Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 13 mars 2011

Japans horoskop & Jordens återfödelse

Källa till det moderna Japans horoskop är Nick Campion, auktoriteten på nationella horoskop. Han valde, i likhet med den här bloggen i fråga om det svenska nationalhoroskopet, att se midnatt som timman då det rekonstituerade efterkrigs-Japan föddes.

Ingen kan väl missa kopplingarna mellan nationalhoroskop och ögonblicket för den förödande jordbävningen/tsunamin:



Nationalhoroskop är lustigt eftersom det närmast monomant upprepar Jordtecken i Eldhus i opposition till Vattentecken i Lufthus. Som horoskop för "Den Gamla Världsordningens" tredje största ekonomi (det tycks vara nu Vattumannens tidsålder börjar!), förvånar det föga att hitta Jupiter i 11e huset eller en så intensivt merkantil axel mellan tredje huset och nionde huset för utlandet (export).

Fastän inte färglagd här, är en upphöjd Sol i Eldtecknet Väduren i Månens naturliga Vattenhus just ett budskap om intensivt sjudande aktivitet på hemmaplan som man kan tänka sig. (Japan, "den uppåtgående solens land" - så lämpligt apropå Solens upphöjelse i Väduren.)

Min lärare i religionshistoria vid Uppsala universitet tänkte en gång högt och undrade vem som egentligen vann Andra världskriget, de Allierade eller Japan från axelmakterna. Han tyckte sig se Japan fortsätta kriget i landets ofattbara vilja att besegra västekonomierna på deras egen arenor, även om landet under många år var synonymt med billiga plagiat på västprodukter.

Saturnus i Kräftan är besynnerligt stark och svag på en och samma gång i Japans horoskop och som en symbol för det som tynger och sänker och begränsar är det naturligtvis ett märkligt omen att hitta ascendenthärskaren (Japans "fysiska kropp") med maximal världslig styrka i väster men samtidigt så illa placerad i havets och upplösningens tecken Kräftan. Det kan vara en poäng att samtliga tre moksha-tecken - synden upplöses i Vatten - är aktiva i det här nationalhoroskopet.

När amerikanske siaren Edgar Cayce profeterade att "the greater portion of Japan must go into the sea" gjorde han det flera år innan det rekonstituerade Japans horoskop fanns att tillgå.

Ingen vet hur nationella synder och deras skuld återbetalas på det här makroskopiska planet. Vi, som inte ens förstår hur en jordbävning på en sida av världen strax följs av en på andra sidan. Men Shirley MacLaines kända medium Kevin Ryerson har t.ex. noterat att då sittande politiker i Knesset var politiker i den djupt antisemitiska Vichyregimen som nu återfötts som...judar! För att känna hur det är att vara trängda av en hatisk omvärld, kan tänkas.

Vilka dagens japaner var i en när eller fjärran dåtid är det lönlöst att spekulera i. Men här är brytpunkten i mänsklighetens moderna historia och den rätta tiden att sparka ut marknadskapitalismen från historiens arena. Den gav oss ett kapitalistiskt och ateistiskt 1900-tal som var det svartaste och blodigaste i mänsklighetens historia. Den här rasen kommer inte att överleva hundra år till med män som Fredrik Reinfeldts laizzes faire-mentalitet vid rodret. Bara bestäm att Vattumannens tidsålder har börjat nu, och saker kommer att börja ske!

*****


Ja, vilken nyhet ska det här länkas samman med då?

DN:s huvudledare som efter katastrofen i Japan plötsligt kommit på det här med "en värld, en mänsklighet"?

Eller lika kapitalistiska SvD som oroar sig för världsekonomin?  En av flera doktor Doom (alltid ekonomiska alarmister) uttalar sig om Japans ekonomi. Men det var två dagar sedan, innan atomkraftverken flög i luften.

Ingendera tidning är känd för att reflektera över olika typer av mänsklighet och de radikalt skilda framtidsöden som är möjliga scenarier. För människan av idag, den förvirrade, är verkligen Penningen grundbulten. Försanthållanden sänker tanketaket. Einstein utmanade ett axiom och såg att tid och rum var något relativt.

Den här fixeringen vid egen rikedom (en demon kallad Mammon styr våra psyken från insidan!) kommer mänskligheten att få jobba ur sig under de närmaste hundra åren.

Faktiskt, Vattumannens tidsålder tog mig på sängen. Att den kom så över en natt! För bara en månad sedan, i samband med det "arabiska uppvaknandet", följde jag den sideriska zodiakens tidsålderstanke snarare än den ockulta som räknade med Jesus födelse på jorden som starten på Fiskarnas tidsålder.

Enligt det esoteriska kristna synsättet skulle vi ha cirka 100 år kvar, och det som händer nu motsvarar ett zodiakteckens akuta borttynande under dess sista grad. (Å andra sidan korrigerade jag mig själv om tidsåldern bara några dagar därpå.)

Om saker går som det siats om sedan länge, är det nu "födslovåndorna" sätter in, innan den Nya Ordningen föds.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Tror du att The Zeitgeist Movement kan ha något med den aquariska tidsåldern att göra?

http://www.youtube.com/watch?v=4Z9WVZddH9w

Seaward sa...

Talet om Maya-kalendern och dess omstart i en sjätte cykel ("2012") och andra ideologiska rörelser kan alla ses på precis samma sätt:

_fenomen i tiden_ som uttrycker motiv i det kollektivt omedvetna. Konstnärer har ofta ansetts ha ett näranog undermedvetet finger på tidsandan eller samhällets puls. I konstnärliga uttryck kommenterar de samtidsskeendet, och ibland smyger sig utomsinnliga framtidsglimtar in i konstnärskapet.

För mig är himlavalvet det ultimata konstverket och det är påfallande att "föränderlighetens stora kors" i Sattva guna alltjämt är i verksamhet när den här förödande olyckan inträffar. Japan representerar västerlandets vinstlystnad och konkurrenstänkande i en närmast parodisk nidbild ("japanska tävlingsshower på tv"). De bär så att säga våra synder på sina axlar.

Anonym sa...

Råkade se på en annan astrologisajt (planetwaves.net) att man utgått från 28/5 1952 när man ställt Japans horoskop. Det var tydligen då landet blev självständigt igen efter USA:s ockupation 1945. Vet du vad Campion grundar sitt datum på?
S

Seaward sa...

Nationella horoskop tycks ofta tjäna som underlag för diskussion av en Zeitgeist och hur den återspeglas i kartan. Jag har ofta sett Campion föreslå flera horoskop för ett land, och sajten där jag hittade den här uppgiften (sparade tyvärr inte länken) innehöll också ett för Japan anno 1889 (också från Campions stora bok om nationell astrologi).

Här hittade jag det moderna Japans konstitution, verksam från det datum Campion använde.