Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 17 april 2011

Det intelligentaste Newsmill-inlägget någonsin

Har just läst ett Newsmill-inlägg som mästerligt öppnar ett panoramafönster mot såväl den mörka och fuktiga källare som är samtidens västerländska mentalitet med dess förhatliga xenofobi, och samtidigt beskriver en möjlig framtid - världen efter marknadskapitalismens fall. 

Den hittills enda kommentarens "huh?" illustrerar väl hur pinsamt illa det står till med dagens genomsnittliga svenskhet. En idiot har läst texten tre gånger men sitter så fast i det perspektiv bokförläggaren Bahari lägger i öppen dager att han ändå inget förstår.

Det tycks inte längre finnas något hopp om de enligt senaste mätningarna nästan 7% av svenskarna som röstat sverigedemokratiskt. Det är det absoluta intellektuella bottenskrapet, själar som i huvudsak styrs av irrationell fruktan och som låter mörkret formulera sina "skäl" mot multikulturalismen - små människor med klen förmåga att utveckla stora tankemönster som anstår vår tid i historien. 

Men låt oss inte dröja vid de förlorade, de kommer att återfödas och få nya chanser. Intressantare är vem då den klarsynte bokförläggaren Hesham Bahari är astrologiskt.


Bloggen har de senaste dagarna slumpat sig på flera horoskop där kombinationen Luft och Jord spelat en viktig roll, "intellektualiserande utifrån materiellt givna förhållanden" eller "rationalism".

Och det ser ut som en tanke att strax efter skriveriet om den totalt perspektivlösa Sol-Jungfrun vars värld går ut på att få lägre skatter, hitta en annan Jungfru som mäktar ett så mycket bättre grepp om helheten. Särskilt som horoskopen ytligt sett uppvisar paralleller: båda Ljusen i Jord och på det en liten intellektualiserande krydda via Vågen, balanskonstnären.

Men i Lufttecknet ligger också förklaringen till att man tycker sig höra en salomonisk rättrådighet hos den arabiske förläggaren och bara smörja hos svensken. Det är Saturnus som gör skillnaden. 

Förläggaren har rättrådighetens Saturnus upphöjd i harmonins tecken medan, som vi såg, skattesänkningsförespråkarenns Saturnus stod i privategoismens Jungfru och degraderade Solen. Två Sol-Jungfrur men den ena ljusår högre i sin andliga resning än den andra.

Och verkligt bestickande är det när vi tittar på förläggarens strukturellt medvetna sinnelag i Stenbocken, en månplacering jag ofta haft invändningar av för dess ytliga formalism och bristande empati.

Ej så här, där en upphöjd Jupiter i Kräftans (de ansiktslösa massornas tecken) befruktar den sterila Månen och där framför allt Månen har den upphöjda Saturnus som sin disponent och yttersta ordergivare. Den goda rationaliteten!

Varför den upphöjda Saturnus är hemligheten med hela detta horoskop framgår när man besinnar att dess konjunktion med publicisten Merkurius gör att den OBJEKTIVA RÄTTRÅDIGHETEN också har sista ordet över den merkuriala Solen. Det här är så fenomenalt att jag får gåshud medan jag skriver!

Det är därför jag tar fram den judiska idealkonungen Salomon som förlaga till det jag hör komma från förläggaren Baharis själ och hjärta. Vartenda ord i hans hoppfulla artikel har Sanningen som hemort. Helt otroligt egentligen, med tanke på att vi är i Sverige nu, ett land som gått helt vilse i sina egna tankekonstruktioner - se borgarregeringens blinda och människofientliga ideologi.

Faktiskt, här är den typ av rationalism som jag ibland påpekat såg annorlunda ut i antiken, under den klassiska filosofins dagar. På den tiden hölls idéerna inte vara begränsade till människans hjärnor. Vi bara lånar en smula intellekt av det högre och eviga medvetande som våra själar om än inte våra kroppar har en del i.

Detta är då inte ett Luftelement bojat till Jorden och dess materiella faktorer och indikationer enbart, utan Luft som är trogen sin essentiella, andliga natur. Och med trohet mot sitt inre följer också en ohygglig klarsyn, inför vilken dårarna bara kan säga "huh?" eftersom de är vad de är.



*****

PS. Jag medger villigt att den tropiska zodiaken i vissa fall ger totalbilder som inte alls konflikterar med den sideriska zodiaken. Enligt västzodiaken är förläggaren född med Solen i harmonisträvande Vågen, men disponeras av en skadad Venus i Skorpionen. Jupiter förblir upphöjd även i den tropiska versionen.

Månen ligger å andra sidan i ideologiernas tecken Vattumannen och tar order från en Saturnus i Skorpionen. Här bildas istället ett generellt "socialt utstötningssyndrom" (Vattumannen/Skorpion) som absolut är applicerbart på frågan väst/arabländerna. Förläggaren nämner just den gigantiska arabvärldens kulturella representanter som totalt marginaliserade i väst. 

Totalt sett indikerar förläggarens västhoroskop en alltför konflikterad natur som stämmer illa med mitt intryck av den stillsamma (Sol-Jungfrun) men upphöjt rättrådiga ton förläggarens artikel andas. Den sideriska zodiaken avslöjar en nästan kusligt frisk och sund mentalitet, medan västzodiaken ger resultat som åtminstone i viss mån sorterar som "psykopatologi" på den här sideriska bloggen...


Inga kommentarer: