Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 26 april 2011

Poly-Styrenes agg mot konstmaterialen



I en låda står singeln som påannonserade punkbandet X-Ray Spex enda album 1978. Jag var nog ett par år för gammal för punken, tyckte inte Poly-Styrenes ironiska B-sida "I am a Poseur" gick fram så bra på hippt orangefärgad vinyl och stora bolaget EMI i bakgrunden...

Nu har Mariane Elliott-Said dött vid 53 i bröstcancer (AB) och när jag läser på AllMusic visar det sig att hon var en extremlägenas unga kvinna - följde upp den larmiga och onjutbara punkdebuten med ett jazzalbum, och försvann sen till Hare Krishna-sekten som hatade materiell kultur och föraktade "karmisar" (medelsvenssons). 

Visst, jag köpte deras översättning till svenska av Bhagavad Gita runt de här åren, och precis som baksidetexten citerar Dan Andersson om "Herrens sång", är det verkligen ett mäktigt filosofiskt verk. En snabbresa genom indisk tanke för 2.000 år sedan. Läran om de tre gunas, om planeter och medvetandetillstånd bortom det grovt fysiska... Nog påverkade indisk filosofi mig runt 20 och nu sitter jag här och bloggar kring en nedbantad version av vedisk astrologi... Cirklar sluts.

Eftersom jag aldrig studerat medicinsk astrologi tänker jag inte göra någon poäng av hennes tidiga död i cancer och den förödande hispiga störning som låg på himlen i cancerns tecken då hon födde. Ärkeateisten Christer Sturmark har den också, och mängder med andra individer, och det är helt enkelt inte rimligt att alla dessa skulle stryka med i cancer. 

Det intressanta är Poly-Styrenes uppenbara vrede över den "artificiella världen" och hur nära det ligger den här ilskna varbölden i Kräftans tecken, symbolen för det naturliga, det icke-kultiverade.

Lustigt nog hade sångerskan med nästan total säkerhet ett sinnelag vänd åt det motsatta: en Måne i Jungfrun som verkligen drar mot det fabricerade där inte det naturgivna är nog utan Jungfruns flinka fingrar känner sig kallad att göra något mer av de materiella livsbetingelserna. Ur detta har vi tidigare hämtat upp tanken om bl.a. åkerbrukaren och vinstintresset som aspekter av den dolda arketyp som i Jungfrun och de till henne knutna traditionerna fått ett ansikte.



De få indiska aspekterna är här reducerade till ett minimum. Det är bara den onda Mars som kastar en aspekt mot en annan planet. (De indiska aspekterna träffar dock också husen och påverkar därmed indirekt husens tillfälliga härskare.) Den bloggens budgetversion av astrologi utelämnar verkligen nästan alla parametrar. Men indiernas tradition skulle ge svenskar blodstörtning. Vi är inte vana att hantera sådana oerhörda mängder information i huvudet samtidigt! 

Jag har fegat i snart tre år men känner att det bara är för mycket! Det går dock att klämma stjärnhimmelen på en smula information även med en nerbantad version, vilket inte minst den suggestiva Chandra lagna-metoden visar - att i brist på födelsetimma använda Månen som ascendent och därmed kunna uttala sig om "planeterna i husen".

Enligt läran om planeternas verksamma natur, har en Jungfruascendent inte mycket lycka med den naturliga illgärningsmannen Mars. Den naturliga välgöraren Jupiter byter också ansikte och blir en potentiell källa till problem!

Pga. mina luckor i kunskap om indisk astrologi vill jag bara peka ut att Mars verkligen verkar vara en källa till problem här. Inte bara bekräftar Jungfruascendenten (hälsosamhetens tecken) att olycksplaneten verkar till det onda i dessa livsöden, Mars är dessutom "fallen" (debil) i Kräftans tecken.

Och i tecknets 15e grad har den dessutom i sin fulla styrka (avashta-metoden) att visa hur illa den kan göra!

Kräftan behärskas vidare av Månen, som alltså blir Mars disponent. Men när också denna är en källa till ont just i det här horoskopet (pga. tidigare nämnda regel), då har vi verkligen en serie dystra omen som involverar tanken på ohälsa (Jungfruns motsats) och kanske också "aggressiv" (Mars) cancer (Kräftan) som AB skrev att det rörde sig om.

AllMusic skrev att Marian Elliott-Said som tjugoåring stormade mot konstgjordheten i samhället och drev med tidsandans egocentricitet ("I am a poseur"). Tittar vi på hennes månascendent med dess lycksökande Jupiter, skadad ("detriment") i första egohuset, förvånar det inte att hon lät på det sättet. Jupiter är posören (den ger formidabel skjuts åt både Brad Pitts och Johnny Depps feminina Vatten-ascendenter), men Jupiter frångick ju sin normala roll som skapare att lätt och snabb rikedom alternativt hög och nobel filosofi för dem med Jungfruascendent. 

AllMusics musikjournalist var uppenbarligen en beundrare av Poly-Styrene och skönmålar hennes unga sparkande och protesterande - det fanns visserligen ingen politisk udd i hennes protestmusik medger han i recensionen till X-Ray Spex enda album [1].
Men i avsaknad av politisk plattform vill musikjournalisten se medvetenhet på ett annat sätt i Poly-Styrenes protester över den tillgjorda och poserande världen. Jo jo, man kan läsa veckotidningarna också och börja sjuda av indignation och invändningar också från den "bildningsnivån"!

Och det är väl här vi ska placera punktjejen, som med både Sol och Måne i merkuriska, det vill säga, kritiserande tecken, kunde ha tillbringat resten av livet med att hitta tusen och en detaljer att haka upp sig på. 

Minns att Jupiter expanderar allt tusenfalt och som en tillfällig illgärningsman och kombinerad med den petiga Mån-Jungfrun kan kvinnan inte ha varit nöjd alls.

Tankarna går åter till Humanisternas ordförande, född några år senare och med samma överhettade Kräfta och invändningarnas Mån-Jungfru. Hur illa han verkar må över att tvingas se religiösa (hu!) människor röra sig över HANS gator och torg... Kräftan är kung över sin lilla domän och kan bli riktigt snål med dem som av någon nyckfull anledning inte passar in i Kräftans känslostyrda världsbild.

Jag har påpekat att det just är Kräftan och Jungfrun som stigit fram i horoskopen för främlingsfientliga och ska vi ta ner musicrecensentens floskler om den unga Poly-Styrens geni på jorden, var hennes medvetenhet troligen inte högre än vilken grinolle som helst som ser en massa saker som inte tilltalar honom personligen. 

Det var väl därför jag bara lyssnade på X-Ray Spex debutsingel två gånger innan den försvann ner i skivlådan permanent, bara för att tas fram idag, 32 år senare med rapporten om sångerskans frånfälle. Thåström och Ebba Grön var faktiskt vassare punk än det mesta som gjordes i England. Det ser man först i backspegeln.

Men läs för all del två av Poly-Styrenes unga rebelltexter själv, klicka på singelomslagets baksida så blir bilden lite större.




PS. Sol i Luft och Måne i Jord ger "rationalistsyndromet", mentallivet bojas vid det fysiska och söker utlägga sig över alla och envar men alltid bara kommentarer baserade på det synliga, det fysiska. Jorden kidnappar så att säga det luftiga intellektet med sitt rika och varierade utbud av ting som människan kan ägna sig åt att kommentera eller förstå. Samtidigt har jag på nära håll sett extremt nyanserade intellekt hos människor med båda Ljusen i de merkuriska tecknen. Merkurius kallas när allt kommer omkring Buddhi i Indien och denoterar där intelligens. 

På den här bloggen vill jag dock reservera orden Intelligens och (sann) Intuition för Jupiter och Eldelementet. Merkurius naturliga kvalitet är faktiskt inte sattvisk utan rajasisk, den slits hit och dit mellan världarna, och går som handelsman eller kommunikatör i skytteltrafik mellan två (eller flera) punkter. Så fungerar inte Intelligens. Intelligens är allvetenhet, behöver inte röra sig från punkt A till B. Intelligens ÄR på båda ställena samtidigt - ren kognition, ren förståelse. Gud ÄR Intelligens.

_____

1. Albumtiteln var, i översättning, "Bakteriefria tonåringar" - exakt vad man kunde vänta sig av Jungfrun när något gått fel med tecknet.

Jungfru ska i sitt "normaltillstånd" ivra för renligheten och när den spårar ur blir den antingen hygienneurotiker eller ger fingret åt sig själv. Minns Fredrik Reinfeldt, Jungfruascendent, POSERA med dammsugare när han gav sig tillkänna inför svenska folket som deras nytillträdda statsminister.


1 kommentar:

LARZ GUSTAFSSON sa...

Jag anser att deras (X-Ray Spex') första album var helt underbart och bland det bästa som släppts på skiva.
Underbart med människor som protesterar.
Jag kommer alltid att göra det.
Inte minst mot horoskop, nyandlighet och Krishnarörelsen.
Jag avsvär mig tvillingarnas tecken och hävdar att jag är född i KORSETS tecken.