Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 15 maj 2011

Brun smuts, säkerhetsrisk på offentlig plats


Brun utblick = fiende till de eviga Idéerna

De rasistiska Sverigedemokraterna har fått ännu en martyr. Nazisympatisören Erik Almqvist vägrades bord på Göteborgsrestaurang av "säkerhetsskäl" (AB).

Lustigt nog noterade jag den självuppoffrande Venus i Fiskarnas tecken även i samband med den andra Sverigedemokrat som fötts under denna allt för fina placering. Tokstollen som troligen skar sig själv i ansiktet och anmälde det som misshandel för att - exakt som den martyriska Fiskarna - kunna "lida för sin sak". 

Venus i Fiskarna kan i vissa fall blir ett rent martyrkomplex och placeringen skulle kunna vara en del i en sadomasochistisk läggning. Och här har vi då i Almqvists fall en martyr för rasismens sak.



Visserligen rymmer himmelen ett storkors i Sattva guna (se tidigare illustration av samma himmel). Men det hade rasisten Geerd Wilders också, uppenbarligen är inte Sattvas tendens att söka öppningar på ett upplevt problem i sig någon garanti för vettiga åsikter.

Antar vi Almqvists födelse medan Månen ännu är kvar i Oxen, kan vi med ett Chandra lagna-horoskop kommentera husplaceringarna. För Oxen är filosofiplaneten Jupiter en verksam illgärningsman. 

Vad detta innebär i praktiken är oklart. I en del fall kan det betyda att människans religiösa och/eller filosofiska strävanden gör henne föga gott. I det här fallet är det uppenbart ett val av en livsfilosofi som dessutom aktiverar sjätte huset för fiender!

I ett ögonblick av självrannsakan inser bloggaren att han själv har en ascendent som förvandlar den goda Jupiter till en kanal för elände och dessutom har planeten i fiendens sjätte hus! 

Men för undertecknad är filosofin inte naziinfluerad rasism utan Platons filosofiska idealism, som distinkt skiljer en andligt renad människa i kontakt med de eviga idéerna från en fallen människa som bara flyter med i världens nyckfulla brus av tillfälliga sanningar eller åsikter. Men i båda fallen alltså en filosofi som bygger på någon slags polarisering, av två ytterlighetslägen. 

I ett ytterligare steg kan man också diskutera värdtecknet. Vilket zodiakmotiv ser respektive horoskop som en fientlig filosofi (Jupiter filtrerad genom det världsliga sjätte huset)? 

Undertecknad har Skorpionen här, den egoistiska och driftstyrda omedvetna djurhalvan av människans själ, fixeringen vid synd och död. Det var också Platons "fiende"! Hans berömda liknelse av själen som bojad i en grotta ÄR Skorpionen: Tamas guna som bojar fast, och Vatten som det förmörkade psykiska rum som är våra liv i denna sublunära undervattensbubbla. (Minns att Platons Sol lyser in i grottan från en plats utanför - den supralunära halvan av livet, andesjälens verkliga hem.)

Varifrån upplever nazisympatisören en för honom fientlig filosofi? Från Vågen, symbolen för själva idén om harmoni och endräkt mellan människor! Han accepterar inte tanken på att alla har ett jämviktsförhållande med varandra. Så typiskt en rasist, eftersom själva rasismen är ett hån mot idén om alla människors lika värde och inre samhörighet - den slutsats alla ädla filosofier i världshistorien har dragit. 

Rasism är för universums lägsta skithögar, svårare är det inte. De här själarna är ingrodda i sin egen attitydmässiga smuts och de ser och förstår nästan ingenting.

Den här rasisten visar med sin baktunghet i Jordelementet att han fastnat på en låg intellektuell nivå: han gör åtskillnader i resning mellan olika själar (unga/gamla själar) till en fråga om "det bruna" - om människors rent materialistiska bevekelsegrunder som t.ex. deras hudfärg. Detta är inget annat än en korruption av den korrekta dualismen som vet att alla människor sitter i samma båt och kämpar för att nå högre än sitt jordbruna och kroppsfixerade tillstånd.

Storkorset i Sattva guna tycks därför missbrukas på denna himmel. Den rörliga kvalitetens hela finurlighet går ut på att lösa "problemet" som Almqvist känner: att det pågår för mycket "rörelse" (sattva) runt hans baktunga fixering vid sin lokala plätt på Jorden (Oxen). Samma rörelse som stör hans loja Oxe (dvs invandring) driver honom att finurligt söka argument för att få bort samma sattviska rörelse (invandringen). Hans intelligens är nu så låg att det blev rasistiska tankegångar. 

Låt oss prova intelligens mot Chandra lagna-horoskopet. Merkurius/Buddhi är en verksam välgörare för Ox-ascendenter. I kombination med ett storkors i Sattva kunde man nu förmoda en bra intelligens. Så vad är det som stör?

Uppenbarligen är Oxen enormt viktig i horoskopet, här ligger alla de tre nyckelplaneterna Sol, Måne och Merkurius. Och då måste deras disponent Venus studeras. Den är som vi sett martyrisk och osjälvisk i sin placering. Men är den självuppoffrande för en god sak? Det vet inte av enbart "Venus-i-Fiskarna". Vi måste vidga blicken och väga in fler faktorer.

Och nu kommer problemet: Venus är korrumpera av båda de naturliga illgärningsmännen Mars och Saturnus i Jungfrun, som vi redan från andra studier vet har en negativ och diskriminerande grundton, den värnar bara sitt eget. Så den här Venus-martyren är i själva verket rätt självisk?

Frågan är inte helt enkel, eftersom Ox-ascendent för Saturnus - den snåla och kärva gränsdragaren - till en verksam välgörare i det här horoskopet. För den här människan är snåla gränsdragningar av godo! Betyder det att han har rätt i sin syn på att stänga gränserna mot andra?

Nej, liten tuva stjälper ofta stort lass. Hela mannens känslor och tankeliv är alltså Oxens, och Venus kontrolleras från den restriktiva människans Saturnus. Men är då Saturnus-Jungfrun rättrådig. Sista ordet får den omoraliska Mars som i samma tecken angriper Saturnus och gör att Almqvist representerar en sjuk eller skadad typ av restriktivitet.

Inte heller nionde för öppet samvete och god filosofi fungerar eftersom niondehärskaren Saturnus, återigen, är angripen av omoralens Mars. Ren brun skitfilosofi med andra ord.

Och här har vi en viktig tanke om den "verksamma välgöraren" Saturnus: rasisten har den på sin sida och kan därmed tänkas vara framgångsrik eller åtminstone effektiv i en restriktiv utblick på livet. Det är i den bemärkelsen Saturnus står honom bi snarare än att utgöra en broms eller ett hinder för honom själv. Men när det gäller kvaliteten på på den saturniska restriktionen, då ser vi att den är "Mars", dvs både naturligt ond och även i hans fall en verksam kraft till det onda. Mannen sprider skit till filosofi omkring sig.

Hela hans liv och tankeverksamhet bottnar ytterst i den själviska och gemena Mars-Jungfrun, en av zodiakens fulaste placeringar när den får för mycket ansvar. Impulsen (Mars) handlar nu i Jungfrun om att separera det ena från det andra, diskriminera.

Om Mars-Jungfrun får råda över andra planeter (som den här indirekt har tagit kontroll över hela Sol-Mån-Merkurius-trojkan), tar sig diskrimineringen en omoralisk och ondsint ton. Dessa kan bli krigshetsare på lägsta medvetandenivå. Jungfrun har en styrka i att se renhet men här blir det krig för "rasrenhetens sak". 

Vi har sett hur det enda sinnelag som tydligt stod ut i ett tjog tyska nazister från Andra världskriget var just Månen i Jungfrun. Säg att dagens skönhets- och kosmetikaindustri (kemikalier = Jungfrun är ett laboratorietecken) är en godartad version av Jungfruns oförmåga att fördra allt som inte är "rent i linjeföringen". Jungfrun kan reta upp sig på en finne så att hon helt glömmer att helheten överlag är helt okej. På den nivån av inskränkthet verkar det främlingsfientliga tänkandet.

Inga kommentarer: