Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 28 april 2011

Tankar kring världsliga människor

Rubriken travesterar DN-skribenten Josefine Hökerbergs programförklaring på egna bloggen där underrubriken lyder "Tankar och kommentarer kring världsliga saker".

Jag blev nyfiken på horoskopet för en människa som i sin DN-artikel så medvetslöst faller in i smutskastningen av Scientologerna som jag i min ungdom på lite distans sett rädda livet på en olycklig ung kvinna från sitt missbruk. 

Ibland bespottas Scientisterna för att de är skeptiska till västerlandets övermedicinerande av sin befolkning - allt för att de stora kemijättarna ska tjäna pengar. Skandalnyheten nyligen att hela projektet med massmedicinering mot höga kolesterolhalter får säkert Scientologikyrkans grundare Ron Hubbard att le belåtet från sin himmel: 

"Så nu börjar de äntligen fatta hur de låter sig vallas runt i detta deras töcken till en falsk världsbild som ironiskt nog kallar upplyst."

Annars brukar den pöbelaktiga svenska opinionen, likt alla obildade massor världen över, rikta in sig på att Hubbard tjänade stora pengar på sina kurser i medvetandeträning.

Men snälla någon, från det att världens folk började mötas där handelskaravanernas vägar korsades har idéer och information alltid varit hårdvaluta! Även den heliga Dalai Lama är beroende av ett materiellt substrat så länge han går i denna värld.

Med lyxvaror från och till orienten bytte t.ex. kineser och greker också tankegods, filosofier och hela världsbilder. Det är därför vi idag har något som kallas "intellektuell egendom" och olika typer av upphovsrättsskydd. 

Idéer är också existerande ting. Detta har simpla materialister och mentalt efterblivna oerhört svårt att förstå. De senare är ursäktade, men inte materialisterna eftersom de gjort ett val av världsbild på basis av egoistiska böjelser.

De sällsynt tjuvaktiga unga svenskar som redan förstörts av sekularismens fåvitskhet var en katastrof som bara väntade på att inträffa. Med nätet kom möjligheten att generöst förse sig gratis med andra människors intellektuella slit. 

Hur lätt väger därför inte rösterna från den unga och indoktrinerade svenska apskocken i Newsmills kommentarspalter närhelst ett ämne som ens vagt påminner om religion förs på tal. Titta på dårarnas parad i spalten under Scientologikyrkans replik på DN-artikeln.

Först ut är en Anders B. Westin som deklarerar, "Vad du än skriver så tror jag inte på vad du skriver". Behöver mer sägas? Han omyndigförklarar sig själv och erkänner att han inte klarar att föra en intelligent dialog! Inlägget illustrerar så överdimensionerade skygglappar att ännu ett stickprov på det intellektuellt obemedlade folket känns motiverat.

Syskonet filosofi vet de här fanatiska sekularisterna inte ens vad det är. Annars skulle de väl börja angripa även västerlandets portalfigurer i disciplinerat tänkande, individer som Pytagoras och Platon. 

*****

Denna Hökerberg, som alltså tydligt bekänner vilken av världarna hon lever i, bör således uppvisa materialismens signifikatorer på sin födelsehimmel. Det är alltid lika spännande att ta stickprov, söka upp ett födelsedatum och se hur väl den egentligen ohyggligt generaliserande gränsdragningen mellan "negativt polariserade" zodiaktecken och "positivt polariserade" faller ut. 

Bloggens stående brasklapp, att man visst kan vara andlig fastän höljd i de sublunära elementen Jord och Vatten, ljuder lite ihåligt givet de "empiriska" rön som visar hur ofta tudelningen mellan en slags individ orienterad mot livet under Månen och en annan som söker livet bortom Månen verkligen rimmar med verkliga förhållanden.

Men t.o.m. de positivt polariserade (supralunära) tecknen har svårt att nå en vettig tankehöjd i det sekulära västerlandet. I synnerhet tycker jag mig ha sett att "rationalismen" - fritänkande Luft i kombination med den fysiska identifikationens Jord - resulterar i tankelivets begränsning till jordiska åsikter och omdömen. Omvänt ger kombinationen utmärkta naturvetenskapare, så kallade empiriker. 

Men Platon menade ju att tecknet på en "fallen själ" var just att den gjort sig avhängig av sina yttre sinnen. Att förneka högre verkligheter bara för att de är osynliga och luktfria - inte "empiriskt" verifierbara - är sannerligen inte ett mått på någon högre intelligens enligt den antika världens rationalister - de som trodde på ett förnuft (gr: nous) som existerar i en evighet som föregår tid och rum och därför svårligen kan beskrivas i mänskliga termer. 

För dem som inte har ett öppnat inre öga, direkt in i Idévärlden ger sig istället Nous tillkänna via effekter vi kan uppfatta med våra sinnen och vars existens vi indirekt kan sluta oss till. 

Det vill säga, inte för den naiva människa som bara glor på tillvaron och lapar i sig världen, men väl för den som funderar över fenomenen i tillvaron och upptäcker att allt egentligen är "tecken", att hela livet är oavbruten kommunikations- eller informationsprocess.

Just detta, universum ÄR information, är den hetaste tanken i vetenskapens framkant just nu. I den kristna beskrivningen är Nous lika med Guds eget medvetande. Astrologin studerar samma Nous via tecknen och planeterna! Allt ÄR information, det har mänskligheten vetat i hur många tusen år som helst.

Men inte fallna själar som Hökerberg, för vilka livet bara är ett ställe att konsumera. Det verkar av bloggen som hon ändå har en vag känsla av att något inte står riktigt till med henne, även om hon definierar sin olustkänsla i rent temporala termer. 

Oj, vilken konstig känsla att skapa sin egen blogg. ....skäms...lite för att ha skapat min egen blogg... Får lite känslan av att jag vill gömma mig under täcket. Och att det på ngt sätt är komiskt - här kommer jag fem år senare. (källa)

Hon syftar uppenbarligen på att ha börjat blogga så många år efter att tåget rullade igång. Det här löskokta svamlet från en människa orienterad mot "världsliga saker" är guld eftersom tankarna så tydligt kan spåras tillbaka till stjärnhimmelens utseende dagen hon föddes. 

Faktum att ordet "skam" hjälper att spika när under dygnet hon föddes. För skam har inget med en förmiddagsfödelse med sinnelaget i konstnärliga och harmonisträvande Vågen att göra, men allt med en eftermiddagsfödelse då Månen faller in i syndens tecken Skorpionen! Och att skamkänslorna relateras till tidslinjen förvånar inte när Solen passerar genom tidens tecken Stenbocken. Härskaren är som sagt Saturnus eller Kronos!

I praktiken enbart driven av de sublunära
tillstånden Jord & Vatten - "ett barn av värld"


Notera att detta var kvinnans nyckeltext - så som hon djupt försjunken i en materialistisk sömn presenterar sig och sin blogg. Det är därför inte förvånande att både en fallen, skuldmedveten Måne och en tidsfixerad Sol tittar fram i texten. 

*****

Tanken jag älskar att tänka: Vi tänker inte ens våra egna tankar, vi är radiostyrda från kosmos tills vi inser att religionen alltid berättat för hos hur tillvaron hänger samman. Det finns en "övervåning" som vi borde väga in i allt. 

Det visste Ron Hubbard som konstruerade en människobild som i stora stycken överensstämmer med den antika synen på själen och hennes besmittelse som utåtvänd. (Det vi kallar vår externa omvärld är i själva verket "negativ polarisering" - ett svart hål inom själen!) 

Men Hubbard var inte dummare än han hade näsa för affärer också. Det är intressant hur den hycklande pöbeln plötsligt protesterar när pengar kombineras med religion, fast de själva lever enbart under Satans kontroll! 

Pengarna är i bästa fall ett smörjmedel som hjälper att sprida viktiga idéer. Frågan som ska ställas är inte att idéer kan vara avgiftsbelagda utan om idéerna har varit till nytta för mig, jag som bearbetat dem i mitt hörn av det kosmiska förnuftet. 

De som inte ens tagit in informationen i sitt sinne (Månen) och öppet prövat den i sitt eget liv, har ingen yttranderätt. 

Frågan ur den filosofiska idealismens perspektiv, som hävdar att tillvaron ytterst är grundad i medvetandeströmmar eller tankar som tänks i Nous, är inte om idéerna är sanna eller falska, för det blotta faktum att de tänks eller yttras visar att de existerar, utan om de varit mig till nytta. 

Egen upplevelse är det enda kriteriet i vissa frågor. Och kan sedan flera med t.ex. övernaturliga upplevelser komma samman och stämma av och se om de haft samma typ av upplevelse, då är det början till ett verifierande av idévärldens objektivitet. Detta var filosofen Ken Wilbers argument för att det finns en empiri/objektivitet även i det en del avfärdar som ointressanta subjektiva utsagor. 

Själv har jag hittat några av mitt livs mest minnesvärda drömmar i hypnoterapeuten Michael Newtons arbete med klienter som minns livet "på andra sidan". Det var verkligen tankeväckande, men klarnar genast om man påminner sig psykologen Carl-Gustav Jungs försök att återbekanta västerlänningarna med Platons gamla lära om Idéerna. Jung kallade dem istället "arketyper". Astrologins tolv zodiaktecken är visualiseringar av lika många arketyper!

Men svenskarna är inte långt komna i dessa frågor. Istället har de specialiserat sig på att låtsas stå höjda över sitt ego. De är besserwissers som från någon högre höjd (Gud?) inbillar sig ha tilldelats rätten att ytterst avgöra vad som är rätt tänkt. Det har något att göra med att vi inget annat kan än ingenjörskonst i det här landet och därför satsar hårt på miniräknare och triangulering i den praktiska delen av verkligheten. 

Detta hyckleri som så tydligt utmärker "svenskheten" syns i nationalhoroskopet via skillnaden mellan en Sol i Vattumannen och en Måne i Väduren. Jag har nyss och även tidigare antytt varför landets Sol och Måne liksom lever i två skilda världar. 

Svenska nationalhoroskopet illustrerar väl att inte ens båda Ljusen i den positiva, supralunära polariteten ("Himmelen" på religiöst språk) är någon garanti om den övergripande trenden i västerlandet är av sekulär art. Tiden och dess anda är ett större ting än enskilda länders horoskop och mitt förslag till ett "västerlandets horoskop" har jag redan presenterat i kartan för Franska revolutionen. Där sattes ribban för "Upplysningen" - himmelen är helt och hållet "sublunär" eller inomvärldslig. 

Varenda planet i Jord eller Vatten indikerar - som idé (!) - en total förlust av koppling till kosmos och en mänsklig intelligens på en myras nivå. Lyckligtvis har mänsklighetens främsta skikt (kvantfysikerna) brutit sig igenom västerlänningens självorsakade förbannelse från Upplysningen. Många, ateisterna Humanisterna inte minst, tror dock fortfarande att 1700-talets tänkande är sista skriket...

Men redan i konstaterandet att svenskarna är sekularister, inser man att de också bara är ute och driver i en viss typ av föreställning - illusionen av att vara mer objektiv än andra. Detta är i själva verket varken en bättre eller sämre synvinkel än någon annan. Bra för somt men en oduglig hållning i många andra sammanhang.

 *****
Tekniskt tillägg.

Hökerbergs horoskop är intressant. Sällan ser man en så total låsning under Jordelementet. Solen i Stenbocken disponeras av den fria andesjälens direkta fiende, Saturnus. Här förfogar materieprincipens herre över såväl Ketu, Solen, Mars som Jupiter - filosofiplaneten här fallen i Stenbockens tecken. Det ligger nära till hands att tänka sig "materialistisk filosofi". 

Saturnus och Jupiter är neutrala till varandra men då Jupiter är fallen blir det Saturnus, materiens och begränsningarnas herre som totalt behärskar situationen. Och det hörs i den osäkra bloggingressen. 

Saturnus stryper även Mars, förefaller det så att krigaren, fastän upphöjd i Stenbocken, blir en stukad bas för vårt hypotetiska "fallna" sinnelag Månen i vämjelsens och skammens tecken Skorpionen. 

Hade inte Scientologerna existerat, skulle den här typen av psyke våndas över något annat istället. Symbolerna är så långt från Scientologernas idealtillstånd av "clear" eller klarhet man kan komma. I äldre kulturers språkbruk motsvarar detta exakt ett förutsättningslöst och öppet medvetande, men Månen i Skorpionen tycks ofta kämpa hela livet med sina egna negativa attityder. 

Här baserar sig Månen på en Mars som inte ens vill upptäcka friheten, djupt låst under en materialistisk och habituerad Saturnus som redan dödat frihetens Jupiter. Det är sitt egna själsliga slaveri, "världsligheten", DN-skribenten väljer att projicera på religionernas värld och då särskilt Scientologerna. Hon borde, med en stor del av svenska folket gå i terapi. Den här reliigionsbashingen är en folksjukdom, en mental störning.


Inga kommentarer: