Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 20 april 2011

Jesus horoskop!


Den stjärnkartan har vi förstås inte tillgång till. Lite reflektion över innehållet i de judiska Dödhavsrullarna - vars horoskop vi har! - ger vid handen att de hemligaste lärorna under Jesus tid inte skrevs ner utan traderades muntligt. Några små horoskopfragment har förvisso hittats bland rullarna men inget som ens tillnärmelsevis liknar en manual till det regelsystem de följde i sitt kosmiska pietet. 

En annan typ av observation tycks också ha nedtecknats. Bland textfragmenten kan noteras att Månens passage genom Tvillingarnas tecken är ofördelaktig om den sammanfaller med åska! Den här gruppen påminner i sitt sätt att kombinera astronomiska iakttagelser med naturliga omen en hel del om de gamla sumererna och de senare babylonierna. För den antika människan var universum ett ständigt pågående tilltal och utmaningen låg i att lära sig förstå hur Världssjälen talade till människan.

Att Jesus omedelbara föregångare var fatalister är dock klart. Människans varje huvudhår var räknat och de tog tanken väldigt långt om att insidan direkt avtecknades i det kroppsliga. Det kan ha varit på den här punkten Jesus invände sig mot rörelsens regler eftersom han umgicks även med "syndare och sjuka", något samfundets "heligare" grupper av renlighetsskäl inte kunde. Märk dock att Jesus i en viss bibelberättelse aldrig vidrör det romerska myntet.

Till skillnad från en alltmer tölpaktig svensk folkmentalitet, som i total brist på bildning tror Jesus är ett påhittat livsöde och religion "gamla sagor" - och skränar om saken i kommentarspalten på DN så att läsaren Skalman häpnar över hur rent ut sagt motbjudande en del svenskar idag låter - pågår förbehållslös forskning i ämnet över hela världen. 

Genom uppmärksamhet på det historiska material som ändå finns (små men avslöjande detaljer som det om Jesus, renhetslagarna och att pengar sågs som ett Djävulens påfund av den här protokommunistiska rörelsen) - genom att helt enkelt använda vår inre Sherlock Holmes - har Jesus existens gjorts troligare än under de becksvarta århundraden som följde på den så kallade Upplysningen i Europa.

Från samma kommentarspalt noterar jag läsaren Astrakan som förevisar sin betydande intelligens genom att påpeka att DN:s rewrite av BBC-artikeln utelämnade detaljen att professor Colin Humphreys, som föreslår att diskrepanser i fråga om påsken i de fyra testamentena beror på att författarna följde olika kalendersystem, inte är religionsforskare utan fysiker. 

Humphreys är metallurg, och vad troligen bara en handfull i landet som Gud glömde känner till, är att hans suggestiva tanke om att två kalendrar kan vara förklaringen till att Johannesevangeliet är ensam om att placera Jesus sista måltid med de närmaste före den judiska högtiden, bara återaktualiserar teorin från en annan metallurg! Det var Robert Feather som först lanserade kalanderteorin i "The Mystery of the Copper Scroll of Qumran", en spännande och välskriven bok. 

Robert Feather cirka 2005
Foto: Barry Weitz


Uppföljaren från 2005, "The Secret Initiation of Jesus at Qumran", lider tyvärr av slarvig redaktion och borde ha ansats hårdare. Men det är här Feather tar sin egypisk-judiska länk ett steg längre och riktar läsarens uppmärksamhet mot att sekten vid Qumran följde en äldre kalender baserad på solåret snarare än månåret. (I en liten fotnot på sidan 155 framgår dock att franska forskaren A. Jaubert redan 1957 föreslagit de brittiska metallurgernas tes, att Johannes följde en annan kalender än författarna till Markus, Matteus och Lukas.)

Mot DN-läsaren Astrakans auktoritetsslaviska och oinformerade kritik kan anföras att religionshistoria naturligtvis inte är ett krav för att uttala sig om olika system för tidmätning! 

Tvärtom är religionshistorikern själv ytterst beroende av en mängd specialister och till exempel Robert Feather hade, utan att primärt vara religionshistoriker, en nyckelroll i arbetet med den "religiösa" kopparrullen från Dödahavsrullefyndet.

Från det samröret har religionshistorien gnuggat av sig tillräckligt på honom för att han skulle gå iland med framskapandet av en oerhört fascinerande teori om att Qumransekten via Moses uttåg ur Egypten går ända tillbaka till Akhenaten, den första monoteisten. Därav, enligt honom, den äldre solkalendern hos essérna, vilken också var den som den första kristendomen använde. Esséism och judekristendom är synonyma företeelser. 

En viktig pusselbit var Feathers upptäckt (i egenskap av metallurg) att gamla egyptiska måttenheter användes i kopparrullen från Döda havet för att beskriva dolda skatter. Kom skatten från Jerusalems tempel, gömd under det judiska upproret mot ockupationsmakten Rom?

*****

I samband med "nyheten" om Humphreys teori om solkalendern, noterade jag en liten men intressant språklig detalj. En sidoartikel till kalanderteorin på BBC:s sajt summerar påskhögtiden för lekmannen och nämner Skärtorsdagen vid dess brittiska namn, Maundy Thursday. Ordet "maundy" betyder mandat eller kommando, vilket etymonline.com ger en ytterst kort bakgrund till.

Men det är långt ifrån den intressanta bakgrunden! Jag kände genast igen ordroten från den iranska sekten mandéerna, den äldsta ännu existerande gnostiska rörelsen med rötter tillbaka till Palestina och Jesus kollega Johannes Döparen. 

Johannes ledde som bekant en "döparsekt" invid Jordanflodens och mandéerna praktiserar intill denna dag ett extremt rituellt badande, precis som Dödahavsrullarna (Ruinerna av Qumranklostret ligger inte långt från Jordanfloden). När Jesus vid sin sista måltid tvättar åhörarnas fötter avslutar han detta esséisk-johannitiska renlighetsbeteende med att ge dem ett nytt kommando eller bud ("mand-at"): att älska varandra.

I ett enda nyckelord, manda, och dess nära koppling till rituell rening genom vatten, ser vi ett helt sammanhang uppenbara sig som indirekt styrker tanken om Jesus historiska existens. Johannes och Jesus tycks ha stått varandra väldigt nära i ideologiskt hänseende. 

Tanken att själen kunde infekteras av materiella karma-partiklar var för övrigt utbredd vid den här tiden och Buddha hade några hundra år tidigare klart hävdat att psyket måste renas från sin betingning vid atomiska smutspartiklar. Att praktisera ständiga tvagningar i vatten, skulle kunna tyda på en viss besatthet eller oförmåga att fatta en lära på dess rätta nivå, men Jesus uttrycker i många bevarade texter sitt missnöje just med bokstavstrogna individer som tappat sikte på vad ritualerna egentligen är till för.

*****

Dödahavsrullarna från Qumran dignar av referenser till ordet kunskap. Naturligtvis var gnostikerna elitister, och med rätta. (Jesus maskerade det bra, men ibland blev han förgrymmad, föga insmickrande episoder som evangelierna valt att inte censurera.) Den som hittat åter till sin själ ser och förstår direkt många sammanhang som den enbart logiska människan aldrig kan uppfatta. 

På den återvunna kontakten med själen följer en förmåga att se "gestalter" - vanligen brukar man koppla den här till "höger hjärnhalva" som länge förenklat beskrevs som känslomässig och icke-språklig. 

Om man delar "radiomottagarteorin", att hjärnan inte skapar något medvetande men väl är en fysisk anordning som kanaliserar själens egen medvetandenatur, kan man tänka sig att höger hjärnhalva är av avgörande betydelse för själens förmåga att inkarnera maximalt i en jordisk kropp. Hjärnskador kan låsa själen ute från sitt fysiska instrument, precis som en ovärdig livsfilosofi kan täppa till hela systemet.

Dagens religionsförakt är inget annat än den skyldiges försök att vända sitt dåliga samvete i annan riktning - själen vet innerst inne att den tänker och verkar i strid med kosmos morallagar. Ja, UNIVERSUM ÄR MEDVETET och i viss mening moraliserande! 

Det förefaller finnas ett dolt regelsystem människan kallar moral. Den indiska filosofins tankar om karma, gärningar och deras konsekvenser, spreds över hela den antika världen som den mest potenta tanke människan kommit på, och modern kvantfysik har indikerat att verkligheten faktiskt kan vara konstruerad på det här sättet. Jag tänker förstås på experimentet med de korrelerade elektronerna som är medvetna om varandra trots att de inte borde kunna överföra "signaler" på väg från varandra i dubbla ljushastigheten. 

Fram mot Jesus tid beskrev t.ex. de grekiska stoikerna universum som ett finmaskigt nät där en människas tanke eller handling på ett ställe satte hela nätet i "sympatisk samsvängning". 

Att halvreligiöst dyrka sin individuella frihet (och rätten att pladdra), en vanföreställning i det sekulära väst, är således bara en livslögn. Moderaternas hela politik bygger på den här privatistiska myten - en politik som i sig själv är ett direkt brott mot Universums konstruktion. Och det var ju därför Jesus gav det nya kommandot: "Alla måste älska varandra" för att inte bryta mot livets spelregler. 

*****

Någonstans finns ändå en svag strimma hopp om Sverige, landet Gud glömde (för att landet valde att glömma...) För Moderaternas monstruösa sjukvårdspolitik får t.o.m. den mest världsliga och konsumtionsorienterade människa att känna att något är fel i "tänket". 

Det är andesjälen, en integrerad del av Världssjälen, som rycker till i sympatisvängning nere i djupet, långt under egonivån. För själen vet hela tiden vad som pågår i den fallna syndarens tankar. Själens naturliga tillstånd är "telepatiskt" och det förklarar varför t.ex. ateistklubben Humanisterna och  skeptiska grupperingar förnekar telepatins realitet (och t.o.m. möjlighet). 

Tydligen gjorde Jesus så starkt intryck på sin samtid att eftervärlden tydligt mindes hur kan såg rakt in i både demonbesatta och normala människors hjärtan (sinnen) - Humanisternas enda sätt att hålla masken är att förneka att någon kan se dem för vad de egentligen är, själar som lever i separation från sig själva. Sekularisten är schizoid men vill inte höra talas om det.

Möjligheten finns, har alla religioner i alla tider lärt ut, att bli så öppna i medvetandet att vi med rätta kan presentera oss som "levande själar" (jiva-atmas). Sekularismen är ett system för att degradera själen till föga bättre än en förbrytares natur.

Svenskarnas glimtar av förstånd, miljöengagemang med mera, är därför bara glimtar av insikt. Som folk vet vi inte längre vad det är som driver oss till dessa i och för sig vällovliga ställningstaganden. Vi saknar den stora berättelsen om vilka vi är.

Så länge vi i övermod ser ner på andra kulturer och religioner är vår egen naturdyrkan och empati med djuren inte mycket värd. För dessa svenskar har halkat under nivån för vad en människa är. 

Deras praktik visar att de söker sig ner i kretsloppet, söker sig enklare uppgifter. Vad är de vita rockar som sitter och petar i det mänskliga genomet annat än pojkar som givit upp vuxenlivet och valt att stanna kvar på "bygga Lego-"-nivån? Tror de verkligen att de kommer att förstå något om de förnekar Gestalten som alltid är något mer än summan av delarna?

Människans ande (det vi menar med Människa med stort M) tillhör en annan ontologisk ordning ("existentiellt verklighetsplan") är jorden, vegetationen och djuren. Biologismen har effektivt lyckats mörka detta hos det stora flertalet. 

Svenskarna är väldigt naturnära i sin inriktning och det vill synas som vi lever i en mental skyddad verkstad, ännu inte riktigt mogna att återfödas i anrika högkulturer. Det är därför vi hatar dem. På ytan heter det att de inkräktar på vår "jord", i andevärlden avslöjas istället barnets avundsjuka, dunkelt medvetet om att det saknar något som vuxenvärlden har.

Kanske kommer en del svenskar helt att ge upp ambitionen att bli människa och återfödas som djur. Det vore t.ex. rätt skönt att bli kvitt alla dessa främlingsfientliga skåningar och halländare. När de en dag kommer tillbaka som vargar kan vi med statens välsignelse skjuta av dem, en skock om året!

På det sättet kan de den hårda vägen lära sig livets regler. Så småningom kan de återvända till människokroppar, nu kapabla att producera öppnare och mer lyhörda tankemönster - vilket är just vad Jesus kärleksbud handlar om.

Frihet från dunkla fördomar ger per automatik gnosis, kunskap. Men även Platons inre kunskapsväg förnekas naturligtvis av demonerna, själva sedan årtusenden slavar under empirismen (bojade vid sina yttre sinnen och utan kontakt med det sjätte, inre sinnet), ständigt verkande för att hålla folket okunnigt om världens verkliga beskaffenhet.


Inga kommentarer: