Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 20 maj 2011

Mytomanins astrologiska signatur


Två fall av disjunktionen mellan Mars-i-Kräftan och Vattumannen

Jag insåg att jag knappt något visste om Lars von Trier som nyligen gjorde bort sig på Cannes-festivalen med sitt nazisvammel. Hans Wikipedia-artikel rättade mig på en punkt: det instuckna adligt klingande "von" var visserligen en fabrikation men efternamnet Trier äkta. En av modern hemlighållen biologisk far var inte jude utan en tysk vid namn Hartmann. Det här uppenbarades för Lars sent i liv och man börjar förstå något av hans komplexa personlighet...

Ännu mer intressant är inspirationen som Lars von Trier fått från en av sina filmidoler, österrikiska skådespelaren Erich von Stroheim, som också stoppade in ett "von" i namnet och sökte dupera Hollywood med en adlig börd som var genant tydligt hämtad från tidigare filmroller han gjort! Wikipedia säger det rakt ut: denne Lars von Triers idol var en mytoman som utan problem använde fiktion som om det var fakta.

Någon kanske redan vet hur det här ser ut astrologiskt...



Jo jo. Jag har tidigare konstaterat att Humanisternas ordförande Christer Sturmark har påfallande svårt att återge sakfakta korrekt och hellre presenterar sina önskningar som om det vore det vetenskapliga läget. Samma person är å sin sida oerhört förtjust i att anmärka på småfel hos sina meningsmotståndare som t.ex. då han som en skolfröken gick igenom en bok som kritiserade Humanisterna och Sverigedemokraterna på jakt efter oegentligheter. Vissa har ingen självinsikt... 

Och naturligtvis är det samma grundtyp av störning mellan Vatten och Luft både hos den mytomaniska Stroheim och den sliriga Sturmark. Den passionerade och driftiga Mars är fallen i Kräftan, det fria fabulerandets tecken. Minns Platons distinktion mellan världen av skiftande åsikter och föreställningar - den sublunära sfären - i kontrast till den eviga världen av omutliga principer- astrologins supralunära eller himmelska sfär. 

När omoralens planet Mars faller i Kräftan har vi inte bara mytomani och oklarhet om var sanningen står att finna, som jag förvånat upptäckte i testet av 120 hbt-horoskop spelar den här planeten in hos människor som tappat verklighetsförankringen i förhållande till sina nuvarande kroppar och ränner efter sina fantasier istället för att justera psyket till den objektiva verkligheten. 

På nära håll har jag sett en Mars-Kräfta med förlamande främlingsskräck och rädsla för trånga utrymmen. Mars-Kräftan verkar vara en placering som säger att det i detta liv har slussats in aktiva trauman från tidigare liv så att individens insida sjuder av vaga hågkomster av hemska skeenden. Som ren instinktsplanet, tyder den här "skadan på insidan" (Kräftan är "insidan") att själen vägrar konfrontera vissa inre motiv och istället beter sig spastiskt på utsidan - t.ex. genom homosexuella preferenser (efterglöden/Mars från tidigare liv i annat kön). 

Erich von Stroheim och Christer Sturmark har en märklig version av "dissociation": från Kräftans skyddade revir utsänder aggressorn Mars hatiska signaler mot de människor eller de tankar som grupperat sig under Vattumannens stora koncept. 

Det här tyder på att både ungraren och svensken är livrädda för att tillhöra folkkollektivet och lägger energi (Mars) på att bygga sig en sekteristisk och samtidigt säker egen liten zon med en klubb av nära och pålitliga vänner. I Kräftans tecken kan man nästan tala om incestuösa bindningar eller blodsband - så stark är naturens skyddsinstinkt mot främlingar och främmande tankemönster.

Stroheim i stora och främmande Hollywood skyddade sig alltså bakom ett "kräftskal" som byggdes av mytiska fantasier om att han tillhörde en liten exklusiv aristokrati. Vilken privat fantasi Sturmark odlar om att tillhör en utvald skara, tror jag alla kan se. 

Men Stroheim är i det här fallet det värre horoskopet, för hans Mars attackerar sin egen disponent Månen! Det är ingen hejd på rundgången mellan instinkter eller känslor och rationaliseringarna i Lufttecknet! Sturmark försöker istället spela rollen av en rationell och systematisk tänkare (Saturnus i Vattumannen) - men det spricker i varje hörn eftersom hans Mars/Venus-Kräfta hela tiden inflammerar det sunda förnuftet med irrationella glidningar. "Bad science" som man skulle ha sagt i annat sammanhang. 

Eftersom Sturmarks Sol-i-Lejonet indikerar en dragning mot chefsroller och samtidigt opponerar denna störda Vattuman-mentalitet, kan Mars-Kräftans attack mot Saturnus-Vattumannen sägas beskriva Humanisterna som de spårat ut under hans ordförandeskap. I denna Vattuman med "vattenläckage" ses alltså det bråkiga unga sällskap som i sina egna aögon representerar höjdpunkten av förnuft - ännu bara en tom floskel som de inte förstår innebörden av.

Ateismen hos den här avarten av äkta humanism är svårare att se, för de irrationella störningarna från Vatten not systematisk Luft (eller omvända vägen) kan lika gärna leda till ogrundad övertro. Det är därför inte konstigt att Humanisterna tidigare bekämpade sin motbilden av sin egen fascistoida och snäva verklighetsbild: det brokiga fenomenet New Age, där visst absolut kunde karaktäriseras som rent svammel, ren desinformation (Luft och Vatten i osynk). 

Men mest fascinerande är nog att den scientism Sturmark och Humanisterna själva företräder är den absolut värsta formen av mytomani. Detta kan inte offret själv förstå, fångad inne i sin egen dementerade luftbubbla.

Erich von Stroheims horoskop är ett fantastiskt illustrativt för fenomenet desinformation, lögn eller mytomani. Vi lägger det i samma hög som ett antal medlemmar av Vetenskap och Folkbildning vilka likaledes inte kan kliva utanför sin mentalisering och se hur långt de glidit från det antika idealet, att t.o.m. stå helt utan passion inför de egna tankemönstren för att dess bättre kunna vaka på urspårningar från den sanna vetenskapsandan och dess objektivitetssträvan.

*****
I en komplett genomgång av Stroheims horoskop med hänsyn till mytomani och distorsion av fakta, är naturligtvis tjuven och lögnaren Merkurius av intresse. Här hittar vi Solen i Jungfrun - ett strikt faktaorienterat tecken - men disponent Merkurius i megatecknet Lejonet som blåser upp och dramatiserar allt! Mars lyckas i horoskopet dessutom förorsaka en andra dissociation mellan instinkt och logisk mentalitet i attacken mot Venus i härskarläge i Vågen! Med detta har vi en situation som än mer liknar Sturmarks horoskop där också "förhöjt libido" (Mars + Venus) menligt påverkar den logiska klarheten.

*****

Se även en särstudie av Sturmarks Mars i krig mot (vissa av) Vattumannens konceptioner i årsgamla inlägget Ge Sturmark ledigt.

Inga kommentarer: