Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 24 mars 2011

Trubbig styrelseordförande för NY Times




Det är faktiskt ganska frapperande, vad denne Sulzberger häver ur sig apropå den möjlighet som finns att komma åt New York Times - snart betaltidning fullt ut - gratis (SvD). Han menar att "gratis" bara kommer att utnyttjas av unga och arbetslösa - individer som ändå inte förmår greppa den ärevördiga tidningens analyser!

Naturligtvis förekommer båda de zodiaktecken vi lärt oss att närapå räkna med i horoskop för rasister och främlingsfientliga individer, den hyperkritiska Jungfrun och den sentimentala Kräftan. Vi kan alltså nyansera vår förståelse lite genom att inse att det är fördomsfullheten som sätter käppar i hjulet. Individerna bryr sig inte ens om att ta reda på allsidiga fakta. 

Invandrare är ett problem, punkt. Så låter det intellektuella haveriet och den tankemöda man sedan må ägna frågan handlar helt åt att hitta indikationer som stöder ens redan formade attityd. Sulzberger förefaller som Fredrik Reinfeldt tycka att arbetslösa är ett lägre stående pack, ett "sovande folk", men det är svårt att förstå varför han frånkänner unga förmågan till intellektuell analys.

Det är också intressant att hitta att tidningsmannen har samma astrologiska problem mellan Kräftans sekterism och Vattumannens stora och konceptuella grepp som t.ex. ett av bloggens referenshoroskop för den bigotta människotypen, distinkt skygglappsförsedda religionsföraktaren Christer Sturmark, ordförande för Humanisterna. 

Den som följt tillräckligt många inlägg har kanske med undertecknad reagerat på att vissa astrologiska kombinationer sällan förekommer i samband med "bra" människor. Tvärtom har vi hittat många fall av den här kuriösa störningen mellan en fallen Mars i det hypersubjektiva perspektivets Kräfta och Vattumannens breda och objektiva överblick när individerna gjort sig kända för inskränkthet av ett eller annat slag. 

Jag tror vi preliminärt kan hålla för Mars "dödsaspekt" mot Vattumannen indikerar en mycket rädd människas fördomsfullhet mot dem som måhända har ett större grepp om sakernas natur än en själv.

Eftersom Månen/sinnet vid lunch New York-tid redan nått Tvillingarnas tecken (ett utmärkt tecken för publicister!), är det svårt att i brist på födelsetimma säga något. Månen i Oxen drar naturligtvis mot maktpositioner (se myckenheten av tamasisk/trög och maktsökande Lejon i samma horoskop), men skulle sinnelaget tillhöra den sattviska tidningsmänniskans typ, drabbas den här Månen av en mycket märklig aspekt från Solen och Saturnus.

Dessa två är naturliga och ömsesidiga fiender, men det kan inte förnekas att den makthunger som Saturnus ofta för med sig slår igenom i den solära, den aktiva livsvandringen. Här är styrelseordföranden barn till en tidningsman, så man kan se Saturnus i termer av Tradition.

Solen som fadern och en Saturnus-aspekt mot en hypotetisk Måne i Tvillingarna ger alltså en hemmiljö (Månen) under Merkurius överinseende, tidningsmannens planet. Och då vi hittar Merkurius själv i Lejonet, chefens tecken, finns det i själva verket kanske mer som talar för en Måne i Tvillingarna än i Oxen som jag råkade göra det här horoskopet.

Med båda Ljusen i merkuriska tecken får vi lustigt nog också den elakhet som jag tyckt mig se hos många skribenter, och väger man in Saturnus hämmande inverkan på Solens fria intelligens (redan från början något insnävad eftersom Sol-Jungfrun tar order från en mindre kraft än Solen själv: Merkurius), då kanske vi ser förklaringen till en så här samtidig korkad och bufflig kommentar om vem som "klarar" NYC:s artiklar och vem som inte gör det.

Det kan uppstå en enerverande ton av intellektuell överlägsenhet när Merkurius dominerar för mycket i ett horoskop, och ibland är det rent parodiskt att höra dessa individer, så smarta i egna ögon. För det kritiskt-reduktiva intellektet är kapabelt att leverera rena dumheter - det ser träden man har inte väntat länge nog för att upptäcka hela skogen.

Vad nytta Jupiter i härskarläge i Fiskarna gör den fallna Mars i Kräftan, är osäkert. Utan klockslag inga husplaceringar och därmed osäkra omen.


2 kommentarer:

Anonym sa...

Intressant, för jag har just läst boken "Han som såg mer" av teologen och terapeuten Tommy Hellsten. Den var så bra att jag blev nyfiken på författaren och han visade sig vara född 23/9 -51. Inget vidare lätt horoskop konstaterade jag också, och här är ju månen definitivt i tvillingarna. Hellsten har skrivit flera böcker om missbruk i familjer och de anhörigas medberoende, och där kan man ju se en koppling till marskräfta/fiskjupiter hanterat på ett intelligent sätt. Problem i hemmet och en empatisk jupiter som försöker lösa problemet...
S

Seaward sa...

Ja något gott finns det med varje himmel! Det är säkert som du säger att Hellstens Jupiter kommer till stöd för den fallna Mars (i "svampiga" Kräftan).

Helt säker kan man aldrig vara, för ibland har ju "förmeraren" Jupiter visat sig vara det som får självefterlåtenhet att övergå i en ren last! (Mindre fara med hälsomånande Jungfrun i horoskopet!)

Men med solära kartor får man vara nöjd att indikationerna ändå pekar mot rätt områden även om det är svårt att förutsäga "på vilken sida" individen står.