam. Tills vidare kallar jag det snömos.

*****



Tekniska anmärkningar. Här ser vi, tror jag, politisk korrekthet intill fördömelse. Den totala bristen på direktiv i texten ses direkt i Saturnus som via 270-gradersvinkeln kontrollerar både förnuft och känsla (Sol och Måne) hos den här Vågen och skapar en rationell men ack så intetsägande presentation. 

Merkurius är upphöjd i Jungfrun och fantasifullt befruktad från Jupiter i Fiskarna, men enligt Chandra lagna-metoden som substituerar Månen för den saknade ascendenten (födelsetimma okänd), intar skribentens planet en undanskymd plats i 12e huset för "saker man gör till sitt förfång", "världslig förlust", et cetera. 

Jag har en misstanke att tolftehusplaceringar också bidrar till gentilitet hos män, jag har några exempel på Vågascendenter med fler Jungfruplaceringar än här som resulterat i stor försagdhet (och faktiskt, i två fall i en stor glädje till skrivandet).

Men Merkurius dämpade inflytande är en bisak, det uppenbara är Saturnus i konservativt härskarläge i Stenbocken i ett kendrahus (prominent hörnhus) och på humör att censurera eller begränsa den fria tanke Vågen annars är känd för.

Mars i Skorpionen i andra ekonomihuset, "stimulerande" välståndets Jupiter i sjätte huset för arbetarklassen tycks antyda just en vilja att göra den materiella klassresan för egen del.

Och då får vi en aning om varför texten låter så förkvävd. Vågens tecken har i grund och botten en mycket sund känsla för rättvisa, men det "freudianska överjaget" Saturnus tillåter inte längre den här skribenten att se det falsarium och den orättfärdighet som är Moderaterna. 

Det är bara för ett ögonblick Saturnus tappar kontrollen över de faktiska orden så att en gnutta sarkasm över de politiska strategier alla partier utnyttjar lyser igenom. Men strax rättar skribenten in sig i högerledet och fortsätter försöka få till en udd mot socialdemokratin - fastän den innersta själen i Vågen vet bättre om någon som sålt sin själ för några penningar och var genuint rättvisa hör hemma på den politiska skalan. 

Och denna intressanta "strypeffekt" mot Luften kan tydligt märkas fastän en Vågascendent enligt den indiska läran om planetens "verksamma natur" har Saturnus på sin sida. Horoskopet är ett prima exempel på hur delikat tydningsuppgiften blir när Saturnus i det enskilda fallet förvandlas till en välgörare (tvärt emot sin naturliga natur som illgärningsman - ja Husbondens planet är en illgärningsman!) men andra problem kvarstår. 

Problem som t.ex. att Solen är "fallen" i Vågen och just för en Vågascendent distinkt blir en kraft man har mot sig. Problem som att Saturnus och Solen är ömsesidiga fiender. 

Kommer man till slutsatsen att det negativa överväger, kommer det att degradera även de hus den "tillfälligt goda" Saturnus härskar över i horoskopet (utöver den strypande och materiellt fixerade men ofria känsla den sprider i fjärde huset för Hemmet). 

Och då har vi inte ens börjat titta på de hus eller livsområden som försvagas av planeter som tillfälligen spelar rollen av krafter för ont. Ta t.ex. Solen, under attack från Saturnus och i sig svag. I Chandra lagna-horoskopet härskar Solen över 11e huset för inkomst av karriär, ideologi och vänner.

Budskapet är tydligt: den svaga Solen som i tiden (till skillnad från Solen som den eviga andesjälens signifikator!) söker hålla alla dörrar öppna och sitta på alla stolar har dock ett hjärta (Solen) som under inverkan av nyttotänkandets och kärlkrampens Saturnus klappar för umgängeskretsar och ideologer som lovar pengar. Mer än så var det kanske inte tänkt att vara i det här jordelivet.

*****

Den "verksamma naturen" (som förändras beroende på ascendenttecken) hade inte introducerats då bloggen, om jag minns rätt, granskade det enda tidigare exemplet på en nymåne i Vågen. 

Det var det olyckssaliga ödet med tyske skoleleven Tim Kretschmer som sprang läck (under en exakt fullmåne) efter att alltför länge saknat genuin kontakt med sina jämnåriga. Knappa dussinet skolkamrater hann han skjuta ihjäl innan han tog sitt eget liv. 

Otäckt är att han var född i nästa Saturnusvarv när Censurplaneten återigen tog sitt formidable strypgrepp och blockerade det ÄKTA självuttrycket i den kombinerade Solen och Månen!

Låt oss hoppa att borgarbrackebladets politiske skribent hittar en väg ur sin materialistiska Saturnus stryptag innan det går honom lika illa. Möjligen kan man anföra att Kretschmers horoskop är högkritiskt eftersom Saturnus där undertrycker inte bara en fallen Sol (Vågen är inte stark ensam!) utan även en skadad Mars!

Inga kommentarer: