Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 17 april 2011

Aftonbladets nya spåkvinna

Den här hade jag helt missat - Aftonbladet har skaffat sig en spåkvinna, helt i linje med tidningens dunkla policy. Socialistiskt religionshatisk i ena stunden (religionen är en konkurrent till socialismen om själarna!) och kapitaliserande på vad som än säljer i nästa.

Spådamen sägs vara ett certifierat medium också och jag blir genast intresserad av om horoskopet ska upprepa det grundmönster som teoretiskt borde gälla för synska människor. Minimalt med det fördunklande Jordelementet, det ofta distraherande Vattenelementet, och maximalt med de två "andliga" elementen Eld och Luft. 

Som bloggens läsare vet, pågår här dubbel bokföring. Med kännedom om födelseklockslaget bortfaller i viss mån den här schablonbilden av "vägen ner" i dunkel i den beslöjade sinnesvärlden ("Platons grotta") och "vägen upp" mot direkt kontakt med de levande idéerna. Naturligt onda planeter, som Mars och Saturnus blir t.ex. inflytanden till gott under vissa omständigheter, och elementen träder också i viss mån tillbaka för andra och mer komplexa tolkningsregler. 

Men för att studera astrologins idéer, som de relaterar till klassisk filosofi och verklighetsuppfattning, är det helt legitimt att studera kartor uppritade för hela dygnet och diskutera deras principiella budskap. Filosofen Anthony Damiani underströk att zodiaken (och därmed de fyra elementen) relaterar till idévärlden. Vad som händer när "Ordet blir till kött" eller när en ande inkarnerar i den här världen, preciseras av klockslaget och horoskopets tolv hus.

Aftonbladets spåkvinna överensstämmer över förväntan med grundidén om en synsk!



Jag vet inte om bloggens återkommande läsare tänkt på det, men när senast sågs ett "värstingöde" med en lugn eller harmonisk himmel? Jag vill hänvisa till den alltigenom rofyllde Dalai Lamas horoskop, där ingen av illgörarna Mars och Saturnus ställer till med några större bekymmer. Han har heller inga störande konflikter mellan elementen, som t.ex. Jord brukar ställa sig på tvären mot Eld och skapa en taggig psykologi eller en kämpe (ibland bara en otrevlig typ).

Samma intryck som av Lamans horoskop får jag efter att ha ritat upp Polgara Källmans himmel. Det är elementen som står för "vägen upp" (hem till andevärlden och kontakt med människor bortom de yttre sinnena) som dominerar totalt här. 

Saturnus i Skorpionen kombineras visserligen med den sataniska axeln för bundenhet till sinnena, men här undrar jag just om inte Saturnus med södra månnoden, den avhuggna draksvansen indikerar ett karmiskt förflutet som involverar späkelse eller självförnekelse. Inget kommer ur inget och man vinner inte själens högre gåvor utan att först ha övervunnit den fysiska kroppens störiga signaler. Rent på känn kan vi betrakta den här sataniska axeln som på samma nivå som den hos påven Benedikt XVI, som också representerar kontrollen över det lägre irrationella driftlivet.

Pga. klen förtrogenhet med noderna lämnar jag den frågan här för att istället peka ut den teoretiska fullträffen med en födelse det av Jupitercykelns tolv år när religionens, filosofins och det högre samvetets signifikator är stark, placerad i sitt eget positivt polariserade tecken Skytten. Det är inte bara en kombination, Sol och Jupiter i samma tecken, Solen är nära nog för att bilda en konjunktion, om än inte exakt än på några dagar. Det här är förstås också ett glasklart fall av förhöjd intelligens, i det ordets antika bemärkelse. Man kan också kalla det intuition eller klarsyn. Legitimerat medium var det, ja...

Intressant är emellertid inte bara vad man ser, utan att man har ord att sätta på sina in-givelser. Och här blir horoskopet riktigt intressant. Klockan halvtre på eftermiddagen lämnar sinnets Måne Tvillingarna för Kräftan, men det skulle stämma så perfekt om det här är en exakt fullmånefödelse, Solen och Månen i opposita tecken. 

För då bildas en förhöjd spänning mellan positiv Eld och positiv Luft vilket ger andesjälen (Solen) en lägre farkost, manas, eller det inre sinnet, som relaterar direkt till logisk kommunikation. Vad andens inre öga visualiserar översätts utan problem via medvetandets lägre utpost till begripliga utsagor. Den här kreativa oppositionen är raka motsatsen till de problem som ibland uppstår mellan t.ex. Luft och Vatten som får kämpa för att uttrycka sig och hitta formuleringarna.

Visserligen kastar inte Mars och Venus i Vattumannen några aspekter mot detta hypotetiska psyke i Luft, men jag tror ingen vedisk astrolog skulle förneka att själva elementet bildar en brygga "under ytan" och det förhöjda libido som Mars och Venus representerar har här kanaliserats upp i Luften. 

Det är alltid svårt att avgöra om Luft bara omvittnar en rationell typ eller om elementet faktiskt kan läsas i dess ultimata form, som en andesjäl. (Den fysiska luften som en återspegling i vår värld av den verkliga röraren, pneuma, som är anden i människan, den reinkarnerande, eviga delen av själen.)

Jag har känt ett exempel på en Mars i Vattumannen med Solen i Vågen stigande i öster, en förödande synsk människa som tyvärr plågades av sin "telepatiska" förmåga att läsa av andra människor. Hon kunde råka in i tillstånd där hon inte visste vad som var hennes tankar och vad som togs emot från omvärlden. Hon plockade upp flera av mina innersta hemligheter, som jag aldrig berättat för någon, och det fick mig verkligen att lägga den ynkliga skeptikern i mig på hyllan! (Jag är extremt skeptisk, vilket man kanske inte kan tro av en sådan här blogg...)

Människor som inte klarar att kravla sig ur sin skepticism och tänka nyktert brukar rabbla standardfraser, som att så kallat synska egentligen bara sysslar med "cold readings", dvs. de är observanta och avläser sin kund, tar notis om kroppsspråk och förflugna ord och bygger sedan skickligt upp en kommunikation som i allt väsentligt bygger på klientens egen information. Detta förekommer naturligtvis och "mentalister" gör sig t.ex. en karriär på att simulera den äkta varan. 

De brukar vanligtvis inte posera som om de verkligen hade utomsinnlig varseblivning eftersom de i allmänhet är materialister som på extremt oklar grund hävdar att telepati inte kan finnas - själva fenomenet skulle indikera att deras klassiskt mekaniska världsbild från 1600-talet, den som kräver direkt påverkan av ett objekt på ett annat, måhända inte är sista ordet om verklighetens beskaffenhet.

Ett visst mått av förmåga till "cold reading" är alltid förhanden hos höggradigt intelligenta människor, som t.ex. den här Solen med Jupiter. Även Mars aspekt från Luft mot Jord indikerar förmågan att rationalisera, låta tanken styras av det fysiska substratet. Det här kallas empiri i andra sammanhang - när tanken inte tillåts vandra bort från det fysiskt iakttagbara.

När energiladdaren Mars kastar sin skarpa vinkel mot Oxen och den hungrande Rahu uppstår väl Mars minst problematiska beteende. För aspekten innebär som antytt egentligen bara en stor förmåga att "zooma in" på och beskriva fysiska förhållanden. 

Spåkvinnans mentala sfär är kopplad till det fysiska livet, när allt kommer omkring, och individen är mer "jordad" än Dalai Lama. Hans  enda koppling till Jorden var via olycksplaneten Mars i fjärde huset för det egna hemmet - ett omen som kanske bäst kan ses i hur han förlorade sitt hemland Tibet till kineserna och sedan tillbringat hela sitt liv som en landsledare i exil.

Men märk väl att en tendens mot rationalisering (eller kanske bara en rationell läggning) inte står i något logiskt motsatsförhållande till det bud Solen med Jupiter (och troligen med Månen som mottagare) indikerar. Den här kartan säger bara att det finns såväl en väl utvecklad yttre varseblivning som en kanal inåt - Platon kallade det inre skådandet för "återerinrande" och menade precis som de indiska filosofierna att vi har all kunskap inom oss, under förutsättning att vi öppnar kontakten med vårt eget andesjälv. 

Inget av det här är begripligt för djupt fallna själar, som bara äger yttre sinnen att verka genom men som är helt mörklagda på insidan. Månen i horoskopet är en oerhört intressant planet eftersom den medlar mellan världarna. I det inre sinnet koordineras data som kommer via de yttre sinnena men den människa som konverterar (religiöst eller genom annan metod) och vänder sig mot sin inre själ, kommer också att börja göra bruk av Månen på ett nytt och förbluffande sätt. Spåkvinnan Källström vet förmodligen mer om det än jag.

Mycket mer kan väl inte sägas med så nödtorftiga uppgifter som bara födelsedagen. Det skulle passa oerhört bra om födelsen inträffade med en Måne i Tvillingarna (som indisk filosofi menar drar mot filosofi och inte enbart är en kommunikatör). För den speglande Månen skulle passa perfekt som bollplank för en Sol-Jupiter med dess indikation om ett högintelligent "öppnat" medvetandet.

*****


PS. Vad om födelsen gav en Måne i Kräftan, då? Solen med Jupiter återstår som stark indikation för en expanderad kognitiv kapacitet, men lite av den symboliska kraften i ovanstående fullmånedrama försvinner.

5 kommentarer:

Polgara sa...

Tack det här var ju fantastiskt att läsa kära Du! Så fint att du engagerat dig! Jag har månen i kräftan.
Stor kram och ljus till dig*

Seaward sa...

Månen i Kräftan? Gott nog! Min syster har placeringen, och hon har påfallande stark intuition.
:-)

Jag får förmoda att du såg att detta gäller den ålderdomliga sideriska zodiaken, där 24 grader subtraherats från den västerländska. Enligt "vår" astrologi befinner sig förvisso Månen i Kräftan hela dygnet.

polgara sa...

Oki jag kanske ska anställa din syster i framtiden ;)

Aha så om jag har fått reda på det av ett program så kanske det inte stämmer? Angående månen i kräftan alltså.

Seaward sa...

Dataprogram kan ställas in antingen att visa den ursprungliga babylonisk-indiska (sideriska) zodiaken eller den västerländska tropiska.

Eftersom grundinställningen är tropisk brukar många inte ens märka att det finns en annan och äldre metod. Mig tog det hela livet att fatta vad "den andra knappen" var till för. Men oj, vad träffsäkra zodiaktecknen blev på en gång!

Se, om du har lust, sidan "Temastudier" för småtester som visar att den sideriska zodiaken t.o.m. ger statistiskt signifikanta resultat (det enda språk skeptiska individer förstår).

Din sideriska Sol-Skytt är t.ex. (med sin granne Stenbocken) zodiakens minst kriminella enligt mitt "stora skurktest" som provade 200 brottsdömda horoskop. Resultatet stämmer med den antika idén att Jupiter (Skyttens härskare) står för Lagen och, naturligtvis, att Stenbockar har en naturlig respekt för det etablerade.

Men normalt fungerande människor behöver förstås inte astrologi. De ser och förstår livet bra utan att rusa efter kartritningen.
:-)

polgara sa...

Oh så jag är ingen skurk alltså ;)

Man behöver kanske inte det. Det är väldigt få saker vi verkligen behöver. Men astrologi är så fantastiskt, vilken gåva vi har fått!
Och att vi klurat ut det, att det finns vissa av oss som lärt oss det. Ja det är jättecoolt!