Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 17 maj 2011

"Tidstvillingar" till maktgalna valutachefen


Penningmarknadens mäktiga män
- galna apor

En uppmärksam läsare påpekade att franska datasamlingen på Astrotheme.se hade födelsetid för den arresterade chefen för Internationella Valutafonden. Eller "den galna schimpansen" som ett franskt offer uttryckte saken.

Med en persona (ascendent) i Kräftan preciseras det horoskop jag skrev om här. Intressant nog är Kräftan traditionellt associerat med kvinnor eller kvinnlighet. Kräftan representerade i antiken också otyglade begär. Jag har själv noterat att i samband med verkligt kvinnofixerade individer i omgivningarna noterat den här ascendenten flera gånger. 

I ett talande exempel berodde det på "naturliga" omständigheter, mannen hade två äldre systrar och en yngre, en stark mor och en vänlig men lätt frånvarande far. "Kvinnovalören" var påfallande stark. 

Sveriges konung, ännu en Kräftascendent, uttalade sig för en tid sedan i pressen och berättade att han alltid varit en blyg natur och detta gäller sagde man också. Blyg eller gentil. 

Det är intressant att den här ascendenten därför ofta kompenserar via överspel. Ta t.ex. en av 60-talets machokaraktärer, sammanbitne och tystlåtne (blyge?) Steve McQueen. Samma intresse för snabba racerbilar där också som hos svenske kungen. 

En annan Kräftascendent som råkat i blåsväder pga. sexuella trakasserier av kvinna - som valutafondschefen - är actionskådespelaren Steven Seagal! Ska man tala om ren och skär kvinnofixering kan aldrig Jack "Viagra" Nicholson utelämnas. Kräftascendent!

*****

För att precisera och minska antalet träffar sökte min lilla samling med 1300 horoskop med känd födelsetid på kombinationen av Kräftascendent och Solen i fondchefens Vädur. 

Redan första namnet påminner om hotellstäderskans bestörta beskrivning av fondchefen som en "galen chimpans". Alla ska nog vara tacksamma att Al Pacino valde skådespelaryrket att rasa ut genom och inte verkliga livet! Likväl har han bekänt att han ung och fattig sålde sin kropp. Sådant hänger ihop med en Sol i Eld och viktiga faktorer i Vatten.

(De naturliga) elementens fräsande sammandrabbning är en sinnebild för en "sensationalist", en människa vars driftliv har gått överstyr och där benen springer dit där det finns något som antänder passionen! Både Kräftan och Väduren tillhör lidelsens kvalitet Rajas.

Exkurs. Man kan leka med tanken att t.ex. Vatten totalt dominerar över men aspekterar faktorer i Eld. Släcks Elden då, och individen blir en oändligt sentimental varelse som grämer sig över alla "slocknade" möjligheter i livet?

Och motsatsen, där Eld dominerar över Vatten? Härjar individen loss så mycket att han/hon kommer att förkorta sitt liv? När Vatten avdunstar går förmågan till psykisk reflektion förlorad och på det biologiska planet torkar den materiella kroppen ut...

  • Al Pacino - hetlevrad skådespelare
  • Arthur Schawlow - Nobelpristagare i fysik/matematik 1981
  • Carl Payne Tobey - astrolog, återupptäckte "månwobblandet" [1]
  • Carl XVI Gustaf Bernadotte - kunglighet
  • Carl-Philip Bernadotte - kunglighet
  • Dominique Strauss-Kahn - chef, Internationella Valutafonden (IMF)
  • Erich Däniken, von - sensationastisk författare om ufo-besökare på jorden
  • Jack Nicholson - sexfixerad skådespelare
  • Jacques Lacan - genderteoretisk psykiater
  • James 'Iggy Pop' Osterberg - hetlevrad rocksångare
  • James Woods - hetlevrad skådespelare (aggression på nivå med Pacino och född bara tre dagar före den bindgalna Iggy Pop som under en tid av sitt liv var inspärrad på mentalsjukhus!)
  • Kate Hudson - skådespelerska
  • Max Planck - fysiker
  • Michael Moore - hetlevrad demagog och dokumentärfilmare
  • Michael Palin - komiker
  • anonym - kvinna med fruktansvärt dåligt humör, senare i livet alkoholist
  • Thomas Huxley - biolog, agnostisk darwinist och rabiat kristendomsbekämpare (Ta bort Huxleys intelligens och ni får tölparna i Humanisterna, som särskilt valt kristendomen som måltavla för sina studentikosa försök att "överbevisa" de kristna om deras oförnuft. Humanisterna är som en dålig dokusåpa på ämnet retorik.)
  • Willie Nelson - sångare, countrymusik

I listan har vi båda ytterligheterna, de "galna chimpanserna" och den utifrån sett blida och lågmälda typen av Kräftpersonlighet! Det är uppenbart att vi överförenklat genom att bara välja ut två komponenter ur ett horoskop.

Men det är ändå fascinerande att svenska kungens son Carl-Philip också har samma lågmälda natur men kompenserar sig med samma bilintresse (Kräftskalet i formen av en osårbar och mäktig bilkaross). 

Far och son har också, verkar det, samma tendens att råka in i skandaler i samband med syndiga kvinnor! Hur var det nu med Carl-Philips f.d. utvikningsbrud - eller vad det en skandalsåpakändis? (Beklagar, men jag antecknar inte triviala skandaler och inser sedan att jag inte brytt mig om att memorera dem heller.)

Vad kan sägas om det "egenmäktighetssyndrom" som på ett sätt uppstår redan genom den starka Solen i Väduren placerad i det tionde huset för makt och position på samhällsstegen? 

Det tionde är ju ett "jordigt" hus och redan Vädurssolens placering här ger problem för Elden att genomtränga människans Jord-baserade synsätt på vad som ska anses "högpresterande". 

Eldens högsta manifestationsform, transparent intelligens, kunde synas helt förmörkad av passagen genom Solens fiendes Saturnus eget makthus! Se t.ex. konungens dyslexi som ett exempel på att det jordiga huset är Platons grotta, ett dunkel som stänger ute klarsynen. Positionen tenderar mot ateism och materialism. Är individen religiös handlar det mer troligt om traditionalism än att man själv tänt den inre lampan (tredje ögat) och av egen kraft Ser och Förstår (gnosis). Egenmaktens rus tycks skapa andlig blindhet.

Det tionde huset enormt viktigt för de reella prestationerna men med en Eld-Sol kan man misstänka svåra pucklar på livsvägen (se svenske kungens fluktuationer ändå från hans barndom och faderns död i flygolycka till svenska tidningars tarvliga försök att vända folkopinionen mot honom). 

Solen står inte för vardagslunken, det är Månen, men väl för milstolpar. För en Sol i Eld i tionde kan dessa höjdpunkter mycket väl ha med aggression eller konflikt att göra. Här har vi säkert många grova brottslingar, för vilka födelsetider nästan alltid saknas, människor som inte likt Al Pacino och James Woods lyckats hitta ett yrke där de legitimt kan leva ut sin felinställda "brunst". Idrotten bör också ha många heroiska Eld-Solar i tionde, men det är en verksamhet vars representanters horoskop jag knappast alls studerat.

*****


Medierna om Marknadens avslöjande sitt sanna ansikte genom Strauss-Kahn (en egenmäktig och brutal natur):






_____

1. Den indiska astrologin hade alltid betraktat aspekter till månnoderna som viktiga men västerlandet hade innan 1900-talet helt tappat kunskapen om betydelsen av detta. "Wobblandet" syftar på att Månen på sin bana ibland halkar under och ibland över Solens bana och i bland korsar solekliptikan i sitt "wobblandet" - det är ögonblicket då det uppstår förmörkelser.

Inga kommentarer: