Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 20 april 2011

Hårda lärdomar för tv-chefen

"Otack är världens lön", tänker chefen för tv11 kanske. "Här anstränger man sig till det yttersta för att ge folket den skit jag så tydligt känner att de vill ha, och så skär sig nylanseringen av Big Brother-konceptet fullständigt. Tre psyksammanbrott och så den här token som man som yttersta ansvarig kanske får avtjäna fängelse för." (AB)

Nej omedvetenhet kostar, och det är troligen det man kan utläsa ur kanalchefen Anton Glanzelius horoskop. Namnet känns bekant, det är väl ännu ett privilegierat barn vars föräldrar inom medierna gjort yrkeskarriären så mycket lättare. Men ibland är det bara namnet som går i arv, inte talangen.




Horoskopet visar vad jag tror börjar bli tydliga värdemätare på populistisk förfallenhet och bristande omdöme: kraftfull betoning på det intryckshungrande Vattenelementet för en klar disposition att fastna i träcket, samt den ibland så problematiska osynken mellan samma simpla driftlivs Vatten och det konceptskapande och rationella Luftelementet.

Anton Glanzelius lyckas med en födelse med båda Ljusen (Sol och Måne) i det populistiska Vattenelementet och en dubblering av det famösa dissociationssyndromet!!!

Inte konstigt att hans chefsjobb på tv11 artar sig till en mardröm. Horoskopet beskriver just risken för att bli indragen i svåraste sunk. Mer än troligt för att själen vid födelsen hade så groteska blindfläckar att bara skandaler kan väcka den till medvetenhet om att livet inte bara är, i det här fallet, tittarsiffror och billig framgång.

Bland de tekniska detaljerna kan särskild noteras att psyket (Månen) är "fallet" i Skorpionens tecken och att det sannerligen inte är till någon hjälp när dissociationen mellan omedvetet (Vatten) och medvetet (Luft) utlöses genom att Månens disponent, Skorpionens härskare Mars, befinner sig i Tvillingarnas Luft. Det senare tecknet är dessutom "kluvet" och amoraliskt. En ganska kritisk början på en berättelse om värderingar och medvetenhet som kan hamna snett om inte extraordinära positiva budskap tillstöter.

Men man kan fråga vad lokomotivet Solen kan göra i egosvaga Fiskarna (följer mängden!), behärskad av sin disponent Jupiter som i Vattumannen utlöser en andra delikat balansakt på skiljelinjen mellan vaket omdöme och drömlika fantasmer...

Att horoskopet är som klippt och skuret för slaskunderhållning som fokuserar människans dokumenterat dåliga omdöme, behöver knappast påpekas. Och det är, tyvärr, den juvenila Mars-Tvillingen som bas för ett psyke i "dräggets" Skorpion som drar ner nivån. Som sådan kan en kombination mellan Vattuman och Fiskarna skapa sublim konst, men det är bara om slipper dras med barlast på den skuggiga, lunära sidan... (För en "bra" mix av Fiskarna/Vattumannen, intelligent och samtidigt empatisk, se psykiatern Arthur Guirdham.)

Som ytterst ansvarig för en tv-produktion som förorsakat tre psyksammanbrott stämmer Glanzelius horoskop nästan löjligt väl in med de psykopatologiska drag vi tidigare kunnat knyta till det osunt sinnesbegärliga Vattenelementet och den ibland ännu värre kombinationen med Luft som rationaliserar angående eller t.o.m. instrumentaliserar den irrationella själens fluktuationer. Produktioner som Big Brother illustrerar exakt fenomenet: att skapa ett "koncept" (Luft/Vattuman är den stora konceptualisten) av människans dräggigaste djurbeteenden (Vatten).

Långt innan regissören Barry Sonnenfeld blev känd för familjefilmer som "Men in Black" och en del rätt skruvade svarta komedier hade han ett förflutet inom porrträsket. Soltecknet han delar med Glanzelius, Fiskarna, kan förirra sig långt ut och Sonnenfelds Måne i Luft (afroditiska Vågen) visar på just tendensen till dräggighet - ett mentalt liv översvämmad av låg lusta. Sonnenfelds senare karriär visar dock vilken fin artistisk potential som bor i gränslandet mellan instinkt och ren tanke - för dem som lär sig manövrera i båda världarna samtidigt.

Tills Glanzelius påvisar samma progressiva utvecklingskurva som Sonnenfeld står sig hans stjärnhimmel väl i jämförelsen med födelsehoroskopen för de här figurerna från skräpunderhållningens värld - båda händelsevis födda, inte med den fallna Månen i Skorpionen men väl solskorpioner av ett lite knepigt slag.

Lämnar vi dräggen och de som kapitaliserar på omogna själars brist på urskillning och tittar på Vatten och Luft i osynk i högkulturens värld, hittar vi förstås fenomenet även där. Men ta t.ex. två Nobelpristagare i litteratur från senare år som är födda med en märkbar "dissociation" i sina horoskop, Elfriede Jelinek (2004) eller Harold Pinter (2005). Är de här riktigt friska? 

Jelinek står inte ut med att umgås med människor och fokuserar märklig sexualitet i sina texter. Pinter skildrar väl så väl som någon svart Norén den dysfunktionella människan... 

För Jelineks har vi en massiv kraftansamling i Vågen (Luft) - Solen, framgångens Jupiter, skrivandets Merkurius och aggressionens Mars. Men all denna mentalisering disponeras från en illa placerad Venus i Skorpionen där kärleken antingen når en omöjlig kravfullhet eller ägnar sig åt vämjelse och äckel! 

Hos Pinter är störningen mellan Vatten och Luft inte lika djupgående, men en fallen Mars i Kräftan (som vi sett så högfrekvent i t.ex. homosexuella horoskop) i en attack mot den "bestraffade" Ketu den mentala jämviktens Vågen är naturligtvis ett kuriöst budskap, särskilt som hans psykes Måne i Väduren är indragen i den rubbade månnodsaxeln.

(Jag misstänker att man kan läsa hela månnodsdramat som ännu en med Vattenelementet besläktad historia. Draken har dock slagit sin ring runt Jorden och tecknar den sublunära sfären...)

Vad man kan ana är alltså att vare sig man jobbar ur sig sitt medfödda öga på dyngunderhållningens nivå eller inom finkulturen, drar instinkt och förnuft i osynk mot livets mörkare eller råare sidor. Ämnena blir extrema, mörker och blindfläckar bjuder på många fallgropar och hinder. 

Är "dissociationen" ett tecken för ett sådant liv vars uppdrag är att förvärva mer ärlighet eller att bli mer medveten om att man har en skuggsida som lever rullan så att de mentala konceptionerna kan vara helt sönderknullade av skiten man släpat in i detta liv från andra, illa förvandlade besök på den gröna planeten?

2 kommentarer:

Anonym sa...

A.G. hade en huvudroll i svenska filmen "Mitt liv som hund"(då var han barn).

Cec

Seaward sa...

Jag väljer här att göra kopplingen "hundliv" och Big Brother.
:-)