Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 15 mars 2011

Verklighetsförnekaren


I verklighetsförnekarens värld går inga civilisationer under.
(Yonaguni-monumentet under vatten i Japan.
Foto: Santha Faiia.)



Uppenbarligen har DN-redaktören Anders Bolling fortfarande en betydande restupplaga av sin bok där han söker förringa apokalyptiska tankegångar. För nu är han på Newsmill igen i exakt samma ärende, bara med avstamp i katastrofen i Japan. 

Inläggets första rubrik, ungefär "Känn ingen ångest över Japan" var så fyrkantigt okänslig att han eller redaktionen hann ändra den under de få minuter det tog mig att skriva det här inlägget. Fyrkantighet är också nyckeln till hans horoskop och "psykiska fiber".

Det är intressant att gå tillbaka till analysen av hans horoskop från förra april, nästan ett år sedan, och notera att det är storkorset i TAMAS GUNA som är verklighetsförnekare, inte apokalyptikerna. Anders Borg, Fredrik Reinfeldt, det haglar av viktiga människor i Sverige med storkorset i Tamas som alla verkar utifrån Lögnens materiella fiber - och alla presenterar de sin syn som den verkliga eller åtminstone realistiska. 

Sanningen om verkligheten är att den är sattvisk - SATTVA GUNA innebär ständig förändring. Mer än en tänkare genom historien har noterat att vi inte kan sätta ner vår fot i samma vatten två gånger. Inte bara Herakleitos fann på den metaforen utan även, om jag minns rätt, Konfucius. 

Vad TAMAS GUNA ger är illusionen av permanens, lögnens människor föredrar en stillbild som ger illusionen av stabilitet och förutsägbarhet. De använder gärna samma tankemönster om och om igen, lever via fraser, och går till sist inte att särskilja från zombies - levande döda. Se på Fredrik Reinfeldt med vaken blick nästa gång: han är en zombie!

De gamla taoisterna i Kina försökte säga det här. Tao Tê Ching, Boken om Vägen och Kraften, noterar att den Väg som det går att sätta ord på inte är den sanna eller osvikliga vägen. Här syftar författaren på att varje försök att permanenta (Tamas) ett fenomen inte bara är futilt utan också placerar aktören själv bland de mörkermän som låtsas sälja något hållbart, fast formaliseringen per definition är stendöd och tappar kontakt med Livet mer för var sekund.

*****


Saturnus söker mentalt (Luft) kontrollera den
hemska undergången, den avhuggna draksvansen i Skorpionen.


Som Sol-Oxe har den undergångsförnekande DN-redaktören naturligtvis kastat sin lott med Moder Jord själv. Och den här planeten lär naturligtvis ligga kvar i omloppsbana även sedan mänskligheten gjort slut på sig själv. 

Jag menar att få Solar i Oxen klarar av att distansera sig från den naturliga identifikation med den illusion av stabil beständighet som den här psykiska grillen (zodiaktecknet som ett psykiskt virus) introducerar i själen.

Det är intressant att åter påminna sig undergångsförnekarens Måne i Jungfrun - ännu en placering i tröga Jordelementet och under förra året uppdagad signatur för främlingsfientliga, kriminella och skeptiker.

Minns de viktiga talrören i Humanisterna, inkapabla att se den stora bilden och nästan alla med Månen i Jungfrun, negativa in absurdum till möjligheten av en större värld än det reduktionistiska ärthjärneintellektet kan mäta upp. Fångar i sin egen mentala inbilskhet. 

Ge ett barn en miniräknare och några instruktioner. Se sedan hur malligt det kommer att vara de närmaste åren över sin förmåga att behärska språket. Svårartade fall kommer t.o.m. att börja tro de erövrat verkligheten.

Det goda med människor tungt under Jord är att de, just som Bolling, inte tycks kapabla att ta intryck av verkligheten. För vissa ändamål är de klippor, ankare. 

Men saknas förlösande omständigheter i horoskopbilden som helhet lever de genom den mest grovkorniga verklighetsuppfattning som tänkas kan. De är andligt döda. Se åter illustrationen av Platons tredelade själ, där Jordelementet inte ens anses ha någon del i den psykiska verkligheten. Jord kommer aldrig att ärva Himmelriket, så är det bara.

******

På temat verklighetsförnekare har vi också alla de historiker och förståsigpåare som rycker ut varje gång människan hittar ett tecken på en gammal civilisation som gått under. Allt som ligger under vatten förklaras vara "naturliga formationer". Blotta tanken på att mänskligheten kan dö i vagnslaster, hela civilisationer gå till havets botten, tycks för svår att hantera för vissa. 

För min del slutade jag nästan helt tro på den politiskt korrekta pekpinnen sedan vissa forskare velat reducera Yoniguna-monumentet under havsytan i norra Japan till en naturformation!



(Det ska tilläggas att det också finns forskare som tillstår att människor uppenbarligen har bearbetat den naturliga formationen.)

1 kommentar:

ɱØяñιηg$ʇðя ©™ sa...

Det är inte bara under vattnet eller på jorden man kommer med svepande förklaringar om naturlig erosion och liknande. Som du kanske vet så finns det ju även anomalier på Mars som man försöker bortförklara på liknande sätt. Dessa människor kan aldrig acceptera att det funnits andra civilisationer mer avancerade än vår. Dom hånar sådana som oss och kallar oss för foliehattar i bästa fall, i sämsta fall blir vi stämplade som skvatt galna. Man har även hittat på det väldigt effektiva uttrycket pseudo-vetenskap.