Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 25 maj 2011

Om aspekternas färger





När jag under april 2011 bytte från urgamla trotjänaren ASTROLOG 5.40 till ZET 8 LIGHT för att det senare programmet har snyggare grafik, beslöt jag att förenkla färgsättningen av aspekterna. 

Det var nästan hopplöst att besluta om grön eller röd färg passade bäst i ett givet sammanhang. Och i och med att bloggen allt oftare väger in faktorn om "planetens verksamma natur" (i förhållande till de husområden den råder över i horoskopet i fråga) blir det bara naivt att antyda att aspekten är helt och hållet "grön" (harmonisk, välgörande) eller "röd" (disruptiv, problematisk).

Den indiska astrologin känner bara två naturliga välgörare, Venus och Jupiter (Månen och Merkurius ändrar natur beroende på yttre omständigheter). Av de dessa är det bara Jupiter som har egna specialaspekter (120°, 240°) utöver de grundläggande konjunktionen/kombinationen och oppositionen. Jupiter ensam föräras numera gröna aspekter, fast "lyckobringaren" definitivt kan låna sig till att "välsigna" och förstärka även dåliga dispositioner!

Oppositioner ritas nu in på ZET-genererade kartor med röd färg, även mellan de två naturliga välgörarna Venus och Jupiter. Oppositioner mellan de positivt polariserade tecknen (Eld och Luft) är mer akuta än de mellan de negativt polariserade (Vatten och Jord) - se detta inlägg. 

Men det vore naturligtvis konstigt att därför anse att slappheten i den negativa oppositionen som "grön" eller något harmoniskt eller komfortabelt. Tvärtom har bloggen alltid kallat oppositionen mellan Oxen (Jord) och Skorpionen (Vatten) för den sataniska axeln, med vilket menas en bundenhet till sinnena som skadar människans ambition att sätta sikt på högre och noblare mål än bara det materiella. (Se astrologen Charles Carters belysande fundering kring oppositioner mellan Jord och Vatten i detta inlägg.)

Omvänt kan ingen kalla de mer anspända oppositionerna mellan Eld och Luft som "röda", eller icke önskvärda. Ibland är de "på gränsen" - se t.ex. fullmånen mellan Vädurens egoprincip och Vågens avvägning i underhållaren Jonas Gardells horoskop. 

Eld och Luft är lätta, rörliga element och kan tänkas ligga närmare utlevd "mångalenskap". Fullmånen och varulvssyndromet skulle kunna tänkas kopplade till de mer fysiska Vatten- och Luftelementen, men jag tror snarare det handlar om mentala vanföreställningar, dvs. visualisering (Eld) av en tankeform (Luft): "Jag är en vargmänniska."

När ännu var ny kom en illustration på att Luft kan vara farlig pga. dess benägenhet till skeva luftslottskonstruktioner i tyske skoleleven Tim Kretschmer med både Sol och Måne samt våldets (men skadade) Mars samlade i Vågen. Under en fullmåne mellan Vågen och Väduren sprang den här kombinationen "sprang läck" och han mördade 16 elever på skolan innan han tog sitt eget liv. 

Jämför med unga aktrisen Brittany Murphy med Sol och Måne samlade i Vågen men under attack från (en fallen) Mars. Hon dog knall och fall av hjärtsvikt!

Variationsmöjligheterna i astrologin är så många att det är hopplöst att söka förenkla presentationen i "rött" och "grönt". Sånt håller Sverigedemokrater och mindre begåvade människor på med, de som bara klarar att jonglera med en kägla.

*****



2 kommentarer:

Flaster sa...

Vilka inställningar ska ZET ha för att vara enligt Sideriska zodiaken?

Seaward sa...

ZET kan inte visa indiska aspekter. Därför har jag knäppt av de västerländska aspekterna i den innersta tomma cirkeln och justerat alla ringarna för att få plats med manuellt ritade aspekter ( Photoshop). Jag har gjort en mall för att snabbt kunna dra runt aspekterna till rätt lägen. Det tar bara några minuter att göra ett horoskop. Eventuella färger för elementen m.m. är också ditritade i grafikprogrammet.