Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 21 mars 2011

Bustyper. Bara ett ord om...

...Karaktären Stifler i de tre första American Pie-filmerna med deras under bältet-humor. Rätt charmiga. 

Seans Scott, som spelade den sarkastiska, homofoba och egentligen väldigt otrevliga [1] skrytmånsen Stifler, lägger nu in sig på torken för alkoholproblem meddelar AB de närmast sörjande.

Seann Scott som Stifler

Intressant i Wikipedias artikel, med hänsyn till Scotts horoskop, är följande mening:

...the actor has mentioned in a variety of interviews his fear of typecasting

Uttalandet stämmer perfekt in på hans potentiellt problematiska sinnelag, Månen som är erkänt hård och kallsinnig medan den lider sin skada ("detriment") i frostbitna Stenbockens tecken. 



Dessutom attackeras detta sinnelag av dess egen disponent Saturnus som dessutom lider sitt "fall" i tecknet för inskränkthet och provinsialism! Scott kom från en enkel arbetarklassfamilj och jag tror faktiskt inte han skådespelade alls i rollen som Stifler, den här oppositionen - när den visar sig från sin värsta sida - ger just precis alla de personliga tillkortakommanden som rollfiguren Stifler uppvisar.

Med all kylig (depressiv) Jord i horoskopet, och den förskräckligt klent placerade Saturnus, kan man undra hur kan kunde lysa upp filmduken så.

Svaret är enkelt och ligger i den eldfängda oppositionen mellan Väduren och Vågen. Intressant nog har jag ett annat extremt homofobiskt horoskop med samma kombination av Mars och Venus i "bisexuella" Vågen. Rollen Stiflers velande om sin egen identitet kan mycket väl ha varit Seann Scotts egen, och därför hans trovärdighet som taskmört.

Fruktan för att fastna i en rolltyp är naturligtvis Saturnus grepp om Månen i det här horoskopet, för både Saturnus och dess eget tecken Stenbocken indikerar formaliseringar medan Saturnus faktiska placering är i fruktans tecken Kräftan, en egenskap vi sett så många gånger på bloggen i samband med främlingsfientlighet och ren rasism. 

F.d. socialförsäkringsminister Cristina Husmark-Pehrson, född ett Saturnus-varv tidigare och med samma opposition mot en oempatisk Måne, gjorde det enda rätta när hon insåg att hon var på väg att bli "typecastad" som en hjärtlös byråkratisk ragata: hon avgick! Jo, det finns en formalism här som hotar att göra människan ytlig så att depression resulterar och kompensationer (alkohol) krävs för det känsloliv som frusit inne.

Minns tidigare inlägg om bl.a. Schlager-Anna och Schlager-Neo där Månen i Stenbocken först diskuterades (om jag minns rätt). När sinnelaget i Stenbocken fungerar väl, får man oerhört rationella och välstrukturerade psyken. Men det är en annan historia.

Det är mycket passande att hitta den här typen av horoskop i samband med den franschise som American Pie-filmerna blev. De bygger från början till slut på slitna klichéer, på formalism och en billig objektifierande kvinnosyn. Väldigt typiskt för unga sinnen, eller grunda.

*****


Se även: En sökning på samtliga då sparade horoskop med Saturnus-i-Kräftan opposit Månen-i-Stenbocken gjordes i anslutning till det här inlägget från förra våren om Saturnus som arbetarklassens herre.


______

1. I tredje filmen når Stiflers okänsliga egoism en så extrem nivå att manusförfattarna effektivt vänder biffen och låter rötägget genomgå en sinnesförändring till det bättre!

Inga kommentarer: