Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 21 maj 2011

IT-teknokraterna - intellektets banemän


Varför anas diktatorsdrömmar i varje nördig it-programmerare?

Den oändligt eftersatta politiken förstår inte att västvärlden (den döende) redan är i händerna på teknokratin. 

Precis som Regeringen Reinfeldt ett tag såg ut att lyckas göra ett tvådelat klassamhälle av Sverige genom att lyfta en grupp på bekostnad av en tydligt definierad mobbinggrupp - fattiga och långtidsarbetslösa ("what good are they anyway?") - med en liknande härska-genom-att-söndra-teknik har teknokratin upprättat en klyfta mellan sig själv och den menlösa massan. 

I det senare fallet handlar det om att tillhandahålla underklassens kommunikationsstrukturer i it-eran och se till att de styrda människorna tänker litet och fattar sig kort. Det är klassisk härskarteknik från den högre kasten - i det är fallet de datatekniskt kunniga. 

Jack Dorseys Twitter representerar troligen världshistoriens största kollektiva lobotomi med dess maxgräns av 140 tecken. Den som råkar tänka större eller mer komplext kan inte längre kommunicera med andra i detta sociala nätverk. Det här är inte ett redskap för demokrati, det är ett system fött ur ett självrepressivt psyke och som skapar repression hos sina användare. Vi ska titta på Dorseys horoskop strax.

Zuckerbergs metod att tillvälla sig makt är lite annorlunda. Hans Facebook öppnar för mänsklighetens värsta mentala diarré och precis som kommunikationssystemet ICQ dessförinnan, kanaliserar och återbestyrker teknologin människans naturliga tendens till intellektuell lättja och dumprat. 

Intressant möts både de här unga männen i den sociala balansens tecken Vågen, mer om vilken senare.

Men på visst sätt också via ett zodiaktecken som redan i antiken tycks ha fyllt en enda funktion i den exposé över de eviga idéer som driver mänskligheten. Skorpionen, konstaterade den mästerliga britten Charles Carter torrt i mitten av 1900-talet, tjänar som zodiakens stoptipp. 

Här, vid korruptionens idé, samlas alla uttjänta individer och företeelser och förmultnar en tid intill deras strukturer har så desintegrerat att Naturen kan ta hand om det som återstår det och återanvända för ett nytt varv i det biologiska kretsloppet. 

Det är knappast ett ärofyllt tecken, det symboliserar egots bortdöende för att nästa tecken, Skytten, ska kunna sätta ribban betydligt högre och höra upp med den individfixering som plågat zodiaken under en lång sträcka av Vägen. 

Till Skorpionens försvar ska ändå sägas att vi troligen har vinexperter i tecknet och andra med sinnena fintrimmade för denna världens goda. Samt - och detta är empiriskt fastslaget genom min genomgång av samtliga Nobelpristagare i litteratur - ingen höstar in fler Nobelpris än Solen i Skorpionen!

Lite eftertanke säger att romankonsten passar - även om jag trott att Luftelementet skulle ha varit det självskrivna för Nobelpriset i litteratur. Men skorpionens hyperkoncentrerade gift ger stor dramatik, stor och förtätad litteratur, djup och rik. Komposthögen har dock sin funktion och i så måtto människan alltjämt är en känslonarkoman är det stillastående Vattnet i Skorpionen en plats där bakterier frodas.

I syndens tecken uppstår berättelserna och förvecklingarna att skriva hem om. Jag är helt säker på att det var Lars von Triers extrema problem i Skorpionens tecken som fick honom att så fullständigt spricka under Cannes-festivalen. Hans Sol i Väduren taggades av enorma energier i detta tecken just nu men det som öppnades var hans privata soprum i Skorpionen med frågan om modern, judepappan, nazipannan - hela den smutsiga byken. Jag tror von Trier är rätt olycklig nu och ångrar att han inte gått i terapi.

Jag har redan i ett tidigare inlägg bloggat om hur Facebookskaparen Zuckerberg kom upp med sin nedriga idé att skapa ett system för att spana på föredettingar efter att han blivit sågad av en tjej med vett att dumpa honom. Himmelen drypte av Skorpion kvällen han fick den lömska mörka spionageidén! Jag tror inte han själv visste hur väl hans låga privata nivå i det läget i stort visade sig motsvara insidan hos västvärldens människor. 

Via Facebook behöver ingen extern härskarmakt kanaliserar folket mot imbecillitet för att i lugn och ro njuta den högsta kastens privilegier. Människor är så ofattbart dumma att de genom biofeedback-systemet Facebook binder sig själva hårdare och hårdare i sitt mentala universum.

Som Nya Moderaternas anti-intellektuella ledare Reinfeldt så tydligt markerade innan opinionen mot hans ofattbara personliga mörker blev allmänt känt: i Sverige av idag är fortbildning inte intressant om man hamnat i en återvändsgränd i livet. Då väntade bara slutförvaring i Fas III. 

Reinfeldts anti-intellektualitet kan bara delvis skyllas på Solen i känslomässiga Vattentecknet Kräftan. Det avgörande är att han har en Måne, ett sinne i Vågen som responderar på Luft, men Solen i Vatten tycks inte i handling kunna omsätta de privata litterära eller tänkande sidorna hos honom. Den solära handlingssidan klickar inte med hans reflektioner i Luft-Månen. 

Hans solära aktiviteter motsvarar en populists - köp folkets gunst med lite plastpärlor så att de inte ser hur ledarens interna klyvning (Vatten/Luft) också leder till en extern klyvning av landet i två halvor...




Nå, jag kombinerar de unga teknokraterna Dorsey och Zuckerberg i en dubbelkarta. Först när vi ser en som en och samma entitet visar deras respektive Solar, Zuckerbergs i Oxen och Dorsey i Skorpionen, att det är DEN SATANISKA AXELN som verkar bakom denna dummifiering.

Oxen är ett oralt tecken och indisk astrologi kopplar den till oralitet och modern som lär det lilla barnet att jollrande formulera de första orden. Skorpionen är analt och tillsammans kan den här axeln representera såväl en oral som anal fixering. Prata om - onyttan - bajset som kommer ut bakvägen. Facebook som den styrda massans harmlösa ordbajseri om ingenting alls. Notera att FB-idén var så simpel att det är chockerande: att flytta ordinär forumteknologi från nätet in i ett privat rum, ett Hem och en vrå från vilken man kan knyta till sig immateriella vänner och prata om ditt och datt.

Vardagslivet kan liknas vid det orala stadiet, den basnäring som håller den enbart kroppsliga människan vid liv. Några är så felkopplade att de stirrar sig eller andra i ändalykten och intresserar sig för den "mörka" sidan. Det är ingen slump att en DN-artikel om Twitters skapare kallar honom en "doldis".

Det var inte en händelse att jag råkade nämna den antiintellektuella Fredrik Reinfeldt i ännu ett inlägg. Jag har vissa skäl att misstänka hans Måne i Vågen att vara ett ytligare sinnelag än många andra zodiakplaceringar. Båda de här amerikanerna som uppfunnit pladder-teknologi har Månen i samma tecken. 

Själv född Sol-Våg har jag naturligtvis "attraherat" flera Mån-Vågar och inte tu tal om att de är sociala och trevliga bekantskaper. Men det är inte med de här Månarna jag varit problemlösande, intellektuellt etc. 

Månen i Vågen försöker - och det är min iakttagelse baserat på ett begränsat urval - så gott de kan faktiskt förytliga sig själva och sina liv! De är starkt attraherade av skönhet och konst och det är kanske nyckeln. Venus/Afrodite skyr livets knaggliga sidor som pesten eftersom konkubinen inte kan göra sitt arbeta utan en god grundstämning. 

Frågan kan vara felställd. Istället för att peka på att Månen i Vågen saknar djup ska man respektera dess förmåga att skapa en trivsam och vardaglig ambiens (om man inte heter Reinfeldt och är så blind för konsekvenserna av sin politik för dem som just befinner sig på stadens skuggsida att det gränsar till landsförräderi).

Och i så fall får jag ta tillbaka hela det här inlägget!

Men det gör jag inte. Faktum kvarstår, särskilt Twitter är ett hån mot mänsklighetens förmåga till fullödig kommunikation och jag undrar i vilken mån hans kommunikationsplanet Merkurius i repressiva Skorpionen, vässad av den stingande Mars (skorpiontaggen) - det kan vara hans egen preferens för koncisa one-liners som var "fader" till detta banala format.

Zuckerberg har inga större problem, Solen i godmodiga Oxen pratar på om livets enkla ting. Månen i Vågen gör honom dubbelt förankrad i Venus valör. Venus är associerad med livets goda och sötsaker. Sanskritordet för Venus, Shukra (med stumt slut-a och därför "Shuckr", påminner inte utan anledning om vårt "socker", och amerikanens efternamn innehåller lustigt nog socker på tyska - zucker. Socker ger inte djupa tänkare, men väl behagsjuka typer.


Jack Dorseys Skorpion har i teorin samma problem som Fredrik Reinfeldt, hans aktiva livsväg tecknas av Vatten ett kännande element som sedan, via Månen i Luft, söker översätta känslovärlden till ord - Reinfeldt använder många ord men säger aldrig något. Det är för att Solen i Kräftan alltid garderar sig, aldrig vill riskera att bli stående som ansvarig. (Kräftan söker tvärtom Stenbockens - den starka yttre formens - beskydd). Reinfeldts feghet har diskuterats i medierna från tid till annan. Det är alltid andra som har problemen, aldrig han själv. 

Dorseys Sol i Skorpionen är klart mer hårdför än en Sol i Kräftan, notera bara skillnaderna i deras underliggande disponenter (Månen respektive Mars). Skillnaden i disponent indikerar också en skilnad i intensitet. Kräftan är mild, Skorpionen undertryckt intensiv.

Skorpionerna är, som traditionen har det, tysta och vaksamma. Sen, plötsligt, sticker de till - t.ex. i max 140 koncisa tecken. Hur fungerar en sådan Sol mot en Måne som söker återspegla i Luft (artikulerade tankar, verbaliseringar) det som det vaksamma skorpionögat fixerat en längre tid?

Är det här vi har en nyckel av den markanta toppen av Nobelpristagare i litteratur? Är Sol-Skorpionen så konstruerad att den ser distinkta scener med större skärpa än den i jämförelsen vaga Sol-Kräftan (se Reinfeldt). Då är det bara för Månen (sinnet) i Luft att äga en tillräckligt god vokabulär för att sätta ord på den pregnanta bilden.

I ett sådant här fall kunde man plötsligt se Twitter, inte som ett fördummande format utan som ett redskap för att träna sig i konsten att skriva pregnanta one-liners. Författare blir den som lyckas få till så många klatschigheter att det räcker till en hel roman. Eller?

Problemet är bara, alltjämt, att Twitter inte lanserats som en hjälp till självhjälp för att lära sig skriva distinkt utan som en social infrastruktur. Det lilla jag tittat in i Twitter-flödet av röster och meningar har inte givit mig någon mersmak. En flod av kortlivande åsikter... En dröm utan mening och mål.
 

Inga kommentarer: