Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 9 maj 2011

Boendeklyftor & zodiakens mörka zoner


Idylliska villaförorten Bromma 1974 -
innan kapitalismen började
skylta med sitt vanställda ansikte

På morgonradion, i ekot, SCB-statistik som visar hur Sveriges höginkomsttagare grupperar sig i en liten förort till Stockholm, känd för sin villaidyll (även DN men ingen nyhet för SvD, vad jag kan se). Där solar de på altanerna och pysslar om sina tomter, finansvalparna nu några år in i sin självtjänande karriär och människorna i medievärlden som utåt låtsas vara angelägna om världens gång. 

Det är en bedrövande att höra om villaförorten Bromma som jag gästade några år i mellersta tonåren när min rastlösa barndomsfamilj gjorde en anhalt i Stockholm. Visst anade man att något var ruttet i staten - en gång hörde jag viskningar om de två klasskamrater som bodde flerfamiljshus - sickna avvikare mot övriga 28 i villor!

Inför ett prov i engelska avböjde mumlande flera klasskamrater att berätta vilka sidor provet rörde - jag hade missat uppgiften och fick tydligen skylla mig själv. (Advokatsonen mxxxx gav vänligt nog informationen.)

Wow, bostadskvarter vars invånare redan fostrats till självisk missunnsamhet!

Med bästa resultaten på engelskaproven i hela klassen kunde läraren ändå inte ge mig högsta betyg efter ett läsår. Jag var ju ny i klassen och mina resultat skulle innebära att någon annan i gruppen fick stiga ner till betyget fyra.

Jag tänkte inte så mycket på de här små missljuden vid fjorton, femton, men så här låter faktiskt upptakten till ett riktigt skitliv, fyllt av ogrundade åsikter om att tillhöra de bättre.

Men det var då, på 70-talet, och morgonradions villapriset avslöjar att förorten helt spårat ur. Huset min framlidne far sålde för 2 miljoner 1978 skulle gissningsvis nu kosta 12. Som statistikern på radion sade, "vi lär inte hitta några lärare och sjuksköterskor här", människor i karriären flyttar dit andra rika bor för att befästa inför sig själva (och andra, via sin bostadsadress) vad slags sort de är.

Den Nya Moderaternas, brommaiternas mentalitet, inger inte förtroende för den mänskliga arten. Individer tycks inte i första försöket klara frestelsen att stanna vid enbart ett liv inrättat för den egna personen.



*****

Men inget nytt under solen. Gruppen finns redan kartlagd som idé i den antika zodiaken. För det väl ingen slump att den indiska visheten gjort följande gruppering och kombinerat dem med vissa företeelser. Vi talar naturligtvis nu bara om de krummaste uttrycken för avgränsningens princip. (Det finns ett spektrum av uttryck för vart kosmiskt postulat.)

  • KRÄFTANS TECKEN
  • MÅNEN
  • FJÄRDE HUSET

Det förvånade mig att den vediska astrologin kastade in ett så prosaiskt nyckelord som "kapitalvaror" i fjärde huset. Den vediska modellen hade redan förbluffat genom att ha två hus för ekonomi (2a och 11e) och inte som den västliga avläggaren enbart ett.

Men rapporten om det Moderata livet, att dra sig in i ett segregerat, skyddat boende och undvika den solkiga verklighet man inte gjort något för att förbättra, "ideologiskt" inte ens velat bidra till skattevägen, utan tvärtom varit språngbräda för det egna goda, privatistiska livet.

Den nya statistiken rimmar utmärkt med den indiska tanken om att fjärde huset - Hemmet och Privatism - är nära förenat med kapitalvaror. För är inte hemmet för de allra flesta den största kapitalvaran?

Här kan vi nu också börja förstå den privatistiska Sol-Kräftan Fredrik Reinfeldts hemkommun Täby bättre. Där har de allmännyttiga bostadsalternativen "gasats ihjäl" och den som vill bo i den här stockholmsförorten har inga valmöjligheter alls (så mycket för Moderat frihet) annat än att skapa sig ett privat kapital och KÖPA sig sin trygghet eller boyta.

Det säger sig själv att Moderaternas politik avslöjar en filosofi som kommer att bli det här landets undergång på lite sikt. Jag trodde jag var radikal som förutspådde ett framtida inbördeskrig i landet där de medellösa börjar kasta brandbomber mot de besuttnas villor (förlaga: gamla tiders bondeuppror), men även politiska bloggaren Jinge var inne på samma idé häromdagen.

Och då kommer vi in på nästa intressanta association till Kräftan, denna "grundprincip" i tillvaron: dess skal som naturligtvis motsvarar hemmets ytterväggar eller ringmuren runt det exklusiva bostadsområde vars innevånare lever i myten att de har något att förlora på att delta i omvärlden. Här är sjukdomen cancers hemliga orsak: en cell i samhället sluter sig och vill inte längre interagera med helheten.

Se hur Sol-Kräftan Fredrik Reinfeldt slutat kommunicera, han tar inte längre debatter. Det är lätt att tänka sig en maktens arrogans med näsan högt i vädret, men han uppvisar egentligen Kräftans arttypiska beteende: söka backa ur hotande situationer genom att gå sidledes och diskret försvinna ur blickfånget.

Det är mycket typiskt att han snabbt avböjde debatt med nytillträdde (s)-ledaren Håkan Juholt som av allt att döma har Solen i Lejonet. Efter det här inlägget blir det begripligare varför Juholt är Reinfeldts nemesis. Det är så skrivet i ödet.

*****


I antiken sågs Solens stabila medsolsrörelse som uttrycket för sannhet, sundhet och det riktiga. Den korrekta "framåtblickande" banan benämns  dexter, varav t.ex. det engelska ordet för ett kapabelt handlag - dexterity.  

Den variabla Månen representerar istället "mörkrets väg" och var därmed sinister på latin, i modern engelska "försåtlig" eller till och med "illvillig". Ursprungligen "att stå till vänster", varav den politiska vänsterns påstått subversiva intentioner och ondska. Detta förstås ur perspektivet av dem som tror sig följa Solens korrekta bana.

Det går inte att dra alla med födelsedag i Kräftan över en kam, men i teorin visar en "dexterisk" Sol i Månens tecken att man gjort säkerhet på hemmafronten och kapitalism till sin melodi. Kräftans tecken föder cancer i samhället och inom individen själv eftersom detta sinistra tecken vägrar följa den gudomliga ordning som Solen tecknar. 

Samtliga sex negativt polariserade tecken indikerar för övrigt - som idé - den nedåtgående spiral som mer och mer tappar den andliga kontakten och förirrar sig in i planeten jordens illusioner. 

Det är de positivt polariserade zodiaktecknen som påminner om den här gamla läran. Vi kan se de plus- och minusladdade tecknen även i den grekiska filosofin (som helt klart hämtade sin inspiration från omvärlden). Empedokles, kallad de fyra elements fader, såg elementen driva sitt spel utifrån en än mer grundläggande dimension: den enkla dikotomin eller tudelningen - positivitet eller negativitet. Han valde att kalla paret för Kärleken och Hatet. 

De fyra elementen är subtil materia i universum men som tecken indikerar de också en färdriktning och det är "kampen" mellan Kärlek och Hat som är den egentliga regissören. 

Samma idékomplex hittas även i antik judisk mystik där de två urkrafterna kallas Ljusets och Mörkrets ande och beskrivs som Guds (Absolut Enhet) allra första verk, i linje med Första Mosebok där Gud via ljudvibration skapar Ljuset (Gud sade: Varde ljus.) Mörkret är strikt talat inte en Guds skapelse utan en logiskt nödvändig bieffekt av tillvarons fakticitet. 

Från det något affirmeras uppstår en Hånaren (Satan) som inte har något val annat än att negera den positiva affirmationen. Så ömklig är faktiskt dagens sekulärt ateistiska världsbild: en energilös parasit som suger näring av Livet alltmedan den förnekar allt utom sin egen tillfälliga existens. 

Det är inte förvånande att ärkeateisten Christer Sturmark, en så kallad Humanist, har en svår infektion i Kräftans tecken, tecknet som just symboliserar den inhägnad av mörker som backade in i sig själv då Ljuset bredde ut sig i skapelsens gryning.

Antiken kallade denna "fallna zon" som till sist koagulerade till materia och blev ett jordklot med omgivande atmosfär för "den sublunära sfären" - livet under falsifikatets och Hatets Måne. Solen är varm, Månen kall.

Den som ägnat antikens filosofer någon uppmärksamhet upptäcker att den begagnar samma schematik som astrologin, filosofer har bara inte haft något intresse av att se hur deras tradition en gång gick hand i hand med astrologin. Den senare bespottas i vår tid av en ibland högutbildad men ändå så okunnig mobb, Sturmark som ett lysande exempel på denna urbota obildning som poserar som "förnuft".

Utifrån Empedokles grundläggande inomvärldsliga dualism, är det enkelt att identifiera Kärleken. Den representeras av den friska och sunda och framåtriktade solära principen. Och dess tecken Lejonet, som naturligtvis är kopplad till just skapandekraft, obekymrad lek - och kärlek.

Ur ett perspektiv är Ljusen zodiakens mittpunkt och om Solen går åt höger, går Månen åt vänster och representerar den sinistra människan som skyr solljuset och inriktar sig på att skapa ett skyddande kräftskal för att bevara sitt. Den negativa polariteten är Hatets princip. Hat är att värja sig mot Kärlekens Sol som bjuder själen att "gå in i Ljuset" och känna enheten med alla människor och ting. 

Nu förstår vi plötsligt varför Månen i härskarläge i Kräftan stod ut med statistisk signifikans i genomgången av främlingsfientliga politiker och privatpersoner. Främlingsfientligheten är slutet på den negativa och hatiska spiral där den störtande själen allt mer kommer att kapsla in sig i en ren fantasi om att den har något att förlora på att beblanda sig med "världen där ute". 

De nya, intensifierade brommaiterna och besläktade invånare i andra grindsomgärdade bostadsområden, bör veta att de i andens värld bär brottslingens signatur och att deras nuvarande livsstil kommer att påverka deras återfödelse i nästa människokropp. Mer än troligt till det sämre. 

Det finns vissa tankar om evigheten där själen inte kan lämna kretsloppet förrän den sett och förstått livet ur alla perspektiv. Den som gömmer sig och sina privata rikedomar och låter fattigdomen breda ut sig på andra ställen i samhället har redan förpliktat sig till en återfödelse i den understa av underklasser. 

Vilket land och tid är i det här läget ännu inte bestämt, för filosofen Herakleitos, som arbetade utifrån samma kosmologi som Empedokles konstaterade ju att allt befinner sig ständigt flöde - Panta rhei. Men ett är säkert, antingen befinner sig själen på den spiralarm som färdas neråt, på Hatets eller den segregerande privatismens väg, eller på den uppåtgående spiralarmen som är Kärleken och den allinkluderande tankens väg.

Tyvärr, svenska folk. Ni valde Fredrik Reinfeldt som er furstespegel. Välj igen och välj då utifrån en mer begåvad spelplan. Ni kommer att må bättre som människor dessutom.

"Alla som är i himlarna vet vad som därifrån utverkas. De vet att de himmelska ljusen inte viker från sina banor. ... De ser att Guds verk inte avviker från deras tid att manifestera sig."

"För den rättfärdige är riktningen som månens väg tar sig ljus, men för syndaren är den mörk."

(Henoks bok, III, 1-3 & XLI, 6 - förkristen judisk text i vilken en obskyr astrologi skymtar.)


_______

Anmärkning. 

Illustrationen med Kräfta och Lejon, Måne och Sol, som även inkluderar månnodsaxeln, de matematiska positioner där Månen på sin bana dippar ner under solekliptikan för att ett halvt varv senare åter börjar ta sig ton gentemot Solen (stiga på nordliga latituder relativt solens plan), är händelsevis en detalj ur Elefantmannens horoskop - den miserabelt olyckliga människa där Naturen helt misslyckades formge hans kropp. Det är hans missformade kranium på bilden ovan.

Det är fascinerande att se hans Sol endast nyfödd i det supralunära Lejonets första grad medan Månen även den hemma är hemma i sitt eget tecken men involverad med en mängd "hungrande" och expansionslystna planeter. 

Den energi som pågår i Kräftans sublunära vatten tycks skapa en deformerad människa som en bisarr spegelbild i vattnet av Solens egentliga budskap. 

Elefantmannen Joseph Merricks födelsedatum är omtvistat (det finns två uppgifter), men pröva den 15 augusti 1860 och studera anhopningen i den cancerogena Kräftans tecken, tecknet som visar hur hus- eller cellbyggnationen korrumperas så fort en människa söker stänga av sig från omvärlden. Budskapet är ohyggligt talande.

Ta Elefantmannen som varning för att leva privatistiskt, se brommaiterna som en cancersvulst på samhällskroppen med Sol-Cancern Fredrik Reinfeldt som deras chefsideolog.

För risken är att vi i morgon själva kan sitta där med Livets bakläxa i en egen kroppshydda (4e huset) som speglar vår deformerade girighet i ett tidigare liv.

Inga kommentarer: