Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 24 maj 2011

Bodström, en diktares horoskop

Efter att två av Thomas Bodströms namngivna "kuppmakare" dementerat hans historieskrivning och flera menar att han oinformerat suttit på andra sidan Atlanten och diktat, slår det mig att den här sliriga typen troligen lider av astrologins "dissociationstendens", en variant av psykologisk dissociation som ibland leder till total självförljugenhet och desinformation utåt, ibland till oavsiktligt mörkande av viktiga fakta och ibland bara av viss tendens att tappa ord eller röra till logiken.

Kort sagt, horoskopet, som saknar exakt födelseklockslag och som först diskuterades i ett inlägg under oktober 2009, har inte ett psyke i stabila Oxens tecken. Bodström måste vara född så pass sent på dygnet att vi istället har sinnelagets Måne i Tvillingarnas tecken, känt för att framstå som opålitligt! Men Luft i dess rörliga fas eller kvalitet (guna), bara ter sig som opålitlig för den som inte hänger med i svängarna. Den som hänger med kan avgöra av egen kraft om det som sägs är logiskt, trovärdigt med mera.

En sådan, inte oviktig, förändring av en hörnsten i ett horoskop för ett helt dygn ger därmed en helt ny förklaring till den märkligt rumphuggna kommunikationsstil jag pekade på i det första inlägget. Detta är inte ett problem hos Månen i Luft som sådan, men väl ett symptom som kan antyda Vatten och Luft i osynk! 

Bloggen har det senaste året ägnat mängder av inlägg åt olika versioner av "dissociationssyndromet" och det är solklart hur väl Bodströms speciella slags ytlighet passar in på mönstret. Inget bränner fast i det sinne eller den själ som kallats Teflon-Thomas. Teflonpannan bara ruskar på sig så att fakta stuvas om en smula - och det gör folk förbannade. 

Här är med andra ord den medvetna dissociatörens avsiktliga manipulation av tanke och ord - jag pekade tidigt på att beteendet väl beskrivs av illusionister som förvillar ("dissocierar") människors uppmärksamhet från det egentliga skeendet genom att göra avledande manövrer med "fel" hand.

Hypotetisk Måne i Tvillingarna f.o.m. ~16.00

Det är förstås de flinka händernas och logikens planet i Fiskarna som drar uppmärksamheten till sig här - samtidigt både skadad och fallen enligt det antika schemat om planeters dignitet i olika tecken. Logikens planet i Vatten inverkar inte menligt på författarskap, när jag tittar på samlingen av Nobelpristagarna i litteratur är den inte signifikant underrepresenterad och jag har också egna intryck av det här som en rolig placering, något disträ och crazy ibland, men alls inte en i sig mentalt ofärdig natur.

Varför Bodströms skönlitterära författarskap är allmänt utskrattat ligger uppenbarligen i en kombination av flera faktorer. Och en av dem torde vara att Månen i Tvillingarna - sinnets rörlighet och förmåga att verbalt åskådliggöra sina föreställningar här kommer att baseras på disponenten Merkurius i Vatten. Sladder och förtal sorterar typiskt under Tvillingarnas elaka tunga och Fiskarna symboliserar allmänt kaos och är en skandalgenererande symbol. 

Att Bodström faktiskt lyckats läsa in en juridisk examen blir dock mer begripligt med Månen i Tvillingarna än Månen i Oxen, för nu mottar psyket en direkt välsignande aspekt från Lagens planet Jupiter i det med Tvillingarna besläktade Lufttecknet Vattumannen. 

I Vattumannen ligger också Mars som energiskt samverkar med Jupiter och förvisso gör att sinnelagets Måne i rörlig Luft snabbt fladdrar fram och åter mellan olika tillämpliga paragrafer i Vattumannens rymliga krus (tanke- eller luftrum).

Men dissociationen skapar ibland en olustkänsla hos åhöraren. Människan verkar inte vara vid sina sinnens fulla bruk De utpekade "kuppmakarna" i (s)-ledningen går rakt på sak: Bodström ägnar sig åt osakliga personpåhopp och saknar omdöme. Detta är exakt vad ett noggrant studium av svårare fall av dissociation givit för handen på denna blogg. Problemet lyser t.ex. med sin frånvaro i horoskopen för Nobelprisbelönta fysiker. Implikation: "vattenskallar" som Bodström tänker så pass illa att de straffat ut sig själva långt innan Nobelkommittén samlats för att fundera på vilka som bidragit till världens vetande...

Om vi, som här, använder sinnelagets Måne som ställföreträdande ascendent (klockslaget är okänt) faller lämpligt nog Lagens planet in just i nionde huset för juridik eller andra högre studier. Den här placeringen visar också vilken längtan Bodström hade att komma utomlands, nionde i sin enklaste betydelse blir just bara "utlandet".

Horoskopet rymmer tillkortakommanden också, men dessa har nämnts i det första inlägget.

*****

Om Bodströms s.k. skandalbok i medierna: AB, DN, SvD, Expr.

...och en bra analys av Martin Aagard! När han kallar Bodström en postpolitiker slår han huvudet på spiken. Teflon-Thomas och det slippriga förhållandet mellan känsloimpulser och fraser enligt horoskopet ovan låter sig väl summeras just så. Vatten står för föreställning och Luften rationaliserar Bodströms fantasier om den lyckade glidaren.

I ett tv-klipp i någon nättidning skrattade Boström till över siffran tio år (Juholts syrliga anmärkning om att han varit fotbollsspelare längre än politiker). Så länge hade inte Bodström stannat till i någon nisch!

Han beskriver sig alltså som en ytlig dilettant. Men det budskap han sände ut där var enbart riktat till högermänniskorna och de som sätter en ära i att bara glida in och ut ur sina yrkesprofiler - deras enda egentliga kompetens. "Take the money and run", var en av Steve Miller Bands bästa låtar på 70-talet. Det är också bara det Bodström handlar om. En egotrippad ensamseglare.

Och att Lena Mellin i AB kan se passion hos Bodström är bara ett tecken på att åldern börjar ta ut sin rätt. Hon bjöd en gång på vass politisk analys, nu stinker det bara trött borgerlighet om kvinnan. Så klart en klimakteriekärring väljer Bodström framför en mustaschprydd Juholt som nästan ser ut som en jämnårig, grånad kalufs och allt. Detta är grunden för hennes defekta bedömning av männens inneboende dynamik - en total ytlighet betingad av den egna positionen på livets väg. Solen i Vågen blir då och då så ytlig. Här är några ord om Mellins Våg-horoskop.


Anmärkning. 

För en födelse under Månen i Tvillingarna talar Bodströms svärmeri för USA och flytt dit. Nationens födelse ägde enligt den sideriska zodiaken rum i Tvillingarnas tecken, och relationen Sol och Måne är alltså den av "kaka söker maka". Dessutom är den amerikanska folkmentaliteten (Måne) av Vattumannens typ, vilken, som vi såg av Bodströms månhoroskop koinciderar med hans uppfattning om vari frihet (Jupiter) består.

Att också det amerikanska horoskopet dras med en bekymmersam "dissociation" (Sol-Tvillingarnas disponent Merkurius i sekteristiska Vattentecknet Kräftan) både förklarar nationens paranoida tendenser (efter 11e september) och varför Assange sedan blivit dess direkta fiende - även Assange hade en Sol-Tvilling vars intellektuella hederlighet degraderades av Merkurius-Kräftans subjektivistiska och irrationella egenheter!


Inga kommentarer: