Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 22 maj 2011

Det ultimata mobbhoroskopet

Tillägg 2022: "Mobben samlades tidig morgon" sade en källa vid tiden för denna text. Nu heter det "samling i gryningen" (med vilket får förmodas före soluppgången eftersom en soluppgång rimligen borde ha satt sig i folkminnet. Horoskopet nedan har en Tvillingascendent och även om man flyttar fram tiden till "gryningen" - cirka 04.00 gäller alltjämt samma ascendent, fast senare.Mobben har redan nedkämpat försök att stävja den före den tidpunkt astro.com ger. Vilket horoskop är mest sant? I Båda fallen Luft-ascendent (frihet).
 

"Frankrike störtade monarkin men behöll respekten för arv, titlar och välarrangerade äktenskap", skriver Olle Svenning i AB om en elit som inte förmådde fatta att valutafondschefen Strauss-Kahn verkligen syltat in sig.

Det finns anledning att återvända till morgonen då Bastiljen i Paris stormades, ett lämpligt datum för att studera den nya sekulära människan och frågan hur mycket åt helvete det går för människan när hon bevarar den gamla ordningens respekt för hierarki, men sänker taket så att Gud och alla änglarna exkluderas från ekvationen och människan tar på sig uppdraget att definiera och efterleva en egenkonstruerad moral.

*****

Jag kan föreställa mig en och annan som kommit till den här bloggen under dess tvååriga existens, förväntansfull över att läsa något fint om "sitt" tecken - och blivit lite tillplattad. Här är ämnet inte egoboost, sånt är för dem som sysslar med att bygga livslögner - som tydligen fransmännen. Några av den antika zodiakens tecken har periodvis farit alldeles särskilt illa, bl.a. Kräftan som redan från början associerades med vad Platon kallade kosmos irrationella Själ, ett slags tillvarons grumliga källarvåning.

Någon kanal sände filmatiseringen av seriehjältarna Watchmen på tv, och hallåan nämnde att där den gjorde succé i USA passerade den svenska översättningen (Väktarna) helt oförbemärkt förbi. Kunde gott tro det - åtminstone filmatiseringen var en dystopi över den sekulära människan med långa monologer av rent filosofisk art.

Mängder av samtidsmänniskans förvillelser passerade revy, som t.ex. den sekulära ateismens nihilism - en föreställning, uppenbarligen nedärvd från Franska revolutionens religionshatare, att av någon anledning bara människan utvecklat medvetande i universum och att dessutom den sekulära människan, som enbart valt att tro på sina fem yttre sinnen (en nattlig dröm kan inte, får inte innehålla något kunskapsgrundande i denna fascistiska världsåskådning), bara hon kan göra anspråk på att förklara vad universum är. Det är dött, säger nihilisten (förespråkaren av död intighet).

Nej, jag kan förstå att svenska serietidningsläsare, vare sig småglin eller de med kulturella pretentioner, inte relaterade till Väktarna, inte om den höll samma ambitiösa nivå och typ av diskurs som filmatiseringen.

En annan av de sekulära svenskarnas varbölder är den antika astrologin, utformat av tidiga vetenskapsmän i Babylon som också var präster och, händelsevis, betraktade nattliga drömmar från gudarna som kunskapsgrundande. Det är inte den enda kultur som kommit fram till den saken. Härvidlag verkar det sekulära väst snarare ha fallit in i ett blackout-tillstånd jämfört med mänskligheten i övrigt.

*****

Jag nämnde att Kräftan, och Vattenelementet överhuvud, utpekats som en infektionskälla på bloggen. Den betydelsen finns även inbäddad i enkel astrologi eftersom Lejonet - Solen, kungen - har som sin motpol den mottagande Kräftan, Månen, undersåtarna eller den ansiktslösa massan som lånar sig ljus från den gudomlige.

Därmed blir också Kräftan pöbelns eller mobbens tecken, och tankarna går till tecknets kvalitet, det lidelsefulla Rajas och folkhavet som just havsvågor som vältrar sig fram, helt oregerliga och drivna av något annat än den avklarnade rationalitet Platon ville människorna skulle ta till sig.

Eftersom den franska mobb som stormade Bastiljen - Franska revolutionen och det moderna, sekulära västerlandets födelse - gjorde så i Kräftans tecken råder det knappast någon tvekan om att det här är det ultimata pöbelhoroskopet. I tidigare inlägg har jag fokuserat på att det helt saknar kontakt med Platons högre verklighet: den supralunära, himmelska sfären av eviga och inte mångalet flyktiga sammanhang.

Det är helt logiskt att en pöbel som revolterar över ett högt skattetryck och allmän ofrihet under adeln inte är intresserad av de högre värden i livet som traditionellt utgick från de högsta stånden och predikades ner mot dem själva. 

När jag nu ritar upp kartan ännu en gång, och med en ganska exakt tidsangivelse - mobben var i rörelse halvtre på morgonen den 14 juli 1789 (källa) - ger ascendenten ett ännu tydligare horoskop.


Tvillingarna på ascendenten är lite udda från de andra 11 tecknen, för i schemat för planeternas verksamma natur har den bara Venus med sig som en välgörare (Venus härskar över det femte Våghuset som är ett gott trikona-hus).

Men varför är det tredje Lufttecknet Vattumannens härskare Saturnus bara en neutral faktor, när också Vattumannen ockuperar ett gott trikona-hus?

Här tycks den indiska tanken följa läran om planeternas vänskapsförhållanden. Merkurius, horoskopets förstahushärskare (eller som den brukar kallas i västastrologin om ingen planet stiger i förstahuset, "horoskopets totalhärskare") har en vän i Venus, men möts med indifferens eller neutralitet av Saturnus. Merkurius ser Saturnus som sin vän men denna tillgivenhet är inte besvarad från den strame och kylige!

Det här är nu bara en liten utvikning, för det intressanta är de tre planeter som pga. av Tvillingarna som ascendent kommer att härska över onda hus och därmed bli agenter för ondska eller problem. Jag måste erkänna att de indiska reglerna förbryllar för det finns undantag.

Dessa tre är Solen, Mars och Jupiter. Solen kanaliserar ont genom sitt härskarskap över det onda tredje intellektuella och krigiska hårklyvarhuset (vars bhava karaka är naturligt onda Mars - logiken i det indiska systemet är här god). Vidare Mars som råder över det onda sjätte (bland annat fiender) och det 11e för inkomster via karriär - men detta senare är inte ett ont (dussthana) hus!

Jupiter, till sist, filosofins och religionens planet, är märklig i rollen som verksam illgörare. Jag upprepar regeln här:

Den tillfälliga härskaren över ett angulärt hus (kendra, 1, 4, 7, 10) är en verksam illgärningsman om den är naturligt god och verksamt neutral om den är en naturlig illgärningsman! 

*****

Däremot är det ju för horoskopets och den historiska milstolpens vidkommande inte svårt att förstå: vad kände väl mobben för religion och kyrka? Allt de ville ha var bättre materiella villkor här på jorden! Mycket riktigt leder Franska revolutionen fram till ytterst ofördelaktiga resultat för religiösa. "Förnuftet" upphöjs till ny religion för en tid. Jag minns inte riktigt de kaotiska turerna innan revolutionens överdrifter och förföljelserna mojnade.

Men folkhopen Kräftan ockuperar det synnerligen prosaiska andra huset för privatekonomi och i detta fall då ekonomin hos en klass eller intressegrupp. Klockslaget ger fantasiska resultat. Så här ynkligt var alltså motivet för revolutionen. Pengar. Kräftans härskare Månen disponerar här över Solen vilket rent teoretiskt kan uppfattas som att fel nivå har tagit kommandot. Den sublunära, fallna och enbart själiska människan i all hennes irrationalitet står i vägen för den supralunära och gudomliga Solen. Ett töcken framför solögat som agerar avfallet och autonomt och inte sällan i total strid med den gudomliga planen. Anden är impotent, sade Goethe - tillämpbara ord på en sådan här konfiguration.

Jag återkom till samma låga mentalitet i samband med en gayparad i Stockholm som under några år alltmer spårat ut i offensivt och vulgärt beteende på allmän plats. Den sublunära förgiftade mentaliteten visar sig som tydligast när individerna inte ens hänger ihop med sina biologiska kroppar längre! Kartan för paraden antyder att ansvariga dragit öronen åt sig eftersom Saturnus, censorn, kontrollerar den okultiverade sexualitetens Mars i tolfte huset (där saker hålls utanför offentlighetens ögon).

Dock indikerar horoskopet samma förfallna mentalitet som det för Bastiljens stormning. Notera hur gayparaden hyllar - genom att placera Solen i undervattensläge på toppen av världsliga strävanden (10e)  - vad som är en fysiologisk/psykologisk sjukdom; Solens disponent befinner sig i det onda sjätte hälsohuset som står under stark påverkan av den extremt märkliga oppositionen från Mars libido och formfixeringens Saturnus.



Ett annat, delvis helt annorlunda fall är Nya Moderaternas ledare Reinfeldt, vars Sol-Kräfta ("huvud under vatten") upplever världen först efter en filtrering genom Mån-Vågen, ett komfortsökande och mentaliserande tecken.

Men eftersom Solen i Kräftan står för mobben, de fallna (vare sig i gayparad eller egoistiska 1700-talsfransorer som inte vill betala skatt), leder den esteticerande Vågen till en dissociation inom Reinfeldts psyke - hans sinne söker identifiera sig med pengarna och dissociera sig från den han egentligen är på andens nivå, en Kräfta, en i mobben. Det är därför vi ser så tydliga tecken på mobbning i alla de delar av hans politik som riktar sig mot dem som har mindre på fickan än han själv. En så ovärdig människa som statsminister. Nå, allt är övergående...

I horoskopet för Bastiljens stormning råder enbart mobbens samstämmighet, för även Månen befinner sig i det irrationella och begärsfyllda Vattenelementet. Och som synes är det tionde husets MAKT som lockar pöbeln denna tidiga morgon i Paris. Månens konjunktion med kontrollplaneten Saturnus i tionde bara understryker hur diktatorisk och ond i sinnet den nya sekulära människans födelse är.

Det är nästan så man förstår de hitlerska drag som plöbelfalangen av de västerländska värderingarna, Humanisterna, uppvisar i Sverige. Jag gissar att några av dem, kanske ordföranden Sturmark själv, vid tiden ifråga var en pösmunk till aristokrat, blev nackad i giljotinen och nu, i en historisk överreaktion, försöker göra bot genom att hata religionen, dvs. den nominella kristna tro han som fransk hycklande adel på 1700-talet bekände sig till.

Själar är organiska och deras färd genom århundraden märkligt diffus, fylld av extrema feltänk så länge de är berusade och förgiftade av den Irrationella Själen!

Horoskopet för Bastiljens stormning uppvisar (som nämnt tidigare) en total gyttjegröt. Vattenplaneter i Jordhus och vice versa. Inte ens Tvillingascendenten (en tänkande kritiker) lyckas hålla näsan över den sublunära sfärens ytskikt för Merkurius har plumsat ner i Vatten. Med den iakttagelsen är vi tillbaka till bloggens först enkla observationer av Elden, Luften, Vattnet och Jorden - och varthän människor och skeenden naturligt tenderar om de inte praktiserar andlig och mental disciplin.

Frankrikes nuvarande horoskop är en annan sorgesång av precis samma typ som det för Bastiljens stormning av en mobb pengahungriga Reinfeldt-kloner. Den svenske politikern t.o.m. repriserar den narcissistiska tonen hos fransmännen, deras överdrivna behov att klä sig chict och diskret, i detaljerna signalera att de är lite förmer (än t.ex. föregående Jordtecken, den rustika och enkla Oxen - nästföljande Jordtecken, Stenbocken, är den som anger form, vad tiden är liden och därmed modets växlingar).

*****


Se även: Ett engelskspråkigt blogginlägg som frågar hur Franska revolutionens storvulna ord så snabbt degenererade i blodtörst och massmord. Ateismen är svaret. Matematiska fysikern David Berlinski har i sin "The Devil's Delusion" redovisat hur många miljoner som dött under den sekulära människans välde bara under 1900-talet. Chockerande!

Inga kommentarer: