Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 9 april 2011

Gryningspyromanen & Gynning


Foto: Krister Hanson/AB (bearbetat)

Jag har tidigare tittat på Gryningspyromanens säregna horoskop. När nu domen fallit - åtta år för mordbrand (AB, DN) - kan en pedagogiskt färglagd karta vara på sin plats. 



Horoskopet uttrycker perfekt det kritiska mötet mellan den irrationella och blinda instinkten eller impulsen (Vattenelementet) och intellektets sätt att skapa mentala, rationella världar (Luftelementet). 

I det här fallet drivs båda LJUSEN (Sol och Måne) av den oheliga alliansen mellan ett omedvetet som det medvetna Luftelementet sedan rationaliserar. Men man ska inte gå så långt som att kalla detta dårfinkarnas horoskoptyp, även om bloggen hittat åtskilliga exempel på hur nära urartningen typen ligger redan med människor som redan lever "uppe i det blå" (t.ex. sångaren Robbie Williams).

I vissa fall, som hos Hollywood-frun Maria Montazami tycks det spejsiga vara en medveten historia, ett smart sätt att hårdvinkla en tendens i den egna personligheten, men där finns heller ingen störning mellan Luft och Vatten. Det gör det emellertid hos Maria Sveland, och genast uppstår något tärande och förbittrande som tyder på att individen har svårt att få ihop sitt livspussel. 

Sveland har Gryningspyromanens problem med att Solen och dess disponent ligger i element som stöter bort varandra, fast omvänt: Svelands Sol-Skorpion försöker luta sig mot en Mars som vacklar fram och åter i Vågens tecken. Pyromanen är Våg (söker balans) men klarar det inte eftersom Solens disponent nu är Venus, en planet som anses skadad ("detriment") under passagen genom egodödens och hatets tecken Skorpionen. 



Ett annat exempel är fordom så skräniga linslusen Carolina Gynning, som nu tycks lugnat ner sig och lämnat rampljuset. Hon har också en febril verksamhet i Skorpionen, detta djupa och ibland svårt självrepressiva tecken. 

Här ses en besläktad neurotisk osynk mellan Vatten och Luft, och ganska kritisk eftersom det är själva psyk- eller sinnelagsindikatorn Månen som står i Skorpionen och alstrar föreställningar på basis av de känslor som väller fram vartefter dess disponent Mars verkar i mentala Vågen. Och verkar på det "libidinösa" upphettade sättet (Mars + Venus).

Hon måste uppleva allt som skär sig mot hennes fixeringar vid balans och proportionalitet (Venus) något enormt. Hennes vämjelse inför det osköna i livet är inte normal och horoskopet tyder på att trauman från tidigare liv står på dagordningen att fixas till i detta. Men tills så sker kan man tala om ett självgenererat helvete. Det är t.ex. inte svårt läsa in plastikingrepp och annat som knyter an till simpel estetik i den här kartan. 

Att Solen i Jungfrun ger något av en bokstavstroende inriktning - ser allt i termer av det praktiska eller användbara (Jungfrun är nog, med Stenbocken, den största instrumentalisten), visar att hon gav sig på och opererade på sin egen kropp. Andra, mer teoretiskt lagda människor, hade kanske nöjt sig med att i sinnet uppskatta skönhet, men en viss typ - bojade vid det fysiska - måste involvera även den delen. De känner sig tvingade att konkretisera idealet. 

Hos alla dessa människor utan perspektiv på vad de sysslar med, som bara blir fulare och fulare av sina plastikingrepp, ska man nog räkna med dels en dos fysisk Jord och sedan en störning mellan Vatten och Luft. Det vore ett intressant nästa forskningsuppslag för att se om den sideriska zodiaken än en gång faktiskt håller på det sätt fallna själar resonerar: via hårda siffror, statistisk signifikans! (Siffrornas makt över sinnet är bara ett tydligt exempel på en annans sorts mytomani - empirikerna är kanske de djupast fallna själarna.)

Gynning ska vara tacksam att hon inte, som Gryningspyromanen, har Luft/Vatten-problematik kopplad till båda Ljusen! Hennes Sol i Jungfrun innebär Jord och det elementet tar ofta udden av det värsta. Se hur väl statsminister Reinfeldts Jungfruascendent döljer hans ogenerösa grundnatur. (En god människa tar inte från de fattiga och ger till dem som redan har!)

Likväl har jag tidigare kommenterat Gynnings rasande patologiska "konst" som en klar signal på hur kombinationen Mars + Venus i Luft men uttryckt via ett psyke i Skorpionens tecken. Jämför Gryningspyromanens himmel. Tänk om han bara valt att måla tavlor istället... 

Men trots snarlikheterna mellan de här himlarna är det förstås en fråga om två hela olika själar med helt olika erfarenheter (från tidigare liv) i bagaget. Därför uttrycker sig osynken mellan Luft och Vatten olika. (I en djupare studie kunde man också fundera över skillnaderna mellan en Mars/Venus-konjunktion i Luft och i Vatten.)

*****

Även i AB om Gryningspyromanen, den bisarrt personligt hållna rubriken, "Ulf har kostat oss 1 miljard". (Nu är ung svensk tidningsjournalistik helt nere för räkning....)

Inga kommentarer: