Den har bloggen startade i mars 2009 och avslutades i december 2018. I själva verket passerades målsnöret några månader tidigare med boken "Folksjäl - som i en filterbubbla", vilken sammanfattade och i delar vidareutvecklade många års kommentarer kring det besynnerligt lyckligt lottade men inte självklart goda svenska nationalhoroskopet

Till nya besökare, en kunskapsteoretisk länk:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
"The soul is sold not to the devil for money, but to money itself when it becomes the measure of worth rather than the affirmation of value." /James Hillman - Alchemical Psychology (2010, s.143)

Västerlandets store logiker & mystiker Platon
ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)torsdag 21 april 2011

Apple - datorer för mini-Hitlers?

SvD:s skribent upptäcker och gillar inte att hans Apple-mobil i lönndom hårdbevakar honom och registrerar hans rörelser i rummet (även i AB). Två läsare har insett att skribenten just formulerat en svårslagen kalkon. Här är den mer utförliga kommentaren:

"Jag tror att de bara inte tänkt sig för, de står oftast på barrikaderna för det goda"

Jag tror jag redan nu nominerar ovanstående till 2010-talets dummaste uttalande. Apple är ett totalt omoraliskt företag som mer än något annat stort teknikföretag verkar för censur, låsning av data och hårdvara samt missbrukar sin position för att stoppa konkurrens.

Apple är det enda av de stora dataföretagen som jag aktivt bojkottar och uppmuntrar alla jag känner att också göra. 
Har sen länge lämnat det grabbiga PC eller MAC-kriget bakom mig, men som vän till PC:ns öppna standard har jag ofta tyckt mig se något räddhågset över Mac-användarna. Det är som om de även bortom valet av datortyp gömmer sig i fixa och färdiga lösningar och är allmänt överretliga och tycker världen är för jävlig och inte står still eller beter sig som de föredrar.

De två absolut värsta kverulanter jag någonsin mött var inbitna Mac-anhängare, den ene grafiker men ändå datorhatare, den andra en total teknikhatare som knappt kunde utföra de mest elementära uppgifter på sin dator. Jag misstänker att Apple är en livsstilsprodukt och lockar till sig omedvetna människor, ytliga människor (grafik/design) som inte gillar att tänka logiskt - sådana som får kallsvettningar av PC-världens, "välkommen att dona och fixa och förbättra efter ditt eget huvud".

Apple är till för dem som välkomnar fascism och diktatur, företaget för svaga människor som vill ha någon som bestämmer åt dem. Som f.d. webbprogrammerare upptäckte jag först nyligen att webbläsaren Safari för Apple knappt fattar ett dyft när man söker programmera och snygga till en sajt.

Webbläsaren tar nämligen order från Appledatorns operativsystem och hur mycket du än jobbar med sajtens utseende råder diktatur i Applevärlden - användare som gillar att surfa med Safari får alltid se sitt välbekanta Mac-operativs små grafiska detaljer. Som jag sa: företaget för dem som är rädda för vida världen och vill att det ska se Apple ut vart de än går.

Så hur ser då företaget Apples födelsehoroskop ut? (Steve Jobs himmel har redan studerats.) Kan vi misstänkta "hemmets och provinsialismens" Kräftan i företagshoroskopet. (Kräftan, när den förflyttar sig, bär runt sitt välbekanta hem som ett skal omkring sig, precis som Safarisurfaren inte får se sajterna som de är tänkta att se ut, utan filtrerade för att likna Mac OS.)

Klicka för bättre läsbarhet.

Ja! Kräftan spelar en nyckelroll i det här horoskopet, och grundaren Steve Jobs har händelsevis fått cancer på senare tid. Cancer är teoretiskt en cell som tappat kontakten med omvärlden (den stora världens fria cirkulation, eller det tänk som bor i en PC-dator) och börjat mutera sjukligt.

Minns också att vi hittade en statistisk överrepresentation av Månen i Kräftan ("ren" symbol för det privata hemmet) i samband med invandrarfientliga horoskop.

Det uppenbara är naturligtvis hur "diktatorn" eller kontrollören Saturnus befinner sig i skadat ("detriment") läge i "skyddade verkstadens" Kräftan och därinne sitter som en verklighetsfrånvänd mini-Hitler och dikterar villkoren. Saturnus långa 270-gradersaspekt slår ner med full kraft mot Apples egen yttre profil eller persona, en Vädursascendent om vi använder Chandra lagna-metoden för horoskop utan känd födelsetimma.

Mina tankar går genast till att Apple/Mac är datorer för människor som betonar eller t.o.m. överbetonar ytan. Det var Apple-datorernas grafiska personlighet som sent omsider fick Windows att börja anstränga sig för att snygga upp sitt gränssnitt. Det är väl femton år sedan den helt infantila sysslan att "personalisera" sitt skrivbord nådde Windowsdatorerna med full kraft.

Jag var själv ett fån som trodde på falsk frihet på den tiden, jag hade ännu inte förmågan att se igenom den här löjeväckande och tidsödande proceduren att göra alla tusen och en inställningar för att serva ett vimsigt egos alla nycker.

Platon hade rätt, människor är dårar och de ligger och plaskar i den meningslösa åsiktens värld istället för att fokusera på PRINCIPER eller GRUNDIDÉER. Zodiaken är mänsklighetens kanske äldsta system för att åskådliggöra en uppsättning grundprinciper eller idéer.

Väduren är som sagt det tecken som mest av alla torskar på årets modell, senaste modet, och så vidare. Väduren styrs av Mars, den plötsliga impuls som drabbar en utan förvarning. Väduren föraktar historien och allt som föregick den själv (därav historieplaneten Saturnus fall i Väduren). Den är ett lätt byte för sluga marknadsförare och är så impulsiv och stridslysten att den ofta slutar som kanonmat om det blir krig i landet.

Dess positiva sida är modet och direktheten, och i kombination med ett horoskop som i övrigt håller mer avancerad nivå kan Månen i Väduren göra gott. Se t.ex. socialdemokraternas nya ordförande Håkan Juholt, vars eldiga psyke baserar sig på en utmärkt intelligent Mars i Tvillingarna.

Faktiskt samma Mars som Apple Corporation föddes under! Och enligt ett horoskop med Månen som ascendent hamnar Mars i det tredje huset för kommunikation och informationsteknologi! Mars i Luft i tredje kunde inte vara en bättre placering för ett företag som sysslar med IT.

Det här ger två bud i konflikt med varandra. Saturnus i fjärde är en intelligenshämmande och härsklysten kombination som allvarligt skadar företagets rollspel och presentation. Samtidigt är den en "formkåt" kombination och Kräfta och Vädur ger ett sensationalistiskt krig - överstimulans av sinnena. Och Apple var också firman som revolutionerade datorindustrin med sin grafik och sina färger.

Samtidigt är datorkonstruktionen sluten och byggd för och av giriga människor. En jämförelse av PC och Mac-världen visar att det inte finns någon sjysthet alls hos Mac-folket - alla program är skapade av människor som vill ha betalt för dem. En remarkabelt annan anda råder i den överlägset mycket större PC-världen där människor faktiskt bygger program och bjuder på dem!

Att sätta ett födelsedatum på PC-grenen är lite svårare men jag tror inte att den skulle uppvisa ett så psykat, saturnisk raseri och behov av att kontrollera sin egen image (ascendenten) som detta Apple-horoskop.

Och ändå kraschar myten hela tiden! I SvD pekar en läsare mot de beklämmande siffror som visar att Apple är sämst på miljötänk i hela it-branschen. Glatt koleldar de och smutsar ner världen ännu mer. Jag skrattar åt att gamla miljöpartiet Centerns senaste ledare Maud Olofsson, en katastrof för miljön med hennes ja till mer kärnkraft, har samma grundtyp som Apple: Kräfta och Väduren i slitig, anspänd och överemotionell kombination.

Det andra budet, i konflikt med den här korttänkta och egoistiska sidan i Apples psykologi är alltså Mars, perfekt placerad i tredje huset och disponent över månascendenten och dess innehåll, bland annat Jupiter. Det här stavas "framgång genom aggressiv marknadsföring". Apple har tveklöst en "jupiterstämpel" över sig, den är associerad med det framgångsrika folket, den är en designad livsstilspryl vilket minner om Saturnus (designern) och Vädurens förtjusning över en imponerande yta.

Som jag redan antydd: Apple är företaget för alla banala människor, de som vill se prylar som sätter sinnena i brand. Och är beredda att betala för att känna att de tillhör "the edge".

Äldre tider hade kallade dessa människor fångade i glamourens snaror, indisk filosofi hade sagt att de satt fast i Maya - det stora bländverkets overklighet. Artisten Madonna är ett enda upphettat krig mellan Väduren och Kräftan ("jag tänder på och lever mig in i min egen utlevelse"). Hon köper säkert Apples datorer.

1 kommentar:

  1. hohhoho yes! mitt i prick till 100% och vad säger du om att varenda nisse ska ha en iPhone nuförtiden? samma grej med iPhone som med MAC ett helt hopplöst koncept. nej ner med den skiten och fram för PC och windows,android, linux och andras mer människovänliga prylar som man kan fixa och dona med själv (om man har kompetensen förstås..)

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.