Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 12 mars 2011

Ekonomins fader hatar dagens kapitalister

Det kapitalistiska systemets djupgående korruption summeras kort och koncist av Isobel Hadley-Kamptz i Expressen

Publiceringstiden, 9.12 på lördagsmorgonen, fascinerar eftersom jag just då totar ihop "Merparten av Japan måste sjunka" - ännu en avhyvling av det marknadskapitalistiska systemet i samband med jordbävningen i Japan. 

Precis som H-K i bankerna såg "datorstyrda riskglada lämmeltåg" - pekar jag i det inlägget ut de datorunderstödda siffernissarnas terror som obönhörligt drar västcivilisationen mot dess undergång. När H-K skrev sin artikel vet jag inte men ett litet fall av en jungiansk synkronicitet kan man nog tala om.

Sent i artikeln introducerar H-K ekonomen och moralfilosofen Adam Smith och menar att han skulle gråta om han såg hur dagens egoistiska och ansvarslösa förespråkare för aktiebolagsformen beter sig.

Tyvärr visar sig Smiths födelsedag någon gång under 1723 vara förlorad. Hans dop den 5 juni är allt som finns, så låt oss använda detta datum.[1]

Men inte ens det här horoskopet visar sig helt lätt att göra!

England använder 1723 fortfarande den julianska kalendern som övriga Europa sedan länge lämnat, och Wikipedia och andra källor är beklagligt bristfälliga med att ange vilken kalender som använts. Jag kan bara gissa att människans slöhet är sådan att dopdagen plockats ur en gammal text och därför hänför sig till den äldre kalendern. 

Eftersom astrologiprogram i allmänhet autokorrigerar för övergången till den gregorianska kalendern under 1582, blir det problem med bl.a. en del brittiska födslar innan också dessa öar anammade den moderna kalendern f.o.m. den 3 sep 1752 (OS - "Old Style") som istället kallades den 14 september - elva eliminerade dagar. 

Eftersom det gamla programmet Astrolog eliminerade dagar redan vid Europas övergång på 1500-talet måste 11 dagar ånyo adderas för att få planetpositionerna för Adam Smiths dopdag!

Här är horoskopet för den 16 juni 1723 (NS "New Style") som i Storbritannien motsvarade den 5/6 (OS):



Horoskopet förefaller bekräfta misstanken om att Wikipedias och andra källor tagit dopet direkt från från en gammal källa som använder den julianska kalendern. Varför? Jo, för att horoskopet formligen skriker berättelsen om en identitetslös människa som i dopögonblicket föds "på nytt"!

Vi har sett den förr: den mörkläggande Månen i sitt fall i dödens tecken Skorpionen. I min egen släkt föddes farmor några år före sin lillasyster. Men båda flickebarnen tajmade en Måne i Skorpionen, om man kan uttrycka sig så, och både flickorna kom att uppleva vad en modersgestalt (Månen) i dödens tecken kan innebära, när deras mor dog bara några år senare. 

Finns det familjer där en förälder dör och inte alla barn har en Måne i Skorpionen eller ens en Måne i samma tecken? Säkerligen. Men astrologin har flera sätt att utläsa budskap. I fallet Adam Smith är den insisterande Mars-Väduren i det nyfödda barnets tecken i dess överhettade (Mars + Venus = förhöjt libido) tillstånd en distinkt affirmation i skenet av Mån-Skorpionen med den avhuggna draksvansen Ketu. Den här individen kommer inte att nöja sig med en icke-identitet som ibland resulterar när Månen i ett självrepressivt tecken totalt dominerar hela horoskopet.

Smith gick historien för sitt ekonomiska traktat "On the Wealth of the Nations", men han var en religiös moralfilosof och i Wikipedia berättar att han var en gränslöst vänlig människa och som såg till att hans kvarlåtenskap brändes vid hans död. Nästan inget är längre är känt om honom. Månen som "livets utgång" i mörklagda Skorpionen och "avhuggna" (huvudlösa) draksvansen igen, nu som anonymitet!

Horoskopet som vi mest får ta som en liten tankelek indikerar emellertid just den godhet som han gjorde sig känd för: Solen i Tvillingarna är visserligen en amoralisk position, men här har vi filosofins och det högre samvetets Jupiter i starkt härskarläge i Skytten, bestrålande Solen för en väldig intelligens. Smith sades ha varit urtypen för den vimsiga professorn, men betänk då vilket gigantiskt tankerum som indikeras av den expansiva Jupiter i Eld när den som här hettar upp och gör den redan glesa Luft-Solen ännu mer nebulös!

Möjligen kan man säga att hans, tydligen, påfallande tankspriddhet, har att göra med osynken mellan en Sol i Luft och en Måne i Vatten - den kända problematiken att samla ihop skeendet i inre sinnet (Månen) och gestalta eller uttrycka sig distinkt i det solära (utagerandet, manifestationen) i en helt annan tonart än den själen är stämd i. 

Sinnet i Vatten, Solen i intellektualiserande Luft. Jag har en god bekant med Solen i Vattuman-Luft, och Månen i Skorpionen, en mellanchef i telekomindustrin. En mycket vänlig människa men harvande efter orden, nebulös och ibland synbarligen lite gyttrig i tänkandet. Men så plötsligt sitter formuleringarna där och jag förstår varför han handhar stora och komplexa ärenden!

Frågor om ekonomi faller sig också naturligt för det här dophoroskopet. Dels disponeras Solen i Tvillingarna av Merkurius, merkantilisten eller handelsmannen, och dels har vi en aktiv "satanisk axel", där roten till allt ont ligger i kärleken till Penningen (Oxens tecken). 

Med allt det skorpioniska mörker som omhöljer Adam Smiths liv och öde, går det inte att säga mycket mer än att det här horoskopet, fast dess enskilda komponenter inte låter sig rangordnad, måste vara styrt från den goda soli-jupiteriska sidan snarare än den mörka lunära girighetsnaturen.


_____

1. Se skarptänkta brittiska astrologen Geoffrey Cornelius "The Moment of Astrologi - Origins in Divination" för remarkabla utfall av bruk av "fel" datum. Han argumenterar ur perspektivet av astrologi såsom en spådomskonst ("divination") för att varje datum är det rätta. I fallet Adam Smith kan horoskopet för dopet legitimt användas som hans födelsehoroskop.

Inga kommentarer: