Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 21 april 2011

Programmet ZET för att göra kartor till bloggen

Jag bestämde mig nyligen för att börja använda lunära istället för solära kartor som standard. Indisk astrologi har verkligen en poäng i att måntecknet berättar mer än soltecknet när exakt födelsetimma är okänd, och kändishoroskop saknar oftast tidpunkt.

Genom en hypotetisk Chandra lagna (månascendent) kan man referera till de tolv husen, låt vara mindre säkert än med en äkta lagna baserad på exakt klockslag. I ett solärt horoskop för hela dygnet existerar inte ens de tolv (numrerade) husen som tolkningsparameter.

Problemet är det urgamla programmet Astrolog jag hittills använt genom att ta en skärmpdump och manuellt rita in de få vediska aspekterna. Det klarar inte att kombinera en månascendent med en den antika helhusmetoden där huset är detsamma som tecknet och ascendenten bara en position någonstans i det första huset.

Övergången till finessrika gratisversionen av ukrainska ZET tycktes given. Det använder dessutom riktiga TrueType-teckensnitt så att zodiaktecknen och planeterna ritas mycket snyggare. 

Dessutom kan man justera förhållandet mellan horoskophjulet och informationstexten (namn, födelsedatum, m.m.) så man slipper skriva in detta manuellt (i Photoshop) och riskera felstavningar.

Men jag var inte nöjd med färgerna. ZET verkade inte kunna färga zodiaktecknen individuellt, och att måla hela tecknet enligt de fyra elementen gav en gräll dagiskänsla. När jag tunnade ut färgerna till pastellkulörer blev inte det bra, det heller. En läsare hade ytterligare invändningar mot de nya kartorna.

Jag tog en andra titt på ZET och upptäckte att konstruktören ologiskt gömt undan möjligheten att färga zodiaktecknen individuellt, så att zodiakbältet som sådant slapp bli en så distraherande färgchock.

Se upplägget i ZET här nedan. Man tror att man måste färga zodiakfälten som helhet enligt den långa listan med inställningar. Men så råkade jag högerklicka någonstans i fönstret och fick se att individuell färgning av symbolerna liksom lags till lite i efterhand...


(Programmet innehåller ofattbart många möjligheter att skräddarsy det efter eget smak och tycke för att vara ett freeware-program. Att färgsätta horoskopet är bara det lilla...)

Så efter en handfull inlägg i den grälla första versionen kommer horoskop utan födelsetid från och med nu att vara lunära och se ut så här (innan de vediska aspekterna ritats in):

Klicka för bättre läsbarhet.

Det är lätt att glömma bort att det finns tider när det råder extrema förhållanden på himmelen. Då visar det sig om programskaparen tänkt till lite extra. Exemplet visar ett horoskop från 1962, när rekordmånga planeter samtidigt befann sig i Stenbocken. 

Här kollapsar alla program om man förstorar planetsymbolerna för att de ska vara tydliga på små bilder. Som synes breder de sju placeringarna i Stenbocken ut sig över både Skytten och Vattumannen. Programmet löser knipan men det är inte vidare snyggt.

Programmet kan arrangera planeterna att hålla sig inom tecknet, men då blir det ingen plats att manuellt rita in de indiska aspekterna.

Lyckligtvis är det ytterst få horoskop som leder till sådana här komplikationer, och ovanstående inställningar av hjulet är en hygglig kompromiss. Jag har gjort den inre tomma cirkeln så stor att planeterna åtminstone närmar sig zodiakens ytterkant, men lämnar plats för att rita in de vediska aspekterna ytterst. 

Faktiskt hade programmet Astrolog ett smartare "tänk" som knöt planeterna till ytterkanten snarare än det jordklot den inre tomma cirkeln symboliserar. (ZET visar i själva verket västerländska aspekter i den inre cirkeln - ett fullständigt gytter!)

Men så mycket bättre är ZET i flera avseenden att det här från och med nu blir horoskoptypen på bloggen. Horoskop med känt födelseklockslag kommer att se snarlika ut. Med reservation för att jag drabbas av nostalgiångest och återvänder till det gamla systemet!

Även om de 27 månhusen inte används väljer jag att visa dem som en minizodiak innanför den första. Jag tror den här uråldriga sidan av astrologin bär på intressanta hemligheter, och kanske kan jag locka mig själv och andra till att ta ett grepp om ämnet genom att ha dem ständigt påknäppta! Här är ZET dock rätt uselt, det går inte att ändra storleken på de 27 nakshatra-symbolerna och det går knappt att se vad de föreställer...


PS. De lunära horoskopen kan lätt skiljas från de med känd födelsetid. Jag associerar det lunära horoskopet med natten (Månens tid på dygnet) genom mörkfärgade månpalats. Horoskopen med känd födelsetid kommer att ha ett ljust bälte av nakshatras.

OBS. Eftersom tidpunkten är okänd är Månens placering ungefärlig. Ta därför den lilla angivelsens av månpalatsen uppe till vänster på kartan med en nypa salt. En nakshatra är 13°20' vid och Månen kan i många fall ha hunnit till nästa anhalt.

Inga kommentarer: