Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 11 maj 2011

Norska Stella Mwangi - alltför etnisk?

Karismatiska norskan Stella är besviken, utslagen i semifinalen (Expr).

Kan det vara så att det omvittnat rasistiska, blekfeta Europa - som genom det som numera blivit ett dumskallarnas försök att förbrödra sig över landsgränserna - fann den karismatiska färgade norskan alltför "etnisk"? Har något tagit fram statistik på hur färgade klarat sig i Eurovisionsschlagern genom åren?

(För den politiska aspekten av ESC, se bara hur sångare, bakgrundskörer och låtskrivare vandrar som landsflyktiga från land till land och sakta men säkert knyter samman ett av världskrig och folkrensningar fullständigt raserat Europa. Innan primitiva folk vågar bli vänner på riktigt, lär de sig umgås genom att smaka på den "främmande" kulturens mat och musik...)

För min del tyckte jag låten var lite tråkig men jämfört med övrig smörja borde den verkligen ha gått vidare och jag tror vi såg den europeiska rasismen sticka fram sitt fula ansikte.

För Stella Mwangi har ett horoskop som varnar för lömska bakhåll från gemena och simpla människomassor. Visserligen verkar Eric *jag vill bli populär* Saade vara den ytligaste människa som gått på jorden. Men om man silar bort hans första plattityd till kommentar i AB, att "hon ser ut som en fotomodell", och fokuserar det han säger därnäst, "hon har det man inte kan köpa för pengar", då har han sett rätt. Kvinnans karisma är exakt den som Solen i Lejonet i bästa fall ger - solvärme direkt från vårt universums centrum!


Enorm karisma - Eld och Vatten
i drabbning ger "sensationalism"

Men den fördomsfulla och inskränkta folkmassan, symboliserad i zodiaken av Lejonkungens undersåte Månen i Kräftan, hamnar tyvärr i ett naturligt tolftehusförhållande relativt Solen! 

I indisk astrologi diskuteras födelsehimmelen även under aspekten av Sura lagna, en solascendent. Och räknar man soltecknet som förstahuset hamnar Månen i Kräftan bakom ryggen på idolen/hjältinnan Solen, i perfekt "tolftehusrelation", varifrån den nyckfulla och opålitliga publikmassan kan skada eller svika den naturliga Lejonledaren.

Det är fascinerande att zodiakens Lejon på sin enda sida har Månen - symbol för den sublunära sfären där människan slits hit och dit under påverkan av de irrationella vattnen, och på andra sidan har en tjänare (Merkurius/Jungfrun) som kan förekomma i både rollerna tjuv och självtjänande fiende! 

Detta är vad Lejonet - den ädla härskaren - har att jobba med. Tallösa själar som ännu inte själva nått konungavärdigheten i sina själar!

Eftersom Stellas Måne i Kräftan visat sig överrepresenterad i horoskop för främlingsfientliga politiker och privatpersoner, ser vi här återigen att medaljen har två sidor: Kräftan som revirinstinkten kan slå åt två håll - antingen är man själv den som räddhågset och inskränkt stänger dörren för allt utom det som redan är välbekant, eller också kan man bli offer för andras hariga beteende.

När Stellas text berättar om vad "mamma sa henne" hör man Mån-Kräftans starka inflytande (tradition och sentiment via mödernet) och när samma text berättar att livets "små ting" ger henne förnöjsamhet, då är det återigen Kräftans "lilla sfär" som talar.

Men Sol-Lejonet står ju för lyx och det grandiosa? Nja, följer man det här Chandra lagna-horoskopet, som i brist på födelsetimma tar Månen som förstahus, landar Solen i andra huset för livets enkla glädjeämnen, Oxens sinnliga hus.


2 kommentarer:

Anonym sa...

Apropå "färgade" artister i ESC: 1990 och 1991 kom Frankrike tvåa med två kvinnliga sådana: Först med suveräna "Black and White Blues (skriven av Serge Gainsbourg)och året efter blev Joëlle Ursule slagen på mållinjen av Carola (C'est le dernier qui a parlé qui a raison). Efter det har det bara gått utför för den stolta schlagernationen. Med dagens regler hade förresten Frankrike vunnit läste jag, eftersom de fick poäng från fler länder, men då var det antalet tiopoängare som gällde.
Estland vann 2001 med en duo där en var "svart".
Och vi har ju haft våra egna Afro-Dite som det väl gick rätt hyfsat för om man jämför med de senaste åren...
S

Seaward sa...

Då är det åtminstone inte någon graverande underrepresentation av "färgad" framgång i en "europeisk (kaukasisk)" tävling.
:-)

Absoluta tal säger dock inte allt. Intressant vore den procentuella andelen "färgad" framgång genom åren av samtliga "färgade" tävlingsbidrag. Kort sagt, har färgade artister svårare att hävda sig i en "vit" tävling.

Samma resonemang, m.a.o., som när jag funnit underrepresentation av en fallen Venus i hbt-horoskop, eller överrepresentation av Mån-Kräfta i invandrarfientliga horoskop.