Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 16 maj 2011

Lisa Kudrow smart skönhet - med rätt zodiak


Lisa Kudrow 2010, foto från IMDB

I've been careful to keep my life separate because it's important to me to have privacy and for my life not to be a marketing device for a movie or a TV show. It's worth more than that. I'm worth more than that.
--Lisa Kudrow

Min syster satt alltid och skrattade högt åt tv-serien Vänner och på den vägen fick jag syn på den komiska tajmingen hos Lisa Kudrow. Att hon är sällsamt vacker - ser ut som en egyptisk kattgudinna - gjorde bara uppenbarelsen mer svårgripbar. 

Hela tiden hittar jag nya horoskopberäkningar som jag inte tittat på sedan upptäckten av den sideriska zodiaken i slutet av 2007. Lisa Kudrow, ser jag nu, är ännu ett exempel som avslöjar att västerlandet arbetar med fel zodiak. För att lära sig vilken som stämmer duger det inte att sitta instängd i sina teorier man tycker har fungerat bra - människans förmåga att leva sig in i ogrundade idéer är oerhörd!

Motbjudande ateisten Richard Dawkins kan här ha rätt som använt materialistiska ateist-psykologen Steven Pinkers begrepp "memer" för att förklara vad "religiösa" människor sysslar med: okritiskt förmedlar de "memer" - ungefär "minnesspår" - från generation till generation. Idéer som inte har någon påvisbar relation till verkligheten. Nå, den här bloggen har åtminstone sökt pröva den sideriska zodiaken med kvantitativ metod och den ger ett svagt men statistiskt signifikant gensvar.

Jag tar bara några detaljer från IMDB:s biografi över Kudrow. Från det att skådespeleriet lockat bort henne från en forskarkarriär (utbildad motsvarande en fil kand i biologisk psykologi) tog det henne bara några år att nå en viktig roll i Vänner. Och efter fyra år i den framgångsrika serien fick hon en Emmy (tv-världens Oscar). Och för vad?

För dubbelrollen i Vänner som sin rollfigurs tvillingsyster Phoebe.

Än sedan då, kanske någon frågar. För att hennes födelsetid enligt den västerländska zodiaken visserligen ger ett ascendenttecken vi ofta hittat i samband med skådespelare, Kräftan, men att den sideriska ascendenten är Tvillingarna.

Hennes första officiella bekräftelse på förmågan hos sin persona eller rollmask (ascendenten) kom när hon uttryckte sin egen duala eller tvehågenhets grundidé! Konsten imiterar livet, och livet imiterar de eviga, arketypiska idéer som antikens visa människor systematiserade i zodiaken.




*****

Jag har sett några filmer med henne och är det något hon utnyttjar maximalt så är det komiken i en människa som hela tiden slits i alla riktningar. Den sideriska zodiaken ger henne ett storkors i rörliga, föränderliga Sattva guna. 

(Och där fattade jag varför jag älskar hennes rollgestalter: Sattva ger en så stark perceptivitet att man lätt tappar beslutsamheten pga. en ständig registrering av så mycket nya intryck. Och allt är värt att följa upp för Sattva guna, precis som Tamas guna, lite hårddraget, avvisar alla nya förslag! Jag tror jag vet något om dessa diametralt skilda grundattityder till livets gång, jag har också ett sattviskt storkors.)

Förutom detta sattviska drag är Tvillingarnas ofta något kylslagna bemötande en genomgående sida som hon tillför sina rollfigurer. De verkar inte riktigt engagerade, de skiftar opålitligt blicken och verkar inte riktigt med i situationen. 

Det här är naturligtvis bara ett annat sätt att säga "Sattva" en gång till, men jag har en känsla av att just de mentala (Luft) Tvillingarna tydligare än andra röjer att de redan är bort i det blå och tänker ut en ny plan - de kan framstå som en smula disträ.

Hennes tidiga tanke om att bli psykolog med biologisk inriktning passar bra in på en i grunden Vatten-orienterad människa (Sol och Måne i Vatten), dvs. en dragning åt känslor och psyke. Men det är Luftelementet i ascendenten som lyfter över en sinnesfixerad mentalitet och skapar ett intresse att intellektuellt begripliggöra.

Filosofisk utvikning. Formuleringen "sinnesfixerad" är intressant - har medvetandet en status förutan sinnena? Minns hur astrologin betraktar sinnet/Månen som det sjätte sinnet. Västmaterialister och buddhismen förnekar något utöver världen/fenomenen sinnet registrerar - frågan vem som registrerar är inget problem för den som inte vill gå till botten med livets gåta. T.ex. hur en materialistisk idé om att medvetandet är en biokemisk produkt som tillhör den här kroppen kan förklara att en del människor minns tidigare liv i andra länder. Hur lyckades de minnena - vars verifikation en del fördomsfria psykologer faktiskt har tagit sig an - ta sig in i den här hjärnan?

En del läser psykologspalter för att frossa i historier från verkliga livet. Men här syftar jag på att Luftmänniskorna är de som föredrar att tänka kring psykologiska reaktioner, de som bygger teorier och forskar i ämnet. [1]

Tvillingarna är nu mest kuriös och hoppar snabbt mellan olika intellektuella intressen. Det är inte konstigt att det plötsligt var mer spännande med skådespeleri!

Fadern är läkare vilket förklarar hennes tidiga biologiska inriktning och Sol och Måne i Vattenelementet ger förvisso ofta en dragning åt biologi. 

Här är Solen (en fadersindikator) dessutom tryggt förankrat i det andra huset som förutom att representera materiella tillgångar också står för det som den levande ascendentkroppen måste konsumera för att hålla sig i vid liv. Andra huset och dess naturliga korrelat Oxen har definitivt med läkaryrket att göra. Det är ett "beröringstecken", precis som de två andra Jordtecknen. 

Fadern kan också representeras av Jupiter och i tionde huset för "respektabilitet i samhället" och i Fiskarnas tecken som har enormt mycket med hälsa/sjukdom att göra, förstärks idén att fadern har med något fysiologiskt att göra. 

Varför doktorer behövs är ju sjukdom och hälsotecknet Jungfrun har faktiskt tillbudsplaneten Mars i sig och den opponerar (stimulerar) fadersgestalten i sjukhusets tecken Fiskarna i tionde karriärhuset. Lisa Kudrow skulle gjort sig perfekt som en vänlig men rätt sval kvinnlig läkare!

*****

Att Kudrows framgång som skådespelare kom snabbt och distinkt, ser man av Jupiter i härskarläge i Fiskarna i tionde huset för socialt anseende. Denna Jupiter i dess välsignelse av en i och för sig "fallen" Måne i Skorpionen bidrar säkerligen till hennes enorma magnetism. Solen i Kräftan disponeras av denna Jupiter-förstärkta Måne vilken också är en indikation om karriärframgångar (Solen).

Att Månen både är fallen och ligger i ett "dåligt" hus kan faktiskt ses i en karaktärssida jag sett henne tillföra flera olika roller. Det har funnits en gnällig missnöjsamhet i flera karaktärer hon gjort, och den sidan hämtar hon ur sina "naturliga resurser". 

Månen i Skorpionen är många gånger inte mer än en avog missnöjesmänniska. De när harm. Men Kudrow är så intelligent att hon kunnat slå mynt av det här, en fördel med skådespelaryrket där det är legitimt att använda sig av alla sina mörka och ljusa sidor.

I frågan om siderisk/tropisk zodiak ligger Månen i Skorpionen i båda. Och om Skorpionen har nära till vämjelse och äckel, så bekräftas detta direkt. Livet har en förmåga att visa vilka vi är och bland de få Kudrow-citaten i biografin finns just ett skorpioniskt kräk-citat - Kudrow känner vämjelse över folk som ställer upp i förnedrings-tv och spyr inför kameran! Det inledande citatet om privathet illustrerar både Solen i Kräftan (Det Privata) och Månen i Skorpionen (hemlighetsfull, fördold eller t.o.m. dolsk!).

Och när vi nu är inne på Skorpionen... En anmärkningsvärd sak i kortbiografin är hennes öppna medgivande att hon valde att behålla sin oskuld tills hon gifte sig. Trots hennes sällsamma skönhet dröjde det till hon var 31 år! Biografin ger inte mycket bakgrundsinformation, men man skulle kunna tänka sig konservativa kristna värderingar här. I det slampiga och dekadenta Sverige är Lisa Kudrows vägval i princip obegripligt och t.o.m. jag reagerar på att det finns så principfasta människor.

Månen är "fallen" i Skorpionen in. Men vad innebär psykets "fall". Vi såg just Skorpionens tendens till kräsmage och äckel. Det är inte alltid Skorpionen är ett sexfixerat tecken som den falska traditionen i väst gjort tecknet till - snarare är det lika ofta ett tecken som värjer sig! 

Förklaringen till västerlandets miss är, förutom sekularismens inherenta dekadens (vi lever i ett sexualiserat samhälle - överallt tränger den obildade människans enda nöje fram), återigen den tropiska zodiakens feltänkta förankring i vårdagjämningen. Människan trodde hon kunde binda fast himmelen vid jorden som en ballong i ett snöre! I dagsläget 24 grader skev är det i själva verket zodiakens Våg som skapar myten om den sexiga Skorpionen. 

Ta bara Erik Saade som ett aktuellt och träffsäkert exempel. En ung "sexgud" (för tonårstjejer åtminstone, och en handfull svenska bögar). Här har vi Venus/Afrodite hemma i härskarläge i Vågen, sida vid sida med Solen (samt Merkurius). Saades Måne i Vattumannen ger ett psyke som också verkar från den mentala nivån, genom den konceptuella Luften.

Det är därför Saade är så om sig och kring sig när det gäller sin image - och hur tyskarna borde skött kamerorna under ESC 2011. Han är en manlig prostituerad av vår tid, en Afrodite som vet hur att förpacka sig som en säljande vara!

(Anm. Saade har Månen i Vattumannen disponerad av Saturnus i avlägsna horisontens Skytt - hans sinne ruvar på en världsomspännande karriär!)

När vi talar Vågen och dess härskare Venus/Afrodite, så pratar vi alltså sex som något attraktivt, något estetiskt, något som går att trycka upp på H&M-affischer till jul. Vi talar inte om rå pornografi - Skorpionen är bara ett könsorgan (och anus) - Naturens fixerade fortplantningsdrift. I sig inget attraktivt alls (vad människor med svåra störningar i Skorpionen håller på med, det är en sak för sig).

Dagen efter jag skrev detta inlägg noterar jag en krönika av Jenny Nordberg i SvD om samhälle och sex, läsvärt för båda könen.

Till Skorpionens tecken hör mer typiskt Maria Svelands "bitterfitta" - ett väldigt anspänt förhållande till Naturens mörka krafter. Och tänka sig, Kudrow, Mån-Skorpionen, citeras på IMDB även i den frågan. Hon tar den biologiska fortplantningsprocessen gravallvarligt! Där är Skorpionen! Den som står för lockande "sex" det är i själva verket Vågens Venus - den himmelska kärlekens gudinna som klär sig lite lätt. 

Och tittar vi på sinnelagets disponent hos Lisa Kudrow hade vi ju driftplaneten Mars i Jungfruns tecken. Ganska signifikativt kan tyckas, och pga. Mars placering i fjärde huset för Hemmet och de djupaste, privata känslorna, och hur de relaterar till "gott anseende" uppe i tionde prestigehuset (där Jupiter signalerar en god, verkligt god människa), får man en bekräftelse på att det troligen är djupa familjevärderingar som dottern övertog.

*****

Kudrow är dessutom vegetarian, vilket också stämmer fantastiskt väl med de sensitiva budskapen från Vattenelementet. Här är då den andra sidan av Vattnet. När man tittar på sluskar som får skandalrubriker i slaskpressen, då är det piller- och sexmissbruk i samband med det lätt förorenade psykiska Vattnet man möter. 

Men jag har ibland tafatt sökt påminna om att det finns en hel värld av goda Vattenmänniskor bakom ridåerna som aldrig når tidningarna och inte kommer med på en "skvallerblogg". Jag har speciellt pekat på det goda Vattnet som kopplat till sjukvården och friskvårdsyrken - ett område även Lisa Kudrow kom snuddande nära via sin far.

Det här är en gammal själ, det har jag anat hela tiden. Vad hon gör som komedienn har jag aldrig riktigt förstått, och det kanske inte hon heller gör. Livsinvesteringarna är dock skrivna i ödet och tittar man på hennes Tvillingascendent så är den faktiskt extremt hungrig via Drakhuvudet. Detta ger så att säga en stark förstoringslins för ascendenthärskaren att verka genom.

Och minsann, Merkurius hittas just anländ i tredje intellektshuset (ett tydligt tecken på mycket hög intelligens) och i dramatikerns tecken Lejonet! Här är influensen som fick henne att lämna "fädernas väg" (som har så tydliga Vattentendenser) och grena ut sig (Tvillingarna är kända för att plötsligt byta kurs och börjar på ny kula).

Luftascendent med en visserligen nyfödd Merkurius i första graden av ett Eldtecken (i ett Lufthus) gör henne till en av de begåvade. Här är det inte fråga om några mentala lapsusar som kan förekomma när Luft och Vatten blandas (dissociation) - på Kudrows himmel sköter mentaliseringen sitt och Vattnet/emotionerna verkar inom sitt område. 

Och som hon visade i beslutet att vänta med sex till äktenskapet är hon på inget sätt slav under Vattenelementets lägre natur. Det här är helt klart en människa styrd av Merkurius i Merkurius eget hus! En av gudarna/gudinnorna som ibland inkarnerar och ger människorna något att glädjas åt.

Jag föreställer mig Lisa Kudrow som en mäktig person någonstans i historien. Det är därför hon så snabbt och lätt hittade en central plats i människors (publikens) ögon även denna gång. Social kompetens är inget som skapas på ett liv, men har man hamnat i ett flyt kan själar upprepa framgångsrika liv flera gånger i sträck (precis som trauman fortplantar sig tills dess man själv gör något för att bryta onda cirklar).

_____

1. Sådan är åtminstone teorin, men en genomgång av några framståeende psykologhoroskop visar strax att ämnet lockar till sig människor som mest är intresserade av att lösa sina problem.

Sigmund Freud är ett bra exempel. Dominerad av granntecknen Väduren/Oxen, det förra symbol för jaget det senare för jagets orala tillfredsställelse, stannade hela hans teoribygge i simplistiska förklaringar till psyket som ego och egots begär.

Freuds lärjunge Carl-Gustav Jung, född inåtvänd Kräfta, gick mycket djupare och kan sägas ha producerat den första riktiga västerländska läran om Själen - psyko-logi. (Inlägg om båda två här.)

Inga kommentarer: