Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 12 maj 2011

Andreas Weise & Bob Marley - unga värstingar


Lika barn leka bäst?

I Expressen förra året bekände Idol-deltagaren Andreas Weise sin stökiga och motspänstiga ungdom. Föräldrarnas kvartssamtal med lärarna varade i hans fall flera timmar, och där fanns också kokain med i bilden.

Eftersom hans berömda far Arne var en frånvarande far, får man anta att Andreas, nu när stöket är över (?) och han plötsligt blivit en präktig moralist i frågan om Jay Smiths gräsrökande (AB), har idealiserat sin far.

"Pappa har alltid varit ordningsam och har alltid skött sig och varit ett föredöme." 

Om inte jag missminner mig helt har Arne Weise talat ut om sitt alkoholmissbruk både en och två gånger i medierna och erkänt att linslusigheten genom åren kostat de nära och kära en hel del. Ett föredöme? Nå, vi bygger oss de luftslott som passar ögonblicket bäst...

Varför jag tar upp den skäligen ointressanta Andreas Weise (Idol-musik är inte min bag alls) beror på gårdagens inlägg om Bob Marleys bakgrund som värsting.

Det kan vara väl tunt att knyta honom och Andreas till den karga barndomsplaceringen Månen-i-Stenbocken, men det är ändå intressant att notera hur temat med frånvarande far figurerar hos båda två.

Där Marley valde Gud som ersättning för en permanent frånvarande fader hade vi Jupiter/Guru i Lejonet mörklagda åttonde huset. Hos Andreas Weise istället Solen i Lejonet i åttonde.




Andreas Weises extremt motspänstiga början på livslinjen (se hela resonemanget i Marley-inlägget) förstärks här genom att Månens disponent aspekterar sinnelagets område från Skorpionen.

Nu har Skorpionen den fixerade betydelsen i zodiaken av rötägg eller något som håller på att ruttna bort, och "permanentandets" planet Saturnus indikerar att unge Weise verkligen är ett rötägg som ur historiens mörker återfötts till en lämpligt dysfunktionell värdfamilj.

Ännu en av de själar som väljer att rehabilitera sig inför hela offentligheten. Och det ser ut som om Andreas Weise behöver en Jay Smith att trampa på för att höja sitt anseende ett snäpp. Detta är så typiskt den hackordningstänkande Månen i Stenbocken!

Inte för att den här sträva bloggen lät sig bevekas av Jay Smith heller, för den delen... Genuin astrologi är ett smalt nålsöga just därför att den återspeglar sanningen att det går tusen snubblande själar på varje som börjat få grepp om det här med att spela rollen av människa på jorden...

Sol i Eld och Måne i Jord indikerar någon slags variant på egenmäktighet eller vilja att klara av saker med den egna makten visar sig tydligt i den obändiga ungdomsfasen. Hur Andreas Weises liv ska sluta är enligt detta horoskop INTE SKRIVET I STJÄRNORNA. För Solen i Lejonet är sin egen arbetsgivare eller chef, och horoskopet antyder inte den väg mot ökad ödmjukhet som man såg i Marleys horoskop.


*****


Om man tillämpar läran med planeters verksamma natur på en månascendent, har till all lycka Andreas Weise Saturnus på sin sida. Det betyder att det förtryck eller den restriktion som utgår från Skorpionen mot hans eget stenbocksjag är en god restriktion. Saturnus är lagens verkställare och står här mitt i Skorpionens dynga och söker få ordning på det som räddas kan!

Det 11e huset är dessutom ett gott hus och representerar samhällsidealen. Jag har ett annat horoskop här, Skorpion till Stenbock, som hyser en närmast paranoid skräck för blotta ordet "knark" - stanna en stund och smaka på själva idén med Skorpionen som "psykiska förgiftningstillstånd" och Stenbocken som total torris, som politiskt korrekt kryper för världens (kejsarens) påbud.

Det finns en viss spänning i symboliken och den kan tydligen sprätta iväg åt båda hållen - från dekadent kokssnortare i fina förorten till präktig moralist i samma förort.

Det finns inget som i den här kombinationen i sig talar för något annat än fariséernas hyckleri - dem Jesus angrep för att putsa kärlen skinande blanka på utsidan bara för att vinna den banala opinionen.

Man ska nog främst se Weises påhopp på Jay Smith på samma sätt som folk som just slutat röka för egen del ofta blir helt olidliga för tobaksrökarna i deras omgivning.

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag kommer ihåg så väl när tidningarna på 80-talet började skriva om Arne Weise och Andreas mamma (innan Andreas var född....). Det var en större åldersskillnad mellan dessa 2 "äldre man - ung kvinna"... och ja, Arne Weise har ju själv på gamla dar' medgett sitt alkoholmissbruk också... Så var Andreas mamma den s k "medberoende" i denna relation då? som det sägs att det heter när man är tillsammans med en alkoholist. Kanske det... så då kanske de blev den perfekta dysfunktionella familjen då?