Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 1 maj 2011

Meningslöshetens förespråkare är overkliga


Ateister - på något sätt lite overkliga
 
Inblandad i filmmusiken till den amerikanska versionen av svenska exportframgången "Män som hatar kvinnor" är Trent Reznor, mannen bakom artistnamnet Nine Inch Nails. (Enerverande, negativ och larmande skitmusik i facket dysterpop.)

Det är på något sätt symptomatiskt att en ateist och utpräglad förespråkare för livets avsaknad av inneboende mening knyts till ett från början svenskt projekt som likt det mesta i det här landet fastnat i en kvävande inskränkt socialrealism. 

Någon gång på vägen blev svenskarna rädda för att tänka i större banor än sin kommande löneförhandling och vilka färger köksluckorna ska ha vid nästa renovering (och renoveringarna duggar allt tätare ju mindre en människas psyke blir).

I stället frodas mörkret i folksjälen så att vi plötsligt blivit oerhört duktiga på att beskriva människor och hela samhällen som slutat fungera. Ser ingen det cirkulära här?

Bloggen klappar händerna i barnslig förtjusning över att se denna Nine Inch Nails-människa - meningslöshetens och den ateistiska destruktivitetens apostel - född under just storkorset i Mörkrets kvalitet Tamas.


Indisk filosofi kanske överdramatiserar en smula när de kallar detta en kvalitet som frambringar galenskap i människor, men å andra sidan har vi ju hittat Fredrik Reinfeldt i gruppen som släpar på det stora korset i mörkret. 

Nu skyller han visserligen ifrån sig och söker peka ut och straffa stora delar av sitt folk för det som egentligen är hans egen mardrömslika sömn (mörker). Men vad det var värt kommer att visa sig vid nästa val.

Trent Reznors horoskop är intressant i så måtto som storkorset totalt förstör hans nionde hus för högre filosofisk sensibilitet. Den vanligen oerhört sinnesfixerade Oxen fungerar väl i musikaliska sammanhang, men här handlar det som sagt om hur en dysfunktionell själ upplever att musik ska låta.

Och mycket riktigt är den korsarm i Mörkrets storkors som jag specifikt kallat den "sataniska axeln" positionerad längsmed två onda (dussthana) hus enligt vedisk astrologi, det sjätte för biologisk status och det tolfte för psykets upplösning. (Ett psykes innehåll måste upplösas eller renas för att andesjälen ska kunna ta tillbaka det tappade rodret.)

Intressant nog föddes Reznor med Skyttens tecken stigande, men här är religions- och filosofiplaneten Jupiter extremt klent placerad i ett materialistiskt hus och ett materialistiskt tecken. [1] Så av den eldiga Skyttascendenten blev det inte mycket kvar...

Istället får vi den slitiga konflikten mellan Eld och Jord och jag tror det är därför jag upplever hans musik som så smutsig och fördärvande. Jag mår inte bra av hans smörja helt enkelt och de som gillar hans tonläge är troligen alla lika fördärvade i sina själar. 

Givet att vi lever i en globalt mörk tid är emellertid inte övermåttet av Tamas en nödvändighet. Jag har en bekant född nästan helt i Sattva som dyrkar Nine Inch Nails musik. Men här handlar det om att för mycket Sattva kan ge upplevelse- eller kunskapsnarkomani. Han konsumerar musik i sådana mängder och med ett så brett spektrum att dyster och ångestbenägen Tamas för honom bara är en pikant detalj i musiklivets totalitet.

Reznor, den stackarn, har likt Reinfeldt investerat ett helt liv i ångest och förnekelse och materialistiskt puder till att skyla själens skuld.


____

1. Bloggen har hittat t.ex. ateisten och religionskritikern Christer Sturmark i samma fas av Jupitercykeln som Reznor. Å andra sidan visade sig den eminente rymdflygsingenjören Wolfgang Smith - en religiös människa och ytterligt skarptänkt vetenskapsfilosof - också ha Jupiter i Oxen. 

Intressant i det sammanhanget är att religionsplaneten i Jordelementet bringade Smith till en REALISTISK världsbild. (I kontrast till t.ex. Platons IDEALA världsbild, där verkligheten tänks vara av medvetandenatur.) Smiths intressantaste analyser av kvantfysiken ligger i särskiljandet (vilket många framstående tänkare inte har klart för sig) av den fysiska, kvantitativa modellen från den kroppsliga verkligheten. Där kom den igen: Jupiter expanderar här på Oxens arketyp och Oxen representerar fullt erkännande av den materiella verkligheten. 

Smiths böcker är oerhört tänkvärda och även han har mycket Tamas guna i horoskopet. Ingen regel utan sina undantag, men rymdflygsingenjörens fall har Tamas stabilitet tjänat honom i sitt vetenskapliga, exakta värv. Tamas kan vara allt mellan en inskränkt ärthjärna till ett oerhört rymligt intellekt som håller mängder med variabler i huvudet samtidigt. Wolfgang Smith var naturligtvis av den senare typen, Tamas av typen Luft, dvs. född Vattuman, en klassisk systemtänkare.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hej, detta är inte relaterat till ditt inlägg men jag måste få fråga, ställer du horoskop på vanliga människor också?
Jag skulle hemskt gärna vilja beställa ett av dig.
Upptäckte din blogg först idag men kommer säkerligen att tillbringa mycket tid här framöver för jag gillar
verkligen vad jag läst under dagen.

Mvh,
Katarina

Anonym sa...

Ett par exempel till på andligt inriktade människor med jupiter i oxen: Robert Hahn och Harry Månsus, baptistpastorn som bl a grundat Brommadialogen. Hur det ligger till med Hahns naturkärlek vet jag inte, men Månsus har skrivit flera böcker med miljö- och naturtema med "miljögurun" Stefan Edman, och man märker ö h t hans kärlek till naturen i mycket av det han skriver. Och inget fel med det, för en kärlek till naturen och den synliga skapelsen betyder inte nödvändigtvis att man glömmer den andliga sidan av tillvaron.
Min dotter har förresten också jupiter i oxen, och lustigt nog har hon ända sen förskoleåldern varit väldigt förtjust i blommor, och velat veta deras namn osv. Nyligen tog hon hem en utrangerad "Vår flora i färg" från skolbiblioteket som hon tittar i. Det var bra, för annars brukar hon fråga mig och jag är usel på botanik! :-)
S

Seaward sa...

@Katarina: Nej, jag pysslar inte med astrologi utöver den dagliga stund jag brukar lägga på bloggen.

@S: Som jag anmärkte i inlägget om VoF som utdelare av bannbullor och nådabrev kanske det är tid att vässa analysen lite mer på bloggen: Aspekt från Eld mot Jord representerar som idé något annat än en aspekt från Jord till Eld.

Samma med Jupiter i Oxen. Den förbjuder på inget sätt andlighet under förutsättning att det inte ser ut som i Humanistordförandens horoskop! Wolfgang Smith (kristen vetenskapsman) visar exakt hur andra, bra, indikationer lyfter tankehöjden.

Men kvar blir ändå ett stråk Jupiter-Oxe: kärleken till denna världen, viljan att växa i vetande om den. Det är väl det goda man kan säga även om ateistiska Humanister.

Och på en lite "högre" evolutionsnivå kan de också nå poeten, illustratören och mystikern Robert Blakes insikt om att himmelriket gömmer sig i (bakom?) varje litet sandkorn! (Fast jag tror bestämt talesättet förekommer redan någonstans i Gamla testamentet...)