Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 29 april 2011

Febriga Hives - laglösa sällar?

The Hives revisor har jonglerat med pengar enligt DN. Cardigans har stämt det poserande punkbandet med artistnamn värdiga småstjärnorna. Doktor Matt Förstörelse och Niklas Mordbrand? Kom igen pojkar och väx upp! Ni är trettioplussare sen flera år.

På prov tittade jag på gruppens horoskop för att se om något mönster skulle visa sig. En femte medlem utgår pga. ett generiskt namn som ger för många träffar för året 1978 för att det ska vara värt att följa upp. (För övrigt den löjligaste artistnamnet - hur kan en enskild individ kalla sig "medborgargarde" med mindre man är besatt av en Legion onda andar?) 

Men de fyra återstående medlemmarnas horoskop bör säga något om vad bandet sysslar med.




Redan i frågan om den sublunära och supralunära sfären - horoskopets delning av människan i en sämre och bättre del, i en fallen själ och den aspekt av den levande varelsen som aldrig kan falla, uppvisar alla fyra precis samma mönster.

Deras bättre själshalva, den solära, har i samtliga fyra fall fallit ner under Månens herravälde. Alla vandrar de i detta liv dödens väg, fädernas väg, för att använda ålderdomliga begrepp. De är traditionalister, vilket vem som helst kan se på deras skamlösa stöld av manér som mejslats fram av tidigare rockmusiker. Inget fel i fädernas väg, men den flyttar inte fram jordklotets medvetandepositioner nämnvärt.

Tre Solar i Jordelementet där andesjälen helt kortsluts och en Sol ännu på fall ner mot medvetslöshet i Vattenelementet. Vi talar den antika världsbilden nu och det är inget man kan ta personligt. Vi är alla människor i det här livet och som Di Leva med rätt eller orätt sjön, så har vi bara varandra. Att se och lära av.

Varför bandet lyckats så väl måste rimligen bero på att samtliga fyra - återigen! - är helt eniga om hur att gestalta en solär drivkraft som orienterat sig neråt, mot världen. Fyra Solar i negativt polaritet matchas nu lustigt nog av fyra Månar i positiv polaritet. Men märk väl: Månen kan inte återspegla mer än Solens status! Så vi har fyra grabbar (män?) som alla via Eld och Luft agerar ut sina Solars fallenhet. Punkrock och yra. Hives som hudrodnader - något febersjukt under ytan.

Vad gäller den finansiella härva de knappast varit omedvetna om att de ingått i, kan noteras att två av de fyra Solarna agerar genom Oxens tecken, det som är mest identifierad med materien av dem alla. Även pengarnas tecken. Här och i Väduren hittade bloggen en distinkt överrepresentation i horoskopen för 200 brottsdömda individer, så det är på ett sätt inte förvånande att halva gruppen verkar inom Penningens Domän i detta liv och att en monetär skandal tornar upp som likvärdig med deras musikaliska framgångar. 

Solen har en tendens att beskriva livets lätt räknade milstolpar medan Månen bättre beskriver människan från dag till dag, människan som sinnesstämning.

*****

Aggression och utlevelse, så viktig för mer primitiva musiktyper har en distinkt koppling till Mars. Rockmusik är inte så många steg avlägsnad från gamla tiders marschmusik för att driva upp fotsoldaterna i frenesi och få dem att kämpa väl och offra sina liv (för ingenting). 

Här faller de fyra medlemmarna i två hälfter. Två av dem har Mars i Eldtecken och två har en fallen Mars i Vattentecknet Kräftan. Men den senare positionen är faktiskt mer aggressiv än man kunde tro, givet att Kräftan symboliserar den värnande revirinstinkten. De här människorna verkar ständigt gå runt i högsta alarmberedskap och överreagera på saker och ting. Wikipedia citerar ett moment i sångaren Pelle Almqvists scenshow som illustrerar det här:
Pelle: "I'm out of control! Tell me to take it easy!"
Crowd: "Take it easy!"
Pelle: "No, I wooon't!"
Mars i Kräftan är en verklig orosande och givet Kräftans koppling till begäret efter trygghet, kan misstänkas ett starkt sug efter rikedom. Det är inte för inte som Humanisternas ordförande Sturmark, med olycksplaneten Mars och pengarnas Venus i Kräftan ständigt tar upp offentlig plats kverulerande om att staten inte bistår föreningen ekonomiskt! Buddhisterna får ju pengar fast de är ateister så varför inte vi, hörs en småunge gnälla på mamma Staten (Kräftan som modersgestalten som garanterar trygghet och överlevnad).

Alla fyra i The Hives har helt eller till 99% "säkra" månplaceringar, så vi kan använda denna mest personliga av planeterna som ersättningsascendent (i brist på födelseklockslag). Det ger en möjlighet att reflektera kring omen från planeternas fördelning på de tolv husen. Bloggens tidigare stickprov på Chandra lagna-metoden har givit tänkvärda resultat.

Jag tycker det är signifikativt att alla utom sångaren har ett oerhört energiskt tryck runt Månen. Pelles storebror med Månen i Eld i kombination med eldiga Jupiter och hela fyrverkeriet disponerat av Mars i Eldtecknet Skytten (jag utelämnar för enkelhets skull det faktum att Månen befinner sig någonstans mellan Jupiter och den "avhuggna" Draksvansen).

*****

Bassisten Mattias Bernwall har också Månen och Jupiter i kombination, men en fallen Mars i Kräftan i 2a ekonomihuset. Lyckligtvis disponerar denna Mars ingen annan planet, men i den mån dess svaghet kommer till uttryck bör det vara i finansiella frågor. Obs. Det här är bara en snabb och ytlig genomgång av fyra musikerhoroskop, observationer som klottras ner i ögonblicket!

Trummisten Christian Grahn har en intressant månascendent med tanke på att han står för den stabila rytmen: Månen med Mars men i det fasta Tamas-tecknet Lejonet. 

Tidigt i Lejonet ligger också den schematiska Saturnus eller Kronos, som i egenskap av kronometer håller tiden eller takten! Jag fiskar upp ett horoskop för en skicklig trummis (och f.d. dj) ur egna bekantskapskretsen och noterar där en hungrig Måne i stabila/tamasiska Oxen, dvs. Månen med hungriga Drakhuvudet. Detta i opposition till ett förhöjt libido (Mars + Venus) i Skorpionen. 

Lika perfekt i förmågan att hålla en takt (och variera den), lika rigid och avvisande till den moderna världens alla tekniska finesser är han! :-) Och Saturnus/Kronos, tidmätaren, ligger förstås i ett Tamas-tecken, den med!

Jo, Tamas guna kan nog utses som den kvalitet som strävar efter att vara den som anger takten - en annan version än de makthungriga och autokrata politikerna av typen Fredrik Reinfeldt, Anders Borg eller Göran Hägglund. Tamas ligger nära diktaturen och diktatorn, regissören, dirigenten med flera, är alla uttryck för Saturnus, en planet som vedisk astrologi i sig sorterar under Tamas guna.

Hives trummis har också en planet i 2a ekonomihuset och det är det hungriga Drakhuvudet, medan sångaren Pelle istället har "avmätta" eller "avhuggna" Draksvansen. 

Vid halshuggning brukar man ju se det som att det är huvudet som huggs av, alltså den kroppsdel som symboliserar ledarskap eller initiativet till det oacceptabla. Men den vediska tanken kring månnoderna är ju att Drakhuvudet ännu inte fått känna av konsekvenserna av sin ambition eller girighet. Norra månnoden indikerar den punkt där Månens bana börjar förhäva sig relativt solekliptikan och klättrar uppåt på nordliga latituder. 

Det är först när straffet sätts in mot demonen som den hamnar i en position av "avmätthet" gentemot sitt gamla hungriga jag, eller kanske inte fattar att domen var korrekt utan bara lider av att vara en "avhuggen" kropp/svans. Månnoderna tycks motsvara brott och straff, en remarkabelt mörk bild jämfört med den västerländska traditionen. 

Västerländsk astrologi var emellertid nästan helt omedveten om månnoderna till slutet av 1800-talet så de lösa antaganden som sedan knutits rankar jag som mindre tillförlitlig än den indiska traditionen som under årtusenden studerat noderna som viktiga budskap i sig.

Är det i praktiken någon skillnad på att ha Rahu eller Ketu i 2a ekonomihuset? Tyvärr bloggläsare, jag kan inte svara på det. Man måste ha studerat hundratals horoskopet utifrån ett visst perspektiv för att börja förstå mönstren, och månnoderna är nya för mig. 

Men eftersom månnoderna alltid färdas som ett par, som myntets två sidor, är det tänkvärt att Pelle Almqvist har sin hungriga Rahu i åttonde huset för partnerns pengar. Partnern i det här fallet är den eller de människor man befinner sig i någon form av kontraktsbunden allians med (7e huset). Enkelt uttryckt: Åttonde huset är det andra (ekonomihuset) räknat från det sjunde. En revisor är förvisso en kontraktsbunden allians. 

Dessutom har sångaren en oerhört slitig koppling i gränsen mellan Vatten och Eld, en fallen Mars i Kräftan och en illa placerad kontrollplanet (Saturnus) i "ohämmade" solära Lejonet. Titta härvidlag på hans citat här ovan - en retorisk vädjan till någon att "kontrollera" honom, följd av egen respons: det är omöjligt eftersom han själv styr sin "galenskap" eller brist på kontroll. 

Så här märkliga uttryck kan man räkna med när så ohyggligt illa synkade kombinationer uppstår som ett kontrollkrig över en sensationalistisk Vatten/Eld-gräns i zodiaken. Naturligtvis måste det resultera i förbrytare eller cirkusfreaks eller andra effekter som inte alls fungerar i svenssons 9-till-5-verklighet.

Eftersom den här förödande usla konjunktionen mellan de två illgärningsmännen Mars och Saturnus också disponerar "Ylande Pelles" psyke (Månen), framtonar raskt bilden av en Måne i Vattumannen som inte alls är typisk för hur man skulle kunna föreställa sig denna: sval, intellektuell, omdömesgill. den fallna Mars infekterar Månens disponent Saturnus i dess skadade detriment-placering i opposition till Månen och vi får sagda cirkus-freak.

Det förvånar inte alls att Pelle Almqvists horoskop har åtskilliga likheter med rockmusikern Lou Reeds horoskop som i sin tur visade sig skrämmande likt den avlidna idrottstränare som efter sin död avslöjats som pedofil av flera av sina skyddslingar. När det finns svåra spänningar i Tamas-tecknen tycks uppstå märkligt uppdämda och tvångsmässiga känslor som brutalt och primitivt söker förverkliga sig. 

Här är då den typ av horoskop som även män tar avstånd från när de påminner om att lättklädda kvinnor visst är en direkt signal till primitiva män att våldta. Citatet från Pelle är korrekt. Vissa har i en viljeakt bestämt att ingen och inget ska få tygla dem. Sådan är upprorsmannens eller rättshaveristens signatur. En laglös.

Därför känns det rimligt att särskilt utifrån Hives ledarfigur anta att den ekonomiska kalabaliken runt Tambourine Studios i Malmö fortgått med gruppens gillande. Deras favoriter är när allt kommer omkring musikens dynghögar, Sex Pistols och annan slum. Träskmänniskor har så uppfuckade värderingar att de kanske t.o.m. sätter en ära att leva utanför lagens råmärken.

*****

En sista snabbkoll på de fyra månhoroskopens nionde hus för genuint samvete. Jag vet att det är otillbörligt att ta enstaka stickprov eftersom ett horoskop noga måste bedömas i dess helhet, men jag gör det ändå fast varje påstående med nödvändighet aktiverar andra, relaterade omen.

Pelle Almqvist: 9e i Vågen. Konst- och skönhetsstörstande Venus kombinerad med "lätta pengarnas" eller expansionens Jupiter i femte huset för individuellt skapande. Båda välgörarna i konjunktion i ett kreativt hus - ett mycket lyckobådande budskap för en individuell karriär byggd på skapande!

Nionde står för utlandet, så jag börjar undra om det inte är "internationell framgång" vi ser här, snarare än hög etisk medvetenhet. Jag misstänker nämligen att den svårt angripna Månen redan har sänkt moralen rejält. 

Och en Sol i pengarnas (och ljudvibrationernas) Oxe i ett "enkelt" hus som det fjärde för privat trygghet omvittnar också en väldigt enkel orientering. Det är därför pga. Månens och Solens omständigheter svårt att ge niondehusbudskapet fullt klartecken.
Niklas Almqvist: 9e i Skytten med Merkurius i detriment samt Mars. Disponerad av Jupiter i första huset som är en prominent eller framhävd husplacering. Ännu ett budskap som favoriserar framgång utanför det egna landets gränser.

Mars och disponenten Jupiter har dessutom en ömsesidig reception (i Eld) och de båda bröderna är enligt Wikipedia de som lever rullan på scenen och ger publiken en visuell (Eld) show! Men en illgärningsman och en planet i detriment i 9e är inte min idé om en nobel och upphöjd etisk medvetenhet... Den här själen har inga som helst helgonambition i detta liv.

Men kan också fundera kring den ytterst status- och prestigemedvetna Sol-Stenbocken i tionde huset för ära i världens ögon, och hur placeringen möjligen destabiliseras av att disponenten själv har fallit ända ner till 4e huset och i Kräftan anses skadad. 

Samma kontrollplanet kastar också en degraderande aspekt mot Månen/Jupiter i första och här kan eventuellt Solens fall från prestigepositionen vara förutspådd. Jord/Vatten-oppositionen kan antyda att instabiliteten har med rent materiella frågor att göra. 

Niklas har också en andra ömsesidig reception, mellan Saturnus och Venus. men här utlöses den svårbedömda "dubbla bokföringen" där Vatten och Luft inte blandar sig väl. Och det är värt att notera att Venus i Vattumannen står i 11e huset för pengar via karriär (2a huset räknat från 10e karriärhuset). Om något verkar det här horoskop mer involverat i ekonomisk förvirring än broderns.
Mattias Bernwall: 9e i Vattumannen som disponeras av en skadad Saturnus i Lejonet i opposition till sitt eget hus! Uttalat omen om nedsatt moralisk sensibilitet.

Christian Grahn: 9e i Väduren, disponerad av Mars i första huset, i konjunktion med en skadad Saturnus i Lejonet (och psykets Måne). Samma som föregående: en egoistisk natur med en stor blindfläck där moral och högre medvetenhet skulle ha uttryckt sig.

Av dessa fyra är det alltså de två drivande bröderna Almqvist som har mixade budskap i 9e-husfrågan och som kräver en betydligt noggrannare analys än den här snabba granskningen.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Siwert!
I dagens kvällsblaska (GT) framkommer det att Mikael Karlsson alias Vigilante Carlstroem har ett mellannamn - Gunnar - och flyttat upp till Dalarna. Det föranledde mig söka reda på hans födelsedata: 1978-10-30 Är han född före klockan 20.00 så har han månen i Jungfrun. Senare så är både Måne och Sol i Vågen. Mars i Skorpionen.

Noderna står kvar med Rahu i Jungfrun och Ketu i Fiskarna...

Mvh/R.C.

Seaward sa...

Tack för den vakna observationen. Tveksamt om jag utvidgar den här lilla fåniga analysen dock.
:-)

Men nya horoskop är alltid bra till den dag man vill göra en mer kvantitativ analys. Den här bloggen lider att bara ha tillgång till drygt 4700 horoskop.

Samtidigt är det något väldigt tillfredsställande med att som en pionjär tålmodigt samla in mer och mer data och överhuvudtaget gå så empiriskt tillväga som det är möjligt.

Jag har knappt hunnit än mer än skrapa på ytan av den gamla listan över planeters härskarlägen och upphöjelser. Skulle man visa att detta "system i systemet" stämmer, då har astrologin - vad belackarna än säger - tagit plats bland de empiriska vetenskaperna. Vilket för övrigt en indisk domstol nyligen fastslog att den är.