Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 22 april 2011

ZET:s solära kartor & socialt tänkande

Ibland möter man solära horoskop där osäkerheten om Månens placering är så stor att det är meningslöst att använda Månen som ett substitut för ascendenten. 

Som exempel på ett sånt horoskop kan man ta utmärkta Newsmill-debattören Daniel Wolski (s), som understryker att det visst finns skitjobb i samhället - det är bara att titta på den underliggande intentionen med sysslan och hur pass vidriga arbetsvillkoren är som arbetsgivaren erbjuder. 

Ett bra exempel på vidriga arbetsgivare som erbjuder medborgarna skitjobb skulle t.ex. kunna vara den sittande borgerliga regeringen. På slavhandelsmaner "slumpas" långtidsarbetslösa till de arbetsgivare som mot betalning vill ta hand om dem. Den arbetslöse sätts på svältlön och arbetsgivaren mutas med 5.000 i månaden för att ta hand om slavarna som inte gick att sälja på auktion. 

Fredrik Reinfeldt som Marknadskapitalisternas stjärtpojke tillhandahåller gärna billig slavarbetskraft åt sina Överherrar. Att stötta medborgarna med utbildningsinsatser är inte ens en idé i statsministerns värld, för sådant går helt emot hans överordnade våta dröm, att Marknaden ska reglera allt med sina utstötningsmekanismer och göra grovjobbet åt honom. 

Själv vilar han tryggt i sin laissez faire-inställning, en statsminister som lägger sig minimalt i eftersom han anser en reglerande statsapparat ett ont ting. För detta inhöstar Reinfeldt 140.000 kronor i månaden! Han är en slug jävel, det måste man ge honom.

Det intressanta är att han långtifrån styr landet med slaka tömmar. Tvärtom uppvisar han en arrogant diktators alla fasoner. Uppfordrande snålhet mot medborgarna - vilka han för övrigt misstror för att vara ett snyltande och lättjefullt pack ("sovande"). Dumprat om sitt parti som det enda partiet för arbetstagare. Vägran att ställa upp på intervjuer eller debatter, osv. En riktigt dålig härskare med andra ord, sådana som genom historien brukat möta, som det heter, ett våldsamt slut.

Vore inte svenskar ett "sovande folk" (fast på ett annat sätt än det Reinfeldt menade) skulle vi snart ha revolution i det här landet.

Själv är jag både humanistisk akademiker, språkmänniska och datatekniker. Nyfiken på allt breddar jag mig efter behov. Men den som är eller varit verksam inom många fält tycks bara förvirra dagens rekryterare som tänker i simpla mallar. Jag, tydligen värdelös i Reinfeldts typ av samhälle, närmar mig därför Fas III. 

Jag ser tydligt hur i grunden sjuk den nuvarande regeringens grundsyn som låter Marknaden av alla onda ting styra åt dem, och det ska bli ett sant nöje att se hur den här sagan slutar. Borgarna har tappat rorsman och de driver rakt in i en katastrof. Svenskarna kommer att börja minnas vad mänsklig kvalitet är, något som inte enbart kan reduceras till en fråga om köpkraft, vilket Reinfeldt försöker.

*****

Åter till Sveriges hopp, den yngre generationen politiker med vett och ett hjärta som ännu fungerar. Wolskis horoskop har i mina ögon en alltför osäker månplacering för att använda Chandra lagna-metoden, att räkna de tolv husen med måntecknet som det första, personliga huset. 

Återstår därför ett solärt horoskop som egentligen bara presenterar den naturliga zodiaken som man är van att se den, med Väduren klockan nio på urtavlan (motsvarande det första huset). Men med ett horoskop för hela dygnet utgår de tolv husen och vad vi tittar på här är egentligen bara zodiaken som en uppsättning idéer.




Strax efter klockan 13.00 lämnar Månen det stora hjärtats tecken Lejonet, och går in i kyligare och logisk-kritiska Jungfrun. Just den här Mån-Jungfrun mildras emellertid betydligt eftersom sinnelaget disponeras av en Merkurius som är försvagad i Fiskarna och dessutom kombinerad med den ädlaste av alla kärlekspositioner: Venus i allkärlekens tecken Fiskarna. 

Jo, Venus i Fiskarna har figurerat i ett främlingsfientligt horoskop på bloggen (om jag minns rätt), men alla regler har sina undantag och en komplett analys brukar kunna avslöja varför planeten missköter sig i just det fallet.

Månen i Lejonet, ett vidöppet sinne som tydligt svarar på Solens budskap om Vattumannens solidariska och kollektiva samhällsmedborgare är därför inte helt väsensskild i nettoeffekten, jämfört med den Måne i Jungfrun som här återvinner en humanitet den skulle kunna tyckas ha förlorat efter att bloggen hittad den bland såväl kriminella som invandrarfientliga (och bland de religionshatiska Humanisternas ledare).

Och här behövs verkligen ett fungerande sinnelag och själsliv, för horoskopet indikerar på andra ställen tuffa utmaningar. "Inget kommer gratis" när Jupiter "faller" i Stenbockens karga jordmån och lyckoplanetens disponent Saturnus själv står under attack från en aggressivt självhävdande Vädur. 

Faktum är att den här typen av kärva budskap är det man kan förvänta sig hitta i kriminella eller primitiva horoskop, men när människan själv är "god", antyds istället någon som inte räds att skita ner händerna eller göra grovjobbet. Minns resonemangen om varför brottmålsadvokater har "värstinghimlar"!

(I fallet Silbersky gick himmelen dock helt överstyr, och jag är inte säker på att han själv egentligen tror på det goda, han har själv sagt att han får en kick av att associera med samhällets dynghögar och ta dem i försvar!)

En annan källa till friktion på Wolskis himmel är förstås en Sol i Vattumannen som disponeras av en Saturnus i Skorpionen. Kombinationen som tecknar "socialt utanförskap" eller i värsta fall en person med tendenser att mobba ut andra. 

En Måne mildrad av Venus skulle effektivt (tror jag) undanröja den läsarten, men med Månen i distinkt opposition till Solen blir det mer tvetydigt. Lyckligtvis vet vi nu vilken väg Wolski har valt: han talar för de marginaliserade, de som stöts ut av ett samhälle med ruttna värdegrunder. Han är en av de goda.

I den vediska (indiska) astrologin kan ju den naturliga illgärningsmannen Saturnus under vissa omständigheter vara till individens hjälp, men för att utröna den saken krävs ett födelseklockslag. Här har vi inte ens en provisorisk månascendent för att fatta beslutet om det är en "god" Saturnus vi ser här, men måste utgå från att så är fallet. 

I så fall ska den starka Mars i härskarläge läsas som "angrepp" från egoismens människotyp på en resonlig gränsdragare som vet när folk bara söker köra med en. Saturnus står i Skorpionen, tecknet som spjärnar mot sönderfall och borttynande. Att det är tydliga arbetarklassbudskap kan ingen missa som läst om Saturnus eller de fyra kasterna på bloggen. 

Den veka Jupiter på nåder av Saturnus indikerar också att "gratis luncher", "in på en räkmacka" och allmän glidarstil inte ligger för individen. Den bekvämliga Jupiter förändras i sitt fall och livet bjuder inte på så mycket gratis medvindar. Skulle Jupiter ligga i ett hörnhus förändrades förstås den historien, men detta är nu ett solärt horoskop vilket f.o.m. detta inlägg kommer att märkas genom att husen inte är numrerade. Ett solärt horoskop tillåter inga resonemang utifrån de "personaliserande" husen.



PS. På visst bakvänt sätt anknyter det här horoskopet till förra inlägget om den hackordningsmedvetna skådespelaren Ethan Hawke...

2 kommentarer:

Unknown sa...

Jag vill bara passa på att tacka för en fantastisk fin analys och ett lysande blogginlägg.

Seaward sa...

Tack! Än har bloggen dock inte slutgiltigt kunnat hitta några enkla sätt att skilja den solidariska människan från den egoistiska och tur är väl det.