Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 4 maj 2011

Syd Barrett & dissociationssyndromet

Bara för dem som följer med bloggens nu 2½ år långa datainsamling och alltmer förbluffade upptäckt att astrologin för länge sedan kodifierat egenheter som först dagens psykologi åter lyckats kartlägga. Som t.ex. "dissociation" där människan antingen omedvetet bygger falska föreställningar kring känslor hon inte kan hantera eller manipulativt och falskt talar med kluven tunga. Ett exempel på det senare är när illusionister viftar med ena handen så att publiken inte ska märka vad han gör med den andra.

Jag har också föreslagit att osynken mellan Vatten- och Luftelementen, som det rör sig om i den astrologiska begreppsvärlden, anknyter till sinnessjukdom. 

Men relativt få fall har dykt upp, även om Julian Assanges paranoida mentalitet var en bra indikation, liksom horoskopet för engelska psykiatern Arthur Guirdham som studerade besatta och tvångsmässiga människor ett helt liv och kom till insikten att deras symptom var en "dissociationslek" de lekte med sig själva för att hålla sig borta från en ännu kusligare verklighet: att människosjälen till sin natur är synsk. 

Mången god klärvoajant verkar ha börjat sitt utvidgade liv i rädsla för sitt förstånd. Ett exempel, nämnt på bloggen, var Roger A. Monroe, ägare av flera radiostationer i USA. I medelåldern började han få spontana ut ur kroppen-upplevelser och blev livrädd över fenomenet. Oförstående, ja nästan sarkastiska läkare som han sökte hjälp hos tyckte han kunde flytta till Indien och gå i kloster (ashram) där!

Illvilliga lögnhalsar och smädare under tydliga störningar mellan Vatten och Luft har bloggen hittat flera av i den så kallade förnuftsföreningen Vetenskap och Folkbildning. Och studien som avslöjade att den här elementära osynken saknas bland världens bästa tänkare, Nobelpristagarna, syntes en gång för alla ha visat att den antika läran om de fyra elementen faktiskt är verklig - om än inte på det simplistiska fysiska plan som så kallade empiriker begränsar sig till. 

(Det empiriska/erfarenhetsgrundade verklighetsplanet kan astrologin identifiera med Jordelementet, dvs. bara en fjärdedel av den fulla verklighet som de fyra elementen sinsemellan tecknar. Enfaldiga empirister, dvs. fundamentalistiska sådana, är som strutsar med huvudet nedstucket i sanden. Det är inte möjligt att föra en intelligent konversation med människor av den typen. De har helt enkelt inte potential nog att bryta sitt mentala slaveri under det mest negativa av de fyra elementen och pröva sina egna tankar ur en metanivå. Där är offer för sin egen mentalitet. Djupt tragiskt egentligen.)

Samtidigt ska man minnas att var tredje horoskop har en kombination av Vatten och Luft och den astrologiska influensen är uppenbarligen i de flesta fall mild och svårfångad. Den kanske inte alls märks i vissa fall. Det typiska uttrycket skulle kunna vara en lätt omoralisk natur som inte har några problem med att slingra sig och drar vita lögner, en personlighetstyp som gör sitt bästa för att presentera saker lite bättre än de är.

*****

Men om bloggen saknat exempel på ren sinnessjukdom i samband med extrema fall av det astrologiska dissociationssyndromet åtgärdades det nu genom en rörande artikel i DN om rockmusikern Syd Barrett, den arketypiska dårpippin som tragiskt föll in i sinnessjukdom ganska direkt när gruppen Pink Floyd fick sitt genombrott på 1960-talet.

En beräkning av hans horoskop ger en himlastormande skärning just i gränsen mellan Tvillingarna (Luft) och Kräftan (Vatten). Det är samma region där vi preliminärt lokaliserat Julian Assanges paranoia och den smutskastande VoF:aren Per Edman som intressant nog roar sig med att försöka se skillnaden mellan fakta från fantasi på en blogg om faktoider. En perfekt illustration av ett arbete på den hårfina gränsen mellan Luftens faktamässiga orientering och Vattnets fria föreställningar!

Edman hamnade under en så massiv folkstorm efter ett uselt genomtänkt öppet brev till läkaren Annika Dahlqvist nyligen. Och det är nästan berömvärt att han lyckades hålla ihop förståndet givet förekomsten av ganska svåra tendenser till "dissociation". (Se det här inlägget.)





Syd Barrett har ingen känd födelsetimma och tyvärr försvåras bruket av Månen som substitut för en okänd ascendent av att sinnelagets planet själv byter tecken ungefär halvvägs in i dygnet. (Varför säger svensken: "in på dygnet"?)

Men jag vill ändå föreslå ett månbaserat horoskop där psykindikatorn och första huset ligger i Stenbocken (dygnets tidigare hälft). Dels för att Månen klassificeras som skadad ("detriment") [1] i Stenbocken, men framför allt för att detta skapar en så extrem 12e hus-individ. Och tolfte handlar som bekant om förluster i denna världen, om slutna institutioner som t.ex. mentalvårdsinrättningar. 

Dessutom placerar sig därmed förstahusets härskare Saturnus - den egna kroppens och personens signifikator - i sjätte huset, som också relaterar till hälsa, så att den oheliga alliansen mellan en illa skadad eller fallen Mars i Kräftan och Luftplacerade Saturnus i Tvillingarna direkt kanaliseras längsmed denna hälsoorienterade axel (6e/12e) och därtill drar in sjundehuspartners i bilden!

Och berättelsen om Syd Barretts dårskap är ju oupplösligt förenad med hans partners i gruppen Pink Floyd.

Åter visar sig den indiska Chandra lagna-metoden - att använda Månen som ställföreträdande ascendent - ge ett meningsfullt resultat.


______

1. Typiskt nog nämner DN-artikeln Barretts STIL, vilket är just vad Månen i Stenbocken brukar hänge sig åt. Månen, tingens inre eller själ har har vänts ut och in och fixerar istället världen som yta! Den här Månen kan excellera i just sådana frågor, men ofta verkar kunnandet i det världsliga hantverket gå hand i hand med en inre tomhet.

Det ligger uppenbarligen mycket tänkande bakom det antika schemat som indikerar planeternas berg och dal-bana där de färdas genom de tolv zodiaktecknen, vissa mer kongeniala med deras egen natur än andra.


Inga kommentarer: